Asid Lemak Omega 3: Fungsi & Penyakit

Asid lemak Omega 3 tergolong dalam kumpulan asid lemak tak jenuh. Mereka sangat penting bagi manusia dan sangat sihat, kerana dapat mencegah pelbagai penyakit. Pada masa lalu, asid lemak omega 3 juga dipanggil vitamin F. Asid lemak Omega 3 terdapat terutamanya dalam makanan laut dan ikan laut.

Wirkunsgweise asid lemak omega 3

Untuk memenuhi keperluan harian omega 3 asid lemak, disyorkan untuk makan terutamanya ikan dalam bentuk tuna, ikan tenggiri atau bahkan salmon. Tubuh dapat menghasilkan banyak bahan yang diperlukan untuk berfungsi. Omega 3 asid lemak malangnya bukan salah satu daripadanya. Mereka tergolong dalam yang mustahak asid lemak yang mesti dimakan melalui makanan. Lemak omega 3 asid terdapat dalam makanan tumbuhan dan haiwan dan terdapat dalam pelbagai bentuk. Walau bagaimanapun, terdapat tiga lemak omega-3 yang sangat penting asid, asid alpha-linolenik, asid eicosapentaenoic and asid docosahexaenoic. Ketiganya adalah lemak tak jenuh ganda asid yang terdapat terutamanya pada ikan laut berlemak. Asid lemak omega 3 memainkan peranan yang sangat penting untuk otak. Hampir 40% asid lemak ada DHA (asid docosahexaenoic). Tetapi asid lemak omega 3 juga sangat penting untuk penglihatan. Lebih daripada dua pertiga asid lemak di retina adalah DHA.

Kepentingan untuk kesihatan dan sukan

Tetapi asid lemak omega 3 tidak hanya diperlukan di kepala kawasan. Mereka juga mempunyai kesan positif terhadap kolesterol tahap, sebagai contoh. Peningkatan bekalan asid lemak omega 3 memastikan bahawa darah nilai lemak meningkat dengan sangat baik. Prasyarat untuk ini, bagaimanapun, ialah jumlah asid lemak tepu dikurangkan pada masa yang sama. Pada pesakit dengan peningkatan darah tekanan, hasil yang baik juga telah dicapai melalui penggunaan asid lemak omega-3 yang disasarkan. A darah tekanan dalam julat normal mengurangkan risiko mengalami masalah kardiovaskular. Walau bagaimanapun, orang yang normal tekanan darah perlu mengambil lebih daripada lima gram asid lemak omega 3 setiap hari agar kecenderungan menurun. Walaupun begitu, orang yang sihat juga harus mengambil lebih banyak asid lemak omega 3, terutama jika mereka banyak bersukan. Asid lemak omega 3 melebarkan darah kapal supaya darah dapat mengalir dengan cepat dan bebas. Oksigen and gula sehingga mencapai otot dengan lebih cepat, yang boleh membawa peningkatan prestasi atletik. Asid omega 3 juga digunakan sebagai sokongan untuk rawatan ubat dalam beberapa penyakit. Terutama dengan keradangan kronik seperti psoriasis or artritis, peningkatan dapat dicapai melalui peningkatan penggunaan asid lemak omega 3.

Kejadian dalam makanan

Untuk memenuhi keperluan harian asid lemak omega 3, disarankan untuk memakan ikan terutamanya dalam bentuk tuna, makarel atau bahkan salmon. Pilihan vegetarian adalah dengan mengambil tambahan yang mengandungi tinggi dos asid lemak omega 3. Keperluan harian juga dapat dipenuhi dengan banyak minyak, seperti walnut or minyak kacang soya. Walau bagaimanapun, minyak hanya mengandungi pendahulu asid lemak omega-3. Walau bagaimanapun, badan dapat menghasilkan asid lemak omega 3 dari blok bangunan ini. Perlu diingat bahawa jumlah asid lemak omega 3 yang dimakan akan jauh lebih sedikit daripada makanan ikan. Sumber vegetarian lain dari asid lemak omega 3 adalah flaxseed. Asid lemak tak jenuh juga terdapat dalam minyak yang dibuat dari mereka. Untuk memenuhi keperluan harian asid lemak omega 3 seseorang, tidak perlu mengambil makanan dalam jumlah yang banyak. Tubuh memerlukan 0.5 gram asid lemak tak jenuh setiap hari agar dapat berfungsi dengan baik. Bergantung pada jenis ikan, 10 hingga 100 gram mencukupi. Dengan minyak, ini juga kurang, itulah sebabnya gabungan ikan dan minyak disyorkan. Makanan tambahanSebaliknya, tutup keperluan harian asid lemak omega 3 dengan tepat dan boleh dipercayai.