Jangkitan Faraj sebagai Masalah Kekal

Gatal, itu terbakar - dan keputihan berbau amis yang tidak menyenangkan: jangkitan faraj adalah sebab yang paling biasa untuk lawatan ke pakar sakit puan. Lima juta wanita terjejas setiap tahun. Ia berlaku selepas lawatan ke berenang kolam renang atau sauna, kerana pakaian yang terlalu ketat, pasangan baru, tidak sihat diet, terlalu banyak alkohol and nikotin, kebersihan intim yang tidak betul - atau hanya kerana saraf berada di tepi: Bakteria atau kulat mencetuskan keradangan dari faraj. "Dengan penyapu, pakar sakit puan dapat mengenal pasti penyebabnya keradangan - dan, bergantung pada pencetusnya, dengan cepat mengubati akut jangkitan faraj dengan antibiotik atau agen antijamur, ”kata pakar sakit puan Berlin, Prof Dr Erich Saling.

Pelepasan: normal, kuat atau berwarna - apa maksudnya?

Bakteria asid laktik sebagai perlindungan semula jadi pada vagina

Dalam satu daripada lima pesakit, bagaimanapun, jangkitan faraj menjadi kronik - kerana rawatan akut merosakkan bukan sahaja patogen, tetapi juga asid laktik bakteria, yang menjaga kawasan intim dalam biologi yang sihat mengimbangi. "Pada vagina yang sihat mukosa, asid laktik bakteria mendominasi, memecah gula di mukosa. Ini menghasilkan asid laktik, ”Jelas Prof Saling. Dan persekitaran yang berasid ini (pH di bawah 4.4) menjadikan vagina kuat melawan patogen. Jamur ragi, bakteria dan trikomonad hanya boleh merebak dengan sukar.

Bakteria asid laktik bertindak seperti "perisai semula jadi" terhadap patogen yang boleh mencetuskan a jangkitan faraj. Sekiranya jumlahnya lebih banyak, adalah mustahak untuk menambahnya. Farmasi kini menjual tablet dan supositoria (contohnya, Vagiflor) yang mengandungi bakteria asid laktik yang sesuai, senang dimasukkan dan membantu memulihkan biologi mengimbangi.

Jangkitan faraj: Risiko kepada bayi yang dimaksudkan

Bakteria pelindung ini juga melakukan tugas penting selama mengandung. Setiap tahun di Jerman, 50,000 bayi dilahirkan sebelum waktunya - iaitu, sebelum minggu ke-37 mengandung. Jangkitan bakteria adalah penyebab terpenting komplikasi ini, bersamaan dengan tekanan, rokok or tekanan darah tinggi. Pakar menganggarkan, "Jangkitan bakteria bertanggungjawab untuk 15 peratus dari semua kelahiran pramatang."

Kerana jangkitan pada mulanya asimtomatik, ia sering dikesan dan dirawat terlalu lewat. "Satu dari tujuh wanita hamil yang menderita jangkitan bakteria pada vagina melahirkan bayi pramatang," kata pakar sakit puan. Mereka mengesyorkan mengukur pH vagina dua kali seminggu dan memulihkan biologi mengimbangi dengan sediaan yang mengandungi bakteria asid laktik.

Dan ini dapat dilakukan dengan jayanya, seperti yang ditunjukkan oleh kajian di Charité Clinic di Berlin: Dalam sekumpulan wanita hamil dengan pH vagina yang tinggi dan keseimbangan biologi yang terganggu di dalam vagina, 15 peratus subjek ujian melahirkan bayi pramatang . Pada wanita hamil yang flora faraj telah dipulihkan dengan bakteria asid laktik, kadar kelahiran prematur turun menjadi dua peratus.

Jangkitan faraj: apa yang perlu dilakukan untuk mengelakkannya?

Sebagai tambahan kepada imunoterapi yang disasarkan dengan bakteria asid laktik, anda boleh melakukan banyak perkara untuk mencegah jangkitan vagina:

  • Kebersihan intim ringan: jangan berlebihan dengan kebersihan dan gunakan pembersihan ringan losyen bukannya sabun agresif.
  • Gunakan tuala wanita dan bukannya tampon: Sebilangan tampon mudah mengeringkan vagina dan boleh menyebabkan kerengsaan. Lebih baik menggunakan tuala wanita.
  • Serat semula jadi dan bukannya sintetik: patogen membiak dengan cepat di persekitaran yang lembap. Oleh itu, gunakan seluar yang diperbuat daripada serat semula jadi, yang boleh dicuci pada suhu 60 darjah, dan elakkan seluar yang sangat ketat. Mereka boleh mencetuskan peningkatan kelembapan.
  • Keluar dari baju renang basah: ganti baju renang anda segera setelah itu berenang.
  • Hati-hati dengan tab mandi panas: Panas lembap adalah inkubator untuk kulat dan bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan pada vagina.
  • Sihat diet: sedikit lemak, cukup protein, vitamin and mineral, sedikit gula dan gula-gula. Kerana tinggi-gula diet mewujudkan keadaan hidup yang baik untuk membahayakan kuman di kawasan faraj. Kulat suka gula!