Terapi | Sakit lutut di bahagian luar

Terapi

Ukuran pertama untuk lutut kesakitan selepas berjoging adalah menghentikan latihan dengan segera. Lutut hendaklah disejukkan dan disimpan tinggi. Salap anti-radang dengan kesan penyejukan juga membantu melegakan kesakitan.

Terapi selanjutnya dimulakan dengan berunding dengan doktor bergantung kepada penyebabnya kesakitan. Selalunya latihan otot tertentu atau berlari kasut yang disesuaikan dengan keperluan lutut sudah mencukupi. Dalam beberapa kes, jika terdapat kecederaan pada meniskus, sendi lutut endoskopi mungkin perlu.

. lutut pelari juga boleh dirawat dengan operasi kecil sekiranya aduan itu berterusan. Pembalut pada sendi lutut terutamanya dapat menstabilkannya dan dengan itu dapat membantu kelemahan otot atau kerosakan struktur pada lutut. Sebagai contoh, jika sakit lutut disebabkan oleh kecederaan pada ligamen luar, pembalut menstabilkan sendi lutut sehingga ia tidak boleh berbelok ke luar.

Orang yang telah terkehel lutut atau yang sering menderita ini juga boleh mendapat manfaat daripada sokongan yang menstabilkan lutut. Kinesio-Taping digunakan terutamanya untuk menyokong otot. Kinesio-Tape elastik digunakan pada kulit di atas otot sedemikian rupa sehingga dapat menyokong otot ketika tegang ke arah daya tarikannya. Sekiranya sakit lutut disebabkan oleh ketidakseimbangan otot, maka Kinesio-Tape dapat melegakan ketidakselesaan, terutama dalam keadaan tertekan. Kinesiotape kurang sesuai untuk kerosakan struktur utama pada lutut yang memerlukan penstabilan.

Ramalan

Dalam kebanyakan kes, perkembangan yang baik dapat diharapkan pada tahun berikutnya. Pengecualian adalah penyebab kesakitan seperti a kaki kepincangan atau tahap keausan sendi lutut yang lebih tinggi. Dalam kes ini, pertukaran sukan kepada aktiviti lutut seperti berenang atau berbasikal harus dipertimbangkan.

Diagnosis masalah lutut luaran

Pada asasnya, sakit lutut, sekiranya berlaku berulang kali selepas bersenam, harus dijelaskan oleh pakar. Selain pemeriksaan luaran pada sendi, pemeriksaan lebih lanjut seperti Sinar X atau MRI lutut boleh diperintahkan untuk mengelakkan kecederaan serius pada lutut. Dalam beberapa kes a analisis treadmill dilakukan oleh doktor sukan untuk mengenal pasti kesilapan dalam urutan pergerakan. Langkah terbaik untuk mengelakkan sakit lutut ketika berjoging adalah, selain pemilihan yang teliti berlari kasut, menetapkan matlamat latihan yang realistik dan berhati-hati regangan otot. - Tulang paha (femur)

  • Meniskus dalaman
  • Meniskus luar
  • Fibula (fibula)
  • Tulang shin (tibia)