Gangguan Mikursi: Punca, Rawatan & Bantuan

Manusia pundi kencing menahan sekitar 300-450ml air kencing, memerlukan sekitar 4-7 jam untuk mengisi jumlah ini. Akibatnya, kami merasakan keinginan untuk membuang air kecil dan pergi ke tandas untuk menenangkan diri, tetapi tidak semua orang melakukan ini tanpa masalah. Sesuatu yang menderita dalam banyak kes tidak berlaku bercakap mengenai apa yang disebut sebagai gangguan mitriksi.

Apa itu gangguan mitriksi?

Diringkaskan di bawah istilah gangguan penderitaan adalah pengosongan kencing yang sukar atau sebahagiannya tidak lengkap pundi kencing, pengeluaran air kencing yang jarang berlaku dan kehilangan air kencing yang tidak disengajakan (masalah lemah kawalan kencing). Istilah gangguan mitriksi digunakan untuk menggambarkan kesukaran atau pengosongan separa yang tidak lengkap pundi kencing, pengeluaran air kencing yang jarang berlaku dan kebocoran air kencing yang tidak disengajakan (masalah lemah kawalan kencing). Wanita lebih kerap terjejas (14.7 peratus) daripada lelaki (hanya sekitar sembilan peratus) kerana sfingter pundi kencing wanita lebih rentan dan otot lantai pelvik lebih kerap dilemahkan. Sekiranya tidak ada air kencing atau kurang dari 100 mililiter diekskresikan dalam tempoh 24 jam, doktor menyebutnya sebagai anuria. Walau bagaimanapun, jika jumlah air kencing harian lebih daripada tiga liter sehari, ia dipanggil polyuria. Keluaran air kencing setiap hari kurang dari 500 mililiter disebut oliguria. Interaksi pelbagai sebab bertanggungjawab untuk disfungsi pundi kencing. Oleh itu, disfungsi misiksi bukan satu gambaran klinikal.

Punca

Spektrum yang luas wujud sebagai kemungkinan penyebab disfungsi mitoksi. Sebab mekanikal merangkumi perkara seperti ketika uretra atau pundi kencing rosak, diubah, atau meradang. Ketumbuhan uretra atau pundi kencing, badan asing yang menyebabkan penyumbatan uretra atau badan asing dalam pundi kencing juga ada di antaranya. Juga injap uretra (membran seperti layar yang muncul pada anak lelaki pada masa bayi dan bertanggungjawab untuk kerosakan yang tidak dapat dipulihkan), jangkitan saluran kencing (uretritisatau penyempitan uretra (ketegangan uretra) boleh menjadi penyebab pengosongan pundi kencing yang terganggu. Sebab-sebab lain yang mungkin adalah pembesaran prostat (hiperplasia prostat), cystitis, diverticula di kawasan faraj dan pundi kencing, fistula usus dan pundi kencing, batu pundi kencing atau kekurangan buah pinggang. Penyebab neurogenik adalah demensia, Penyakit Parkinson, multiple sclerosis atau tulang belakang abses atau lain-lain saraf tunjang luka. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan tertentu untuk dehidrasi (diuretik) juga boleh menjadi pencetus peningkatan perkumuhan air kencing. Tanda-tanda disfungsi misiksi berbeza-beza. Rasa pengosongan pundi kencing yang tidak lengkap (sisa pembentukan air kencing) dan penitis air kencing yang berterusan setelah membuang air kecil boleh menjadi tanda. Kadang-kadang bermulanya kemurungan ditunda atau ada gangguan dalam aliran air kencing, juga dikenal sebagai "kencing gagap". Sebilangan orang mengalami aliran air kencing yang lemah sehingga menggelecek

atau kencing yang berpanjangan. Kadang-kadang, dorongan penting untuk membuang air kecil dapat muncul: dorongan yang sangat kuat dan tidak dapat ditahan yang juga boleh menyebabkan ketidaksinambungan

