Serbuk Creatine

Pengenalan

Creatine serbuk adalah yang banyak digunakan menambah bahawa banyak orang berharap dapat berlatih dengan lebih berkesan dan membuat kemajuan yang lebih pantas dalam pembinaan otot. Creatine serbuk adalah bentuk dos yang paling banyak digunakan. Serbuk boleh diasingkan secara berasingan dan dicampurkan mengikut kehendak makanan atau minuman. Creatine serbuk adalah makanan menambah dan tidak berada di doping senarai. Oleh kerana kreatin adalah bahan yang dihasilkan secara semula jadi di dalam badan, serbuk kreatin umumnya boleh diterima dengan baik.

Adakah serbuk kreatin berguna?

Betapa bergunanya pengambilan creatine adalah topik yang banyak dibincangkan. Oleh kerana kreatin berlaku secara semula jadi di dalam badan, ia mempunyai alasan bahawa ia mempunyai banyak kesan positif. Kesan ini tidak terhad pada lokasi utama kreatin, otot, di mana prestasi dan kekuatan otot meningkat, tetapi juga meluas ke kawasan tubuh yang lain.

Sebagai contoh, pengambilan creatine memberi kesan positif kepada otak prestasi. Keupayaan untuk berkonsentrasi ditingkatkan dan daya tahan tekanan meningkat. Ini berlaku terutamanya bagi orang yang mudah mengalami tekanan psikologi dan emosi.

Tulang dan rawan juga mendapat manfaat dari creatine. Mereka lebih baik dibekalkan dengan nutrien, yang menjelaskan mengapa pemberian kreatin sangat berguna dalam kes patah tulang atau osteoporosis. Creatine juga menyokong bakteria sel melawan (makrofag) dari sistem imun dalam pertahanan terhadap patogen.

Melalui kesan yang baru disebutkan, dengan cepat menjadi jelas bahawa pengambilan creatine dapat mencapai banyak kesan positif dan boleh digunakan dalam pelbagai bidang. Walau bagaimanapun, tidak semua orang bertindak balas dengan baik pengambilan creatine, supaya mereka dapat dibahagikan kepada dua kumpulan. Orang yang dapat menggunakan creatine dengan baik dipanggil responden, kerana mereka bertindak balas dengan baik untuk mengambil creatine.

Orang yang tidak dikenali adalah orang yang tidak bertindak balas dengan baik terhadap kreatin. Dalam kes terakhir, penggunaan creatine sebenarnya tidak berguna. Walaupun kesan positif kreatin nampaknya melebihi kesan negatif kreatin, tidak mustahil untuk membuat pernyataan umum mengenai sama ada penggunaan kreatin sesuai dalam kes individu dan oleh itu harus selalu dianalisis secara berasingan.

  • Seberapa berguna kreatin?
  • BCAA- Tindakan dan fungsi