Prognosis | Kekejangan selepas strok - terapi

Prognosis

Prognosis spastik selepas a strok sangat berubah-ubah dan sukar untuk digeneralisasikan. Secara umum, spastik tidak berkembang sehingga beberapa minggu selepas kelumpuhan flaccid awal. Selagi kelumpuhan itu berterusan, peningkatan gejala mungkin diharapkan, dan kadang-kadang beberapa aktiviti dapat dilakukan semula.

If spastik berkembang, kemungkinan peningkatan semakin teruk. Adakah spastik akan kembali tidak dapat diramalkan. Semakin lama ia bertahan, semakin kecil kemungkinannya untuk kembali.

Sejarah

Selepas a strok, ada yang berkurang darah aliran (iskemia) di otak, dan pendarahan (pendarahan) juga boleh menyebabkan strok simptom. Gangguan peredaran darah ini dapat memusnahkan otak tisu. Aktiviti motor berubah-ubah kita juga dikawal secara serebrum.

Sekiranya gangguan berlaku di kawasan kawasan ini (gyrus presentral) atau dalam perjalanan laluan yang sesuai (misalnya kapsul dalaman), fungsi motor sukarela boleh gagal. Ini mengakibatkan kelumpuhan yang lembap, pesakit tidak lagi dapat menggerakkan ekstremnya. Terdapat pusat-pusat lain di otak yang bertanggungjawab untuk mengatur nada otot.

Sekiranya laluan ini (laluan extrapyramidal) juga gagal, rangkaian kawalan tulang belakang untuk otot, iaitu yang dikendalikan oleh saraf tunjang, menjadi berdikari. Apabila rangsangan serebrum tidak ada, otot diaktifkan dalam gelung kawalan mereka sendiri, yang terletak di saraf tunjang tahap. Nada semakin meningkat.

Ini membawa kepada kekejangan. Peralihan dari kelumpuhan lembap ke spastik biasanya memakan masa beberapa minggu. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai kursus dan jangka hayat di sini: "Akibat strok"

Kekejangan di kaki

Kekejangan pada kaki dirasakan sangat tidak menyenangkan. Walaupun begitu, berjalan dengan kekejangan dapat dipelajari lebih baik daripada dengan kelumpuhan yang lembab. Kerana kekejangan, kaki biasanya diregangkan, kaki dipusing ke dalam, seluruh pinggul berpusing sedikit ke dalam.

Semasa berjalan, kaki tidak dapat diangkat dengan cukup dan pesakit mengimbangi dengan mengangkat pinggul (corak gaya Wernicke). Prinsip asas untuk bersenam a kaki dengan kelumpuhan spastik adalah sama seperti yang disebutkan di atas. Berbaring sangat baik untuk berlatih untuk melegakan kekejangan, tetapi duduk juga merupakan pilihan yang baik.

Latihan fungsional untuk menangani spastik dalam kehidupan seharian harus dilakukan pada posisi yang diperlukan. Selain program senaman, ada berbagai bantuan yang dapat membantu anda menangani kaki kekejangan dalam kehidupan seharian. Kedai bekalan perubatan dan kesihatan syarikat insurans dapat memberikan maklumat yang menarik.

Artikel-artikel ini mungkin menarik bagi anda:

  • Pada awalnya, kaki, jika memungkinkan, dapat diputar dengan lembut dari sisi ke sisi - "pendulum kaki" - untuk menghasilkan regulasi tonus.
  • Selepas itu, latihan memuat dapat dilakukan untuk membuat tekanan di sendi dari kaki. Untuk tujuan ini, kedua-dua kaki diposisikan jika boleh dan punggung diangkat sedikit dari penyokong. Seorang ahli terapi dapat memperbaiki kaki yang terkena.
  • Semasa berdiri, berat badan boleh dialihkan ke kaki yang terkena.
  • Latihan kiprah fisioterapi
  • Latihan untuk gangguan kiprah