Tekanan semasa mengandung | Tekanan - Adakah anda juga terpengaruh dengannya?

Tekanan semasa mengandung

Bagi banyak ibu mengandung, mengandung dikaitkan dengan tekanan tambahan. Di satu pihak, tekanan ini boleh disebabkan oleh perubahan fizikal (postur yang buruk, dll) dan di sisi lain oleh pekerjaan yang semakin sukar dalam kehidupan profesional.

Bukan hanya badan tetapi juga minda mengalami tekanan tambahan. Ibu mengandung semestinya risau akan masalahnya kesihatan dan anak mereka. Apa yang semua boleh berlaku apabila ... Terdapat banyak persoalan dan keadaan selama ini mengandung yang boleh memberi kesan kepada bayi baru lahir. Maklumat dan kemungkinan kesan tekanan semasa kehamilan boleh didapati dalam artikel: Tekanan semasa kehamilan

Ringkasan

Ringkasnya, dapat dikatakan bahawa tekanan itu sendiri adalah topik yang sangat kompleks. Tekanan disebabkan oleh situasi yang berbeza bagi setiap orang dan dirasakan berbeza oleh setiap individu. Tekanan jangka panjang boleh memberi banyak kesan kepada organisma dan boleh sangat menyekat kualiti hidup. Terdapat pelbagai teknik pengurusan tekanan yang berbeza yang dapat membantu mereka yang terjejas.

Mana yang sesuai untuk anda sendiri, anda mesti menentukan sendiri. Penting agar anda tidak hanya menerima tekanan kekal. Sekiranya anda mengenali simptom tekanan dalam diri anda atau sering merasa letih dan letih, jangan ragu untuk mengambil langkah mundur dan luangkan lebih banyak masa untuk diri anda.

Sekiranya anda merasa terharu dengan keadaan ini, berbincanglah dengan doktor atau ahli terapi mengenai masalah anda. Sering kali orang luar dapat memberikan pandangan yang netral dan mengungkap masalah yang anda tidak sedari. Namun, adalah kenyataan bahawa tekanan negatif yang terlalu banyak pasti membawa akibat yang berbahaya dan tidak boleh diabaikan.

Apabila seseorang berada dalam keadaan tertekan, ini bermaksud pada tahap fisiologi bahawa hormon bekerja dengan kelajuan penuh. Sekiranya keadaan tertekan timbul bagi seseorang, maka otak menghantar isyarat ke kelenjar adrenal, yang kemudian menghantar hormon adrenalin, norepinefrin dan dopamin. Ini menyebabkan, antara lain, darah tekanan untuk meningkat, yang jantung kadar untuk meningkat, bernafas menjadi cetek, pencernaan menjadi perlahan dan pundi kencing aktiviti menurun.

Oleh itu badan bersedia untuk melakukan. Ini boleh bermanfaat dalam beberapa keadaan (contohnya peperiksaan yang akan datang atau memenuhi tarikh akhir di pejabat). Walau bagaimanapun, jika tekanan kekal untuk waktu yang lama, seseorang dapat membayangkan bahawa keadaan berjaga-jaga ini sangat mengeringkan dan meletihkan tubuh, sehingga banyak gejala tekanan berkembang dan tekanan menjadi sangat negatif.