Sakit di HWS

Kesakitan di tulang belakang serviks di kawasan leher mungkin diketahui oleh hampir semua orang. Ini boleh menjadi tarikan, perasaan kesakitan, sekatan pergerakan atau perasaan tegang yang serupa dengan sakit otot. Punca dan jangka masa masalah berbeza-beza, tetapi mereka yang terjejas sering merasa sangat terhad dalam kehidupan seharian dan kesejahteraan umum mereka. Malah rawatan di rumah dan ubat penahan sakit jangan selalu membawa peningkatan yang diinginkan, jadi masuk akal untuk sampai ke punca penyebab masalah dan meminta bantuan pakar.

Punca

Kerana struktur tulang belakang serviks yang sangat kompleks dengan ototnya, tendon, ligamen, cakera vertebra dan intervertebral, sangat terdedah kepada kecederaan dari semua jenis. Ini boleh ketegangan, tetapi juga kepincangan vertebra atau kecederaan yang lebih besar, misalnya selepas trauma. Penyebabnya tidak selalu jelas pada pandangan pertama, jadi penting bagi doktor yang hadir untuk menjelaskan dengan tepat apa masalahnya dan bagaimana ia timbul, sehingga dia dapat melakukan langkah-langkah yang sesuai (mis. Sinar X, MRI, ultrasound, fisioterapi).

Antara penyebab yang paling biasa kesakitan di tulang belakang serviks adalah Penyumbatan pada tulang belakang serviks voltan Whiplash perubahan degeneratif (degeneratif) pada tulang belakang serviks (facet arthrosis) Herniated disc Cervical spine syndrome (serangkaian gejala yang merupakan sebahagian daripada perkembangan gambaran klinikal) Walau bagaimanapun, sangat penting dalam kes kesakitan atau ketegangan yang berterusan untuk memulakan tindakan pencegahan yang diperlukan (doktor, fisioterapi) untuk mengatasi perkembangan kronik. Bergantung pada penyebabnya, sejumlah gejala lain juga boleh menjadi beban bagi orang yang terkena. Ketegangan yang tidak dirawat membawa kepada melegakan postur dan seterusnya meningkatkan ketegangan, yang juga dapat mencubit saraf dan menyebabkan sensasi rasa tidak selesa. Walau bagaimanapun, gejala lain yang pada mulanya kelihatan tidak ada kaitan dengan tulang belakang serviks juga boleh berlaku.

  • Penyumbatan pada tulang belakang serviks
  • voltan
  • Whiplash
  • Perubahan degeneratif (degeneratif) tulang belakang serviks (facet arthrosis)
  • Cakera tergelincir
  • Sindrom tulang belakang serviks (rangkaian gejala yang termasuk dalam perkembangan corak penyakit)