dan bahkan meningkat kepada nokturia jika keinginan untuk membuang air kecil berlaku lebih daripada dua kali malam. Disfungsi mitoksi juga dapat dilihat pada jumlah air kencing yang lebih kecil disertai dengan peningkatan kekerapan mitoksi atau sukar untuk berkurang. Kesakitan semasa membuang air kecil adalah tanda yang jelas, terutama jika pembuangan darah berlaku hanya dalam jumlah kecil air kencing dan mungkin disertai dengan kekejangan pundi kencing. Inkontinens urinari, di mana terdapat kebocoran air kencing yang tidak disengaja, juga dapat menyebabkan gangguan mitriksi. Perbezaan dibuat antara inkontinens terdesak, peningkatan tekanan, inkontinensia limpahan, inkontinensia refleks dan inkontinensia campuran.

Penyakit dengan gejala ini

  • Kanser uretra
  • Uretritis
  • Dementia
  • Kanser pundi kencing
  • Pembesaran prostat
  • Kelemahan buah pinggang
  • Penyempitan uretra
  • Cystitis
  • Divertikulum pundi kencing

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Setiap orang yang terjejas memerlukan perawatan secara berasingan, seperti gangguan mitriksi dan masalah lemah kawalan kencing masih menjadi subjek pantang larang dalam masyarakat kita dan penderita sering diserang rasa malu. Dalam kebanyakan kes, ahli urologi bermula dengan pesakit sejarah perubatan (anamnesis). Sekiranya pesakit melaporkan satu atau lebih daripada simptom khas gangguan mitriksi, pemeriksaan fizikal kemudian dilakukan. Di sini, faktor penting seperti fizikal keadaan dipastikan. Obesiti (berat badan berlebihan) adalah faktor risiko untuk inkontinensia, tetapi mengandung juga boleh menjadi pencetus. Diabetes mellitus juga merupakan penyebab gangguan mitriksi, kerana penurunan metabolisme sering menyebabkan peningkatan jumlah air kencing yang tidak normal. Yang dipanggil diagnostik makmal merangkumi semua peperiksaan yang nyata. Jalur ujian air kencing memberikan maklumat mengenai penyakit pundi kencing, buah pinggang or hati, pemeriksaan mikroskopik urin tengah memberikan maklumat mengenai kemungkinan jangkitan pada saluran kencing. Dalam reaksi overlay air kencing, bahan kimia tertentu ditambahkan ke dalam air kencing pesakit. Dengan cara ini, gangguan fungsi malah gangguan metabolik dapat dikesan. Untuk mengesampingkan kemungkinan hiperplasia prostat, karsinoma prostat dan sindrom prostat jinak, pemeriksaan digital dan rektum. Dengan menggunakan cystourethrogram micturition, pundi kencing diisi dengan medium kontras melalui kateter melalui uretra. Oleh itu, refluks air kencing melalui ureter ke pelvis buah pinggang dapat dikesan untuk mengenal pasti anatomi atau gangguan fungsi pengosongan pundi kencing.

Komplikasi

Gangguan mitosis mempunyai pelbagai sebab dengan komplikasi yang berbeza. Beberapa yang biasa adalah keradangan uretra atau pundi kencing. Sebagai komplikasi di sini boleh terjadi penyebaran patogen sistemik (sepsis). Sepsis adalah mengancam nyawa keadaan dan membawa kepada kematian dalam lebih daripada separuh kes. Batu kencing juga boleh membawa kepada gangguan aliran air kencing. Ini menyebabkan penumpukan air kencing hingga buah pinggang, yang boleh menjadi radang dan ini juga boleh membawa kepada sepsis. Pembesaran prostat (hiperplasia prostat) juga boleh menyebabkan gangguan miksi. Ini juga boleh membawa kepada pengekalan kencing dan dengan itu keradangan daripada buah pinggang. Ginjal biasanya mengalami kerosakan kekal. Disebabkan oleh prostat pembesaran, yang pengekalan kencing menyebabkan pembesaran pundi kencing yang menyakitkan, dindingnya boleh menebal akibatnya dan mungkin membentuk diverticula, yang kemudiannya boleh meradang. Cara lain di mana aliran air kencing dihambat adalah dengan injap uretra, yang mungkin terbentuk pada anak lelaki. Sekali lagi, komplikasi serupa juga timbul pengekalan kencing. Beberapa demensia juga mencetuskan disfungsi kencing. Komplikasi berbeza-beza bergantung pada jenis demensia. Individu yang terjejas biasanya mengubah tingkah laku dan keperibadian mereka, sering menjadi lebih agresif dan kasar. Di samping itu, biasanya terdapat pengecualian dari masyarakat, pengasingan sosial, yang serupa dengan Penyakit Parkinson.

Bilakah seseorang harus berjumpa doktor?

Gangguan mitriksi harus diperiksa oleh doktor selambat-lambatnya apabila ia berlaku bukan hanya sebagai kes terpencil. Sebaliknya, pelepasan air kencing yang tidak terkawal atau perasaan terasing kerana tidak dapat membuang air kecil dengan betul sering kali tidak berbahaya. Seorang doktor harus segera berjumpa sekiranya kebocoran air kencing yang tidak terkawal berlaku sepanjang hari yang tidak lagi dapat dijelaskan oleh satu sebab (misalnya, kekejangan atau ketawa yang kuat) Kesakitan ketika membuang air kecil juga menjadi alasan untuk berjumpa doktor. Penting untuk menjelaskan apa penyebabnya. Kemungkinan jangkitan saluran kencing mesti dikenali dan dirawat sebelum merebak. Seorang doktor juga mesti segera berjumpa sekiranya kencing berhenti berfungsi sama sekali. Pengekalan kencing adalah keadaan kecemasan perubatan dan memerlukan rawatan segera untuk mengelakkan kerosakan buah pinggang daripada air kencing yang disokong. Lawatan ke pakar urologi tidak dapat dielakkan. Pemeriksaan tepat saluran kencing dan, jika perlu, bantuan untuk membuang air kecil, dapat disedari dengan lebih baik oleh ahli urologi daripada oleh doktor umum. Juga, amalan urologi mempunyai peralatan yang diperlukan untuk bertindak dengan cepat dalam penyebab akut.

Rawatan dan terapi

Terdapat beberapa terapi langkah-langkah untuk mengubati disfungsi mitriksi. Diagnosis tepat mengenai kerosakan pundi kencing dan / atau sfinkter adalah penting di sini. Pada pesakit gemuk, penurunan berat badan adalah langkah pertama, dan pada pesakit diabetes yang kurang terkawal, individu insulin rancangan dibuat. Dengan cara ini, kegelapan metabolik dapat dicegah dan juga poliuria. Sekiranya gangguan mikrosis mempunyai sebab mekanikal (tumor, benda asing, fistula formasi), ini boleh diatasi dengan pembedahan jika perlu. Di samping itu, adalah mungkin untuk meletakkan jalur bebas tegangan kecil di bawah uretra sekiranya berlaku kehilangan air kencing yang tidak disengajakan. Ubat masa kini tidak akan dapat difikirkan tanpa rawatan ubat untuk gangguan mitriksi, yang merupakan bahagian penting dari penyakit ini terapi. Berikut adalah kumpulan ubat berikut fitofarmaseutikal, penghalang reseptor alpha-1 dan juga perencat 5-alpha-reduktase, yang antara lain dapat mengurangkan prostat jumlah, berkesan. Walau bagaimanapun, senang digunakan lantai pelvik latihan juga boleh digunakan untuk merawat kemungkinan kelemahan lantai panggul. Terapi gabungan juga boleh dilakukan.

Prospek dan prognosis

Disfungsi mitoksi biasanya mengakibatkan penyebaran patogen yang agak cepat ke kawasan lain. Atas sebab ini, rawatan oleh doktor adalah perlu. Sekiranya air kencing naik, keradangan buah pinggang boleh berlaku. Dalam kes ini, kencing dikaitkan dengan teruk kesakitan. Dalam kes ini, ginjal mungkin mengalami kerosakan yang tidak dapat dipulihkan, yang biasanya tidak dapat dirawat. Sekiranya air kencing berkumpul, pundi kencing boleh membesar, yang juga dikaitkan dengan kesakitan yang teruk. Kehidupan seharian pesakit sangat dibatasi oleh gangguan mikursi. Ini boleh memberi kesan negatif terhadap pelaksanaan profesion tertentu. Masalah sosial dan sosial juga boleh timbul. Rawatan tidak selalu membawa kejayaan dan juga boleh mengakibatkan kerosakan kekal pada buah pinggang. Dalam banyak kes, campur tangan pembedahan diperlukan untuk membetulkan gejala dan kesakitan yang berkaitan. Sekiranya buah pinggang rosak teruk dan tidak lagi berfungsi, a pemindahan buah pinggang ia perlu. Pada pesakit kencing manis, pengurangan berat badan banyak membantu untuk mengatasi gangguan miksi.

pencegahan

Profilaktik tepat pada masanya langkah-langkah adalah mustahak sekiranya gangguan mitriksi dapat dielakkan sejauh mungkin. Sebagai contoh, obesiti harus dielakkan untuk mencegah peningkatan tekanan kemudian. Sebilangan ubat boleh mendorong atau memburukkan lagi gangguan mitriksi. Wanita harus melakukan rutin lantai pelvik senaman, terutamanya selepas mengandung. Latihan tandas atau pundi kencing dapat membantu. Ini melibatkan menyimpan log pemalsuan di mana kekerapan dan kuantiti perkumuhan air kencing direkodkan. Penting untuk minum jumlah yang sesuai dan menetapkan masa untuk membuang air kecil. Dengan cara ini, pundi kencing dapat terbiasa dengan pengosongan yang diatur. Untuk semua pencegahan langkah-langkah, penting untuk berunding dengan pakar urologi untuk mengelakkan masalah tambahan timbul dari awal. Sembelit profilaksis juga berguna untuk mencegah gangguan miksi. Kerana a sembelit membawa kepada penekanan dan penekanan yang kuat- dan mungkin menyebabkan kehilangan air kencing secara tidak sengaja.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Dalam kebanyakan kes, pengurangan berat badan akan membantu membuang disfungsi. Respons ini mesti dibuat terutama pada pesakit dengan kencing manis. Dalam kes ini, makanan dan senaman yang sihat sesuai untuk mengatasi gangguan miksi. Walau bagaimanapun, tidak ada cara langsung untuk menolong diri sendiri dalam gangguan mitriksi. Gangguan ini biasanya diatasi dengan bantuan ubat dan tidak dapat dikendalikan oleh ubat-ubatan rumah. Untuk mencegah gangguan mitriksi, orang biasanya harus mengunjungi tandas setiap kali mereka merasa terdorong untuk melakukannya. Amat tidak sihat untuk menahan keinginan untuk membuang air kecil dan tidak mengosongkan pundi kencing. Perkara ini berlaku terutama bagi orang-orang yang tidak sering ke bilik mandi kerana pekerjaan mereka. Oleh itu, terutamanya pemandu lori atau pemandu bas terjejas oleh masalah ini dan harus selalu mengosongkan pundi kencingnya secara berkala untuk mengelakkan gangguan mikur. Walau apa pun, pesakit dengan disfungsi mitoksi harus mengehadkan pengambilan cecair mereka pada waktu yang tidak selesa. Perkara ini berlaku terutamanya sebelum tidur. kopi and alkohol harus dielakkan. Pelbagai latihan pelvis dan pundi kencing dapat dilakukan untuk merawat simptom tersebut.