Sonografi Faraj

Ultrasonografi faraj (sonografi transvaginal (TVS), ultrasonografi transvaginal, faraj ultrasound, echography vagina) adalah prosedur pengimejan diagnostik yang digunakan dalam ginekologi dan obstetrik - untuk menggambarkan uterus (rahim), ovari (ovari), tuba rahim (tiub fallopio), Ruang Douglas (Ruang Douglas (lat. Excavatio rectouterina atau Excavatio rectogenitalis; ini adalah penonjolan berbentuk saku dari peritoneum antara Rektal (rektum) dan uterus (rahim) yang meluas ke peti besi faraj posterior), saluran kencing pundi kencing dan juga uretra (uretra) - di mana ultrasound probe dimasukkan secara melintang (melalui faraj). Pemeriksaan organ panggul menggunakan ultrasonografi vagina adalah prosedur diagnostik standard untuk semua penyakit ginekologi, kemandulan diagnosis dan di awal kehamilan (Trimester pertama / trimester ketiga). Lebih-lebih lagi, prosedur ini juga dapat dilihat sebagai langkah pencegahan bagi ibu dan anak sekiranya berlaku mengandung. Pemeriksaan sonografi menawarkan kemungkinan mencapai pencitraan resolusi tinggi organ panggul dan merupakan prosedur yang lebih tepat daripada sonografi transabdominal. Oleh itu, sonografi vagina mewakili kaedah yang tepat, tidak menyakitkan, dan berisiko rendah.

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Malformasi rahim (malformasi dari uterus).
 • Karsinoma dari serviks rahim (kanser serviks).
 • Tumor jinak (rahim) jinak seperti fibroid (pertumbuhan otot).
 • Perubahan jinak atau malignan endometrium.
 • Kista ovari (sista ovari)
 • Karsinoma ovari (barah ovari)
 • Perubahan tuba (perubahan pada tiub fallopi) seperti saktosalpinx, hematosalpinx.
 • Karsinoma tiub rahim (tiub fallopio kanser).
 • Deseri banci (prolaps rahim).
 • Kehamilan luar - kehamilan di luar rahim; kehamilan luar terdapat pada kira-kira 1 hingga 2% daripada semua kehamilan: Tubargraviditi (kehamilan tuba), ovariangraviditi (kehamilan di ovari), peritonealgraviditi atau perut berat (kehamilan perut), serviksgraviditi (kehamilan pada serviks).
 • Perubahan topografi (lokasi) kencing pundi kencing and uretra (uretra) dalam penurunan (prolaps) dan inkontinensia kencing (kelemahan pundi kencing).
 • Penentuan pundi kencing kapasiti, sisa air kencing jumlah; ketebalan dinding pundi kencing; tumor dan badan asing di pundi kencing.

Prosedur

Prinsip ultrasonografi vagina adalah pelepasan ultrasound gelombang melalui unsur kristal dalam probe ultrasound, yang dipantulkan dan tersebar oleh struktur tisu organ yang akan diperiksa. Kerana pantulan dari struktur tisu di pelvis, gelombang ultrasound sebahagiannya diterima oleh unsur-unsur kristal yang terletak di probe ultrasound. Hanya kepala ultrasound berbentuk khas yang digunakan untuk sonografi vagina. Untuk prosedur sonografi vagina:

 • Pemeriksaan sonografi tidak memerlukan langkah-langkah persediaan, kecuali bahawa sonografi harus dilakukan ketika pundi kencing kosong. Semasa ultrasound faraj, pesakit berbaring di pemeriksaan ginekologi kerusi.
 • Pakar sakit puan yang menghadiri meliputi pemeriksaan ultrasound dengan a kondom-seperti penutup getah yang mengandungi gel khas untuk mengelakkan pembentukan ruang udara untuk mengurangkan fenomena impedans. Impedansi mewakili fenomena yang menjadi perhatian dalam penyebaran semua gelombang bunyi dan menggambarkan rintangan yang menentang penyebaran gelombang ultrasound. Kemungkinan poket udara antara probe ultrasound dan permukaan tisu meningkatkan impedans ciri, sehingga mengurangkan daya penyelesaian prosedur dan menurunkan kepentingan diagnostik.
 • Penggunaan penutup dengan gel kontak yang disertakan, selain mengurangkan fenomena impedans, juga berfungsi untuk meningkatkan kebersihan.

Sonografi faraj ditakdirkan untuk mencitrakan struktur dan organ berikut:

 • serviks uteri (disebut serviks pendek; serviks): uteri serviks dapat digambarkan dengan panjang penuh dengan pemeriksaan sonografi, sehingga gambaran tepat (panjang dan lebar) serviks dapat dilakukan dengan adanya mengandungSelanjutnya, panjang saluran serviks ke serviks dalaman dan bahagiannya keadaan (tertutup atau terbuka) serta tiang rendah ovari dapat dilihat dengan tepat. Juga jumlah meningkat, seperti yang berlaku, misalnya, dalam karsinoma serviks dapat diwakili dengan baik.
 • Corpus uteri (badan rahim termasuk endometrium/ rahim mukosa): Selain rahim serviks, bahagian korpus rahim (penentuan saiz dan kedudukan) juga dapat digambarkan dengan sonografi vagina. Kedua-dua cavum uteri (rongga rahim), yang endometrium dan myometrium serta kemungkinan perubahan patologi (patologi) mereka dapat dibezakan dengan mudah. Myomas (tumor otot jinak), tidak kira sama ada submucosal, intramural, subserosal atau pedunculated, mudah dilihat oleh sonografi vagina. Penentuan ukuran yang tepat dan oleh itu kemungkinan kecenderungan pertumbuhan semasa pemeriksaan susulan biasanya boleh dilakukan. Pengimejan endometrium dapat memberikan maklumat mengenai siklik (misalnya dalam kemandulan tetapi juga dalam awal kehamilan), perubahan polip atau malignan (malignan) yang dipersoalkan. Endometrium yang sangat membina di menopaus (masa haid spontan terakhir dalam kehidupan seorang wanita) atau penuaan boleh menjadi petunjuk adanya karsinoma korpus yang muncul lama sebelum pendarahan berlaku. Kawasan echolated di cavum uteri menunjukkan cairan tertahan (serometra, haematometra, mucometra). Penting juga untuk memeriksa kedudukan alat intrauterin yang betul. Bentuk rahim juga boleh menjadi indikasi pertama kecacatan rahim. Dalam postmenopause (fasa sepuluh tahun selepas menopaus, ultrasonografi endometrium harus dilakukan untuk menjelaskan pendarahan pascamenopause. Dalam kes ini, ketebalan endometrium (ketebalan endometrium) tidak boleh diukur atau <4 mm. Jika tidak, penjelasan histo-morfologi (tisu halus) diperlukan untuk mengecualikan hiperplasia endometrium jinak atau karsinoma endometrium (jinak)kanser rahim).
 • Tubal (fallopian): pencitraan tiub ditunjukkan dalam kes penebalan salpinx, yang mungkin disebabkan oleh pengumpulan cecair seperti saccosalpinx (tiub fallopio cacat berbentuk kantung (tuba uterina) yang ditutