Persediaan vitamin B12

Vitamin B12

Vitamin B 12 adalah vitamin yang diperlukan dalam organisma manusia untuk pelbagai proses metabolik. Vitamin, yang diserap dari makanan, sangat penting untuk darah pembentukan serta pemecahan pelbagai bahan berlemak. Kekurangan vitamin B 12 boleh mempunyai pelbagai sebab, tetapi biasanya dimanifestasikan oleh anemia yang ditemukan secara kebetulan di darah kiraan.

Orang yang menderita, misalnya, dari keletihan kronik dan keletihan serta penurunan prestasi harus selalu mempunyai penentuan vitamin B 12 darah. Faktor intrinsik yang disebut adalah bahan dalam usus kecil yang membolehkan vitamin B 12 diserap dari makanan. Terdapat pelbagai penyakit di mana faktor ini hilang atau kurang berkembang.

Yang paling biasa adalah penggunaan alkohol berat dan gastritis kronik. Pertama sekali, penyebabnya mesti dirawat dan barulah vitamin B 12 mesti dibekalkan. Sekiranya faktor intrinsik dalam perut dan usus kecil tiada, malah penyediaan vitamin B 12 yang dibekalkan dalam bentuk tablet tidak dapat diserap dengan cukup. Dalam kes ini, ubat akan disuntik secara berkala.

Persediaan vitamin B12

Sekiranya kekurangan vitamin B 12 telah didiagnosis, persediaan yang sesuai harus dipilih untuk pengambilan biasa. Terdapat pelbagai jenis persediaan. Dari pengeluar "Doppelherz" terdapat kapsul vitamin B 12 yang dijual bebas, yang harus diambil secara berkala.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa dalam keadaan tertentu pengambilan oral (oral) mungkin tidak berkesan kerana pengangkut saluran gastrointestinal tidak berfungsi dan ini adalah sebab kekurangan vitamin B 12. Tetesept mempunyai sediaan yang berfungsi sebagai depot vitamin B 12: Oleh itu, vitamin itu "disimpan" dan dengan demikian cukup untuk jangka waktu yang lebih lama. Di sini juga, perlu diperhatikan bahawa pengambilan cukup melalui tablet tidak dijamin 100%.

Juga banyak pengeluar lain yang menawarkan Vitamin B 12 dalam bentuk kapsul. Sekiranya terdapat kekurangan vitamin B 12, percubaan untuk penyerapan oral boleh dimulakan. Sekiranya terdapat kekurangan yang teruk, pampasan segera diperlukan, jadi rawatan suntikan harus digunakan.

Penting juga untuk memeriksa tahap vitamin B 12 semasa dan selepas minum ubat. Ini memungkinkan penilaian dibuat sama ada kekurangan telah meningkat atau adakah strategi rawatan perlu diubah. Penyediaan "B12 Ankermann" dari syarikat Wörwag GmbH & co KG adalah ubat yang digunakan untuk menutup keperluan vitamin B12 dan dalam kes kekurangan vitamin.

Ini adalah salah satu daripada banyak produk di pasaran. Ia boleh diberikan dalam bentuk tablet atau titisan. Sebagai alternatif, ia boleh disuntik di bawah kulit (sebagai contoh, sekiranya terdapat gangguan penggunaan selepas perut atau operasi usus).

Bahan aktifnya adalah cyanocobalamin (vitamin B12 yang dihasilkan secara buatan). Ini adalah bahan aktif yang sangat diteliti dan diuji yang sesuai untuk memenuhi keperluan harian orang sihat. Pengecualian dibuat untuk perokok.

Semasa penggunaan sianokobalamin oleh tubuh, toksin saraf sianida dihasilkan dalam jumlah yang sangat kecil. Jumlah ini sangat kecil sehingga biasanya tidak signifikan secara perubatan. Walau bagaimanapun, tahap sianida biasanya sudah meningkat rokok, jadi lebih baik beralih ke persediaan vitamin B12 yang lain.

Ini biasanya lebih mahal daripada, misalnya, "B12 Ankermann", tetapi kesannya sering kali lebih baik. Sebagai contoh, hanya 20-50% cyanocobalamin yang diserap semasa ubat disuntik di bawah kulit. Walau bagaimanapun, dengan bentuk lain seperti hidroksikobalamin, sekitar 70%.

Oleh itu, sekiranya terbukti secara perubatan kekurangan vitamin B12, terapi dengan varian vitamin yang terdapat secara semula jadi (termasuk metilcobalamin) disyorkan, kerana tubuh dapat menggunakannya dengan segera. "B12 Ankermann" mesti diperoleh dari farmasi. Banyak persediaan vitamin B12 lain yang diluluskan di Jerman sebagai makanan diet tambahan dan oleh itu boleh dibeli secara percuma (contohnya di kedai ubat).

Penyediaan yang mengandungi vitamin B12 yang banyak diiklankan dalam iklan adalah Vitasprint. Tidak hanya disarankan untuk digunakan jika terjadi kekurangan, tetapi juga untuk menguatkan sistem imun. Menurut pengilangnya, ia harus diambil apabila banyak jangkitan berlaku antara satu sama lain.

Menurut pengilangnya, ubat tersebut harus berkesan dalam kes keletihan, kelalaian dan kelemahan, terutama pada bulan-bulan musim sejuk. Lebih jauh lagi, syarikat ini memberikan cadangan untuk orang yang mengalami tekanan, untuk gangguan konsentrasi dan sebagai makanan tambahan untuk vegetarian. Ia terdiri daripada vitamin B 12 dan asid amino phosphonoserine dan glutamin. Vitasprint tersedia sebagai kapsul dan sebagai cecair di mana serbuk dapat dilarutkan.

Kapsul harus diambil tanpa dikunyah. Langkah pertama pengambilan cecair adalah menembus bekas serbuk yang terletak di atas botol minuman. Serbuk kemudian mengosongkan ke dalam cecair dan boleh diminum.

Vitamin B12 tidak dapat dihasilkan oleh organisma manusia dan oleh itu mesti dibekalkan melalui makanan. Ia terutama terkandung dalam produk haiwan seperti daging atau produk tenusu. Ia tidak dapat diserap melalui makanan sayuran.

Terutama dengan pemakanan vegan, oleh itu terdapat risiko menderita a kekurangan vitamin B12 dengan gejala yang sesuai (anemia, penyelarasan gangguan dan keadaan kekeliruan). Oleh itu Veganer harus memperhatikan bekalan yang mencukupi. Masyarakat Jerman untuk pemakanan mencadangkan 3μg setiap hari (3 mikro = sepersejuta gram).

Tiga daripada empat manusia hidup vegan mempunyai kekurangan akut. Keperluan tersebut dapat ditanggung misalnya dengan cara bantu makanan. Terdapat walaupun Persediaan vitamin, yang disusun khas untuk keperluan Veganern.

Persediaan vitamin B12 yang biasa tidak mengandungi bahan tambahan yang bertentangan dengan vegan diet. Selain itu, misalnya, minuman soya atau beras mengandungi aditif vitamin B12. Tidak sesuai adalah bekalan ragi alga, sauerkraut atau bir, walaupun ini kadang-kadang disyorkan.

Walaupun produk ini mengandungi bentuk vitamin B12, tubuh manusia tidak dapat menggunakannya. Vegan yang tegas diet selamat selagi pengambilan mikronutrien penting seperti vitamin B12 mencukupi dan, jika perlu, ditambah. Dalam banyak kes, penyebab a kekurangan vitamin B12 bukan hanya disebabkan oleh tidak seimbang diet, tetapi juga pengurangan pengambilan makanan.

Sebab di sini adalah kekurangan faktor intrinsik yang disebut, yang terbentuk di perut. Sekiranya pembentukan transporter ini dikurangkan, vitamin B 12 tidak dapat diserap dari makanan: Tidak kira seberapa sihat seseorang makan, vitamin tersebut tidak sampai ke peredaran darah. Vitamin B 12 yang dibekalkan oleh tablet atau titisan tidak dapat diserap dan dikeluarkan lagi.

Untuk mengimbangi kekurangan dalam kes ini, diperlukan suntikan vitamin B 12. Kerana suntikan, suntikan vitamin B 12 juga melibatkan risiko dan kesan sampingan yang tidak dialami oleh rawatan yang diberikan secara oral. Ini termasuk kerengsaan tempatan di kawasan suntikan, seperti kemerahan, bengkak, lokal kesakitan dan keradangan yang disebabkan oleh patogen yang telah diperkenalkan, beberapa di antaranya tersebar di kawasan yang luas.

Walau bagaimanapun, kelebihan suntikan adalah bahawa ia adalah aplikasi yang selamat. Maksudnya, tidak kira apa penyebab kekurangan vitamin B 12: Dapat diasumsikan bahawa ia dikompensasi dengan suntikan. Seberapa kerap suntikan vitamin B 12 mesti diberikan bergantung kepada keparahan kekurangan vitamin B12.

Sebagai peraturan, jarum suntik disuntik sebulan sekali. Depot vitamin B 12 kemudian dibina di otot, yang kemudiannya dapat dilepaskan sedikit demi sedikit. Tempat suntikan biasanya adalah otot deltoid. Pesakit yang menggunakan ubat penipisan darah (Marcumar) seharusnya tidak diberi suntikan atau hanya setelah analisis risiko-manfaat, kerana pendarahan berat pada otot dapat terjadi setelah suntikan.