Pembedahan Hernia Hiatal

Pembedahan untuk a hernia hiatal (sinonim: hiatus oesophageus) adalah kaedah rawatan invasif untuk hernia (hernia) yang ada pada diafragma. Kekosongan esofagus mewakili laluan diafragma melalui mana esofagus (paip makanan) secara fisiologi membawa kepada perut. Hernia Hiatal ditakrifkan sebagai anjakan bahagian perut, terutamanya kardia (bahagian atas perut) dan mungkin struktur bersebelahan, melalui hiatus esofagus. Penyebab perkembangan hernia adalah pada kebiasaannya kelemahan kongenital tisu penghubung, yang membawa bukan sahaja kepada pelebaran hiatus oesophageus tetapi juga melonggarkan lekatan bahagian gastrik ke diafragma. Klasifikasi hernia hiatal sangat penting, kerana perbezaan jenis masing-masing hernia hiatal sangat penting untuk terapi. Walaupun hernia gelongsor aksial, yang mengikuti paksi longitudinal esofagus dalam perjalanannya dan merupakan hernia yang paling biasa dengan 85%, biasanya hanya dilihat pada parah bersamaan penyakit refluks gastroesophageal (sinonim: GERD, penyakit gastroesophageal reflux; gastroesophageal reflux disease (GERD); gastroesophageal reflux disease (reflux disease); gastroesophageal reflux; esofagitis refluks; penyakit refluks; esofagitis refluks; esofagitis peptik); penyakit keradangan esofagus (esofagitis) yang disebabkan oleh refluks yang tidak normal dari jus gastrik berasid dan kandungan gastrik lain) dan biasanya dikendalikan untuk hernia jenis campuran. Dalam keadaan hernia paraesophageal, sering terdapat hiatus communis yang bersifat patologi (patologi), yang merupakan laluan bersama esofagus dan aorta melalui diafragma.

Petunjuk (bidang permohonan)

Tidak kira jenis hernia

 • Penahanan atau risiko penahanan yang tinggi - Sekiranya penahanan (penangkapan kandungan hernia) sudah dekat, tetapi terutama sekali, pembedahan hernia hiatal mesti dilakukan secepat mungkin untuk mencegah atau membendung jangkitan perut. Selari dengan operasi, yang pentadbiran of antibiotik ia perlu.
 • Pendarahan - Pendarahan juga merupakan petunjuk untuk pembedahan, tanpa mengira jenis hernia.
 • Kekurangan jantung - Fungsi penutupan yang tidak mencukupi antara esofagus dan pintu masuk kepada perut boleh mengakibatkan gastroesophageal refluks (refluks pulpa makanan dari perut atau asid gastrik ke dalam esofagus). Petunjuk untuk pembedahan dibuat bergantung pada tahap dan beban peribadi.

Hernia paraesophageal

 • Hernia paraesophageal ditandai dengan kecenderungan tinggi untuk berkembang dan risiko komplikasi, sehingga petunjuk untuk pembedahan dapat dibuat ketika diagnosis disahkan. Contoh komplikasi termasuk kesesakan vena untuk mencekik (tersedak; penyempitan) fundus gastrik (bahagian gastrik). Komplikasi ini boleh membawa ke dinding gastrik nekrosis (kematian dinding gastrik).

Kepialu bercampur

 • Hernia jenis campuran biasanya timbul dari hernia gelongsor paksi dengan peningkatan anjakan segmen gastrik secaraesesophageal melalui hiatus oesophageal yang melebar. Biasanya, hernia jenis campuran adalah petunjuk untuk pembedahan.

Kontraindikasi

 • Am dikurangkan teruk keadaan - Pembedahan untuk hernia hiatal diperlukan sekiranya terdapat komplikasi pada keadaan umum yang berkurang, tetapi faedahnya harus selalu seimbang dengan risikonya.
 • Neoplasia malignan - Penyakit tumor, sebagai penyakit konsumtif (penyakit dengan penurunan berat badan sukarela yang berkaitan dengan penyakit), adalah kontraindikasi relatif terhadap pembedahan. Dalam kes ini, risiko juga harus dibandingkan dengan faedahnya.

Sebelum pembedahan

Pertama sekali, mesti ditentukan dengan tepat jenis hernia apa yang ada dan oleh itu sama ada terdapat petunjuk untuk melakukan operasi. Sinar X diagnostik dan endoskopi, antara lain, digunakan untuk diagnostik. Dengan cara Sinar X diagnostik adalah mungkin untuk membayangkan anatomi (ciri fizikal) kawasan gastrik atas. Endoskopi juga boleh digunakan untuk membuat diagnosis hernia hiatal paksi. Walau bagaimanapun, pembezaan dari hernia paraesophageal dan hernia campuran sukar dilakukan di bawah pemerhatian endoskopi.

Prosedur pembedahan

Pembedahan untuk hernia gelongsor paksi

 • Sekiranya terdapat petunjuk untuk pembedahan, fundoplicatio menurut Nissen-Rosetti atau semifundoplicatio menurut Toupet mewakili prosedur pilihan. Di fundoplicatio, fundus gastrik (bahagian atas perut) diletakkan dalam bentuk lengan di sekitar pintu masuk ke perut dan diperbaiki dengan jahitan individu. Prosedur ini biasanya dilakukan secara laparoskopi (melalui laparoskopi). Kematian 90 hari (kadar kematian) untuk fundoplicatio laparoskopi adalah 0.08% dalam kajian di seluruh negara Sweden. Kesan sampingan yang berpotensi dari Nissen-Rosetti fundoplicatio: Dalam tinjauan terhadap pesakit yang telah menjalani prosedur bertahun-tahun yang lalu (antara 8 dan 15 tahun) , kembung perut dilaporkan sebagai kesan sampingan yang paling biasa (85% pesakit); 54% responden menilai tahap keparahan sebagai kategori kedua tertinggi atau tertinggi. Memandangkan kekerapan kesan sampingan ini, ia harus dididik sebelum prosedur.

Pembedahan hernia paraesophageal.

 • Sebagai peraturan, untuk rawatan pembedahan hernia paraesophageal, kantung hernia sering ditinggalkan, dan hanya celah hernia yang harus ditutup sepenuhnya. Oleh kerana hiatus communis terdapat dalam kebanyakan hernia paraesophageal, menutup jurang hernial adalah rumit. Adalah mungkin untuk melakukan fundopexy untuk menutup penutupan celah hernia, di mana bahagian atas perut dijahit ke bahagian diafragma atau ke kerongkongan.

Pembedahan untuk hernia campuran

 • Prinsip asas dari terapi untuk hernia campuran paraesophageal dianggap sebagai pengurangan kekal (reposisi) perut yang berlarutan (prolaps).

Selepas pembedahan

Dengan teknik pembedahan konvensional, pantang makanan (berpantang dari makanan) mesti diperhatikan selama dua hingga tiga hari, sehingga susunan makanan yang perlahan dapat mengikuti. Apabila dilakukan secara laparoskopi, kemungkinan penumpukan makanan segera.

Kemungkinan komplikasi

 • Meteorisme (kembung perutKomplikasi yang biasa berlaku ialah berlakunya kembung pasca operasi (selepas pembedahan). Komplikasi yang tidak berbahaya tetapi tidak menyenangkan ini disebabkan oleh ketidakmampuan udara dari perut memasuki esofagus, dan oleh itu meningkat di dalam usus.
 • Dysphagia (kesukaran menelan) - Jarang, perasaan sukar menelan berlaku selepas operasi pada pesakit kerana penyempitan persimpangan antara esofagus dan pintu masuk ke perut.