Ketegangan bahu dan leher | Fisioterapi untuk kanak-kanak dengan pengisaran gigi dan ketegangan rahang

Ketegangan bahu dan leher

Bahu dan leher ketegangan malangnya tidak lagi jarang berlaku walaupun pada kanak-kanak. Di satu pihak, ini boleh berlaku kerana penyakit, jika anak harus bertarung dengan masalah otot atau terdedah ketegangan kerana penyakit asas yang lain. Ini boleh berlaku, misalnya, dengan mengisar gigi dan rahang ketegangan, jika mereka menimbulkan postur yang buruk atau corak pergerakan yang salah.

Ketegangan kemudian merebak ke kawasan tubuh yang sihat seperti bahu-leher kawasan. Faktor besar dalam pembangunan zaman kanak-kanak ketegangan juga merupakan cara hidup. Pada masa ini kanak-kanak duduk terlalu lama di hadapan konsol permainan, televisyen, komputer atau seumpamanya dan hampir tidak bergerak sama sekali.

Juga tekanan sosial yang tinggi oleh sekolah dan ibu bapa menyebabkan tekanan yang paling kecil, jika tidak juga tarikh yang berbeza seperti Sportverein atau sekolah muzik juga dapat dicapai. Tekanan ini menunjukkan dirinya dengan anak-anak dan juga oleh gejala fizikal seperti keletihan, sakit kepala, kerentanan jangkitan dan span. Sekiranya bahu dan leher ketegangan berlaku pada kanak-kanak, tentunya penting untuk merawatnya secepat mungkin untuk mengelakkan kerosakan akibatnya pada masa dewasa.

Untuk melakukan ini, penyebabnya mesti dikenal pasti dan diperangi. Seorang doktor kemudian akan memulakan terapi yang sesuai. Biasanya ini adalah rawatan fisioterapeutik, di mana ketegangan akan dilepaskan dan perkembangan ketegangan baru dapat dicegah.

Wryneck

Tortikoli adalah fenomena yang agak biasa pada bayi dan kanak-kanak. Ini adalah kepincangan kongenital atau diperoleh yang ditandai dengan leher yang lemah. Anak itu kepala condong ke satu sisi dan tulang belakang serviks terhad dalam pergerakannya.

Bertanggungjawab terhadap torticollis dipendekkan kepala-ketatkan otot di bahagian depan leher. Tisu penghubung sel menggantikan sel otot yang utuh, yang membawa kepada pemendekan otot. Punca sebenar perkembangan tidak diketahui.

Diandaikan bahawa kedudukan yang tidak menguntungkan di uterus atau kecederaan pada otot semasa proses kelahiran bertanggungjawab untuk perkembangan torticollis pada bayi baru lahir. Tortikol yang diperoleh kemudian boleh disebabkan oleh kecederaan otot atau postur yang lemah. Diagnosis yang tepat biasanya jelas bagi doktor.

An x-Ray dapat membantu memeriksa dan menilai sejauh mana masalahnya. Tortikoli harus dirawat seawal mungkin untuk mengelakkan penyakit dan masalah sekunder semasa perkembangannya. Biasanya pendekatan terapi konservatif lebih disukai pada mulanya.

Ini melibatkan pelbagai teknik penentududukan, regangan senaman dan fisioterapi dalam usaha membetulkan torticollis. Untuk berjaya dengan terapi, penting untuk melakukannya secara berterusan dan konsisten. Dalam kes yang jarang berlaku, pembedahan mungkin diperlukan. Dalam artikel Fisioterapi untuk torticollis kanak-kanak, anda akan menemui maklumat yang lebih terperinci.