CTG | Pemeriksaan semasa mengandung

CTG

Kardiotokografi (singkatan CTG) adalah ultrasound-berasaskan prosedur untuk mengukur jantung kadar janin. Pada masa yang sama, ibu pengecutan direkodkan menggunakan alat pengukur tekanan (tocogram). CTG secara rutin direkodkan di bilik bersalin dan semasa bersalin.

Sebab lain untuk pemeriksaan CTG adalah, misalnya, Panduan bersalin tidak memerlukan imbasan CTG semasa prosedur pemeriksaan. Walau bagaimanapun, beberapa pakar sakit puan melakukan pemeriksaan ini selain dari minggu ke-30 pada mengandung dan seterusnya. CTG boleh digunakan untuk menentukan sama ada anak yang belum lahir jantung memukul dengan betul atau mungkin terlalu pantas atau terlalu perlahan.

Sebab peningkatan jantung kadarnya, misalnya, tekanan atau kekurangan bekalan oksigen ke tisu (hipoksia). Kekurangan oksigen, dan juga vena kava sindrom mampatan, juga boleh menyebabkan pengurangan kadar jantung. Pada lengkung yang ditunjukkan oleh CTG, doktor juga mencari pesongan garis bawah atau bawah.

Ruam ke atas (pecutan), iaitu pecutan janin sekejap kadar jantung, adalah normal dan dipicu oleh pergerakan anak. Ruam ke bawah, yang sesuai dengan perlambatan kadar jantung, harus dipantau dengan teliti dan menghasilkan langkah-langkah yang berbeza bergantung pada pengecutan. Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai topik ini di

  • Kelahiran pramatang yang akan berlaku
  • Kehamilan berganda atau
  • Penyelewengan kanak-kanak suara jantung.
  • CTG dan
  • Nilai CTG_ normal

Diagnostik Pranatal

Diagnostik pranatal merangkumi sejumlah pilihan pemeriksaan invasif dan bukan invasif yang berbeza, yang dilakukan pada wanita hamil dan janin. Mereka dianggap sebagai peperiksaan tambahan dan oleh itu biasanya tidak dilindungi oleh undang-undang kesihatan insurans. Prosedur yang disenaraikan di sini hanyalah pilihan dari banyak kemungkinan.

In trimester pertama, kira-kira antara minggu ke-12 dan ke-14 pada mengandung, pengukuran tembus nuchal sonografi dapat dilakukan. Pemeriksaan tidak invasif dan peningkatan ketelusan leher kawasan mungkin menunjukkan kelainan pada anak yang belum lahir. Perkara ini dapat diperjelaskan lebih lanjut setelah penilaian risiko dilakukan melalui amniosentesis.

In amniosentesis, cecair amnion diambil dan analisis janin kromosom dilaksanakan. Ujian tiga kali ganda adalah darah ujian di mana tiga penanda ditentukan dalam darah ibu dan algoritma digunakan untuk mengira risiko kelainan janin. Di samping itu, DNA anak dapat disaring dari ibu darah dan diperiksa untuk keabnormalan. Kaedah invasif, yang boleh digunakan sejak awal mengandung, adalah pensampelan villi korionik. Dalam prosedur ini, tisu dikeluarkan dari plasenta dan ujian genetik dilakukan ke atasnya. Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai topik ini di ujian Prenatal