Fisioterapi / latihan untuk bahu yang dikalsifikasi | Rawatan Fisioterapi untuk bahu yang dikalsifikasi

Fisioterapi / latihan untuk bahu yang dikalsifikasi

Untuk merawat bahu yang terkalsifikasi, terdapat sejumlah latihan yang dapat dilakukan oleh mereka yang terkena. Latihan bertujuan untuk melegakan kesakitan dan untuk mengekalkan dan meningkatkan pergerakan bahu. Latihan harus dilakukan terlebih dahulu di bawah pengawasan ahli fisioterapi yang berpengalaman.

1.) Mobiliti bahu Duduk lurus dan tegak di atas kerusi atau berdiri tegak. Ketegangan anda otot perut tetapi berhati-hati untuk tidak jatuh ke belakang yang berlubang.

Sekarang silangkan tangan anda di belakang punggung anda. Tapak tangan anda harus menghala ke dalam jika boleh. Sekarang angkat lengan yang disilangkan sejauh mungkin dan tahan kedudukan selama 20 saat.

3 pengulangan dengan jeda pendek. 2.) Mobiliti bahu Berdiri lurus dan tegak.

Bawa lengan dalam kedudukan U sehingga siku berada di paras bahu dan hujung jari / tangan menghala ke siling. Sekarang lipat lengan ke bawah sehingga hujung jari / tangan anda menghadap ke lantai. Siku tetap berada di paras bahu ketika berpusing.

10 pengulangan. 3.) Menguatkan otot Berdiri di hadapan dinding dengan lengan yang terentang.

Tapak tangan anda terletak di dinding. Sekarang bengkokkan lengan anda seolah-olah anda melakukan push-up di dinding. Lakukan 10 pengulangan.

4.) Peregangan tali pinggang bahu Letakkan jari anda di hadapan anda dada. Siku berada di paras bahu.

Sekarang tarik tangan anda sehingga anda merasakan ketegangan di tali pinggang bahu kawasan. Tahan ketegangan ini selama 20 saat. 5.)

Regangkan bahagian bahu atau duduk tegak dan tegak. Letakkan lengan bengkok di belakang anda kepala. Dengan tangan yang lain, pegang lengan yang bengkok di siku dan tarik ke arah telinga yang bertentangan. Sekiranya anda merasa regangan, tahan selama 20 saat. Lebih banyak latihan untuk bahu boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk manset rotator
  • Latihan Mobilisasi
  • Latihan ketangkasan