Terapi psikoterapi ADHS

Sindrom defisit perhatian, sindrom Phil fidgety, sindrom psychoorganic (POS), sindrom hiperkinetik (HKS), ADHD, Fidgety Phil, ADHD. Sindrom Defisit Perhatian, Sindrom Psychoorganic (POS), ADD, Perhatian - Defisit - Gangguan, minimum otak sindrom, Kelainan Tingkah Laku dengan Gangguan Perhatian dan Konsentrasi, Gangguan Defisit Perhatian, ADD, Gangguan Defisit Perhatian, Pemimpi, "Hans-guck-in-the-Air", Pemimpi.

Definisi dan keterangan

Orang yang menderita sindrom defisit perhatian dengan atau tanpa hiperaktif atau campuran kedua-duanya, semuanya mempunyai kemahiran konsentrasi dan perhatian yang kadang-kadang di bawah rata-rata. Sebagai tambahan kepada gejala sebenar, yang boleh menyebabkan masalah serius, lain-lain pembelajaran masalah sering membuat diri mereka terasa. Contohnya ialah kesukaran membaca, mengeja dan / atau aritmetik.

Masalah-masalah ini juga boleh berlaku ketika anak sangat berbakat. Tujuan diagnosis adalah bukan untuk memberi nama kepada kelainan tingkah laku anak, tetapi untuk mengerjakan bidang masalah yang sebenarnya sehingga tingkah laku simptomatik berkurang dan hubungan "normal" dengan lingkungan mungkin. Sekiranya ADHD telah didiagnosis, ini tidak bermaksud bahawa seseorang dapat berehat pada kemenangan seseorang.

Sebaliknya adalah sebaliknya. Penting untuk menyesuaikan diri dengan masalah melalui terapi multi-lapisan (= terapi multimodal) untuk mencari cara terbaik untuk menangani gambaran klinikal. Oleh itu, tujuan setiap diagnostik adalah untuk membuat rancangan terapi individu dengan sekerap mungkin, yang secara khusus menyesuaikan bentuk terapi yang berbeza dengan gejala individu.

Perbezaan dibuat antara:

  • Kemungkinan yang ditawarkan oleh terapi ubat. - pelbagai bentuk rawatan psikoterapi
  • Pelbagai bentuk terapi pendidikan kuratif
  • Konsep terapi alternatif, seperti pelbagai bentuk diet, langkah-langkah terapi pemakanan, atau juga
  • Pendekatan terapi yang lebih baru, seperti neurofeedback (EEG - Biofeedback)

Oleh kerana ibu bapa, dan dengan itu keluarga, memikul tanggungjawab utama bagi seorang anak, adalah penting bahawa ibu bapa terlibat dalam terapi dan langkah-langkah individu yang diambil juga disokong secara besar-besaran di rumah. Sokongan dari ADHD anak di rumah sangat penting, kerana setiap terapi mencapai hadnya ketika bahagian-bahagian asuhan “tidak mengikuti”.

Di samping itu, juga diketahui bahawa gaya pendidikan yang tidak konsisten tidak dapat dipertanggungjawabkan untuk pengembangan ADHD, tetapi gaya pendidikan seperti itu mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap cara di mana keadaan berkembang. Pendidikan secara amnya harus dipertimbangkan secara holistik dan semakin dekat semua yang terlibat dalam pendidikan bekerjasama, semakin baik kejayaannya. Tidak mungkin membuat penilaian menyeluruh mengenai komponen terapi mana yang dapat dikategorikan sebagai bermanfaat.

Sebaliknya, ia mesti berdasarkan keadaan individu. Gejala dan situasi permulaan individu (persekitaran keluarga, dll.) Memberikan maklumat penting yang akhirnya berdasarkan terapi.

Terapi ADHD berbeza dari kanak-kanak ke anak. Tidak selalu semua kawasan terapi mesti digunakan. Sila hubungi doktor yang merawat anda, yang dapat memberi anda maklumat yang lebih terperinci mengenai kesesuaian individu.

Senarai itu tidak mendakwa lengkap. ADHD adalah penyakit kompleks yang belum dapat difahami di semua kawasan. Oleh itu, pendekatan rawatan berlipat ganda, di beberapa bahagian bahkan pada asasnya bertentangan.

Tujuan bentuk rawatan psikoterapi adalah untuk merawat gangguan tingkah laku psikologi dan emosi dengan bantuan bentuk terapi psikologi klasik. Secara umum, mereka bertujuan untuk merawat jiwa dan merangkumi kaedah dan kaedah yang berbeza, seperti Sebagai contoh, berikut ini anda akan dapati maklumat lanjut mengenai pelbagai bentuk rawatan. - psikologi mendalam,

  • Terapi tingkah laku, atau
  • Bentuk rawatan sistemik.

Sebagai pengembangan lebih lanjut dari idea Sigmund Freud, CG Jung (= Carl Gustav Jung) dan Alfred Adler, psikologi mendalam juga merupakan pengembangan selanjutnya dari psikoanalisis, psikologi analitik dan psikologi individu, melalui mana bentuk dan teknik rawatan telah dikembangkan, yang terutama digunakan ketika konflik (gangguan) terjadi di (zaman kanak-kanak) perkembangan dan memberi kesan negatif terhadap hubungan antara orang antara satu sama lain. Berkenaan dengan ADHD, ini bermaksud bahawa tingkah laku anak diperhatikan dan dipersoalkan secara kausal untuk menjelaskan dan memahami tingkah laku.

Corak tingkah laku khas yang memberi kesan negatif terhadap perkembangan anak dan persekitarannya bukan sahaja harus dikenali tetapi juga dipersoalkan dan digantikan dengan corak tingkah laku alternatif (lebih positif) dengan pelbagai bentuk rawatan psikologi mendalam. Corak tingkah laku yang berasas tidak selalu mudah dianalisis dan biasanya tidak dapat diubah sekaligus. Psikologi kedalaman menganggap bahawa tingkah laku yang ditunjukkan secara luaran disebabkan atau sebahagiannya disebabkan oleh konflik (dalaman) yang tidak dapat diselesaikan. Oleh itu, terapi yang disasarkan dan dipikirkan dengan baik diperlukan, yang dengan cara khas tidak mengabaikan kehidupan jiwa orang itu dan mengambil kira konflik yang tidak dapat diselesaikan. Awak boleh cari maklumat lanjut mengenai bentuk rawatan dan topik psikologi mendalam di sini: Psikologi Kedalaman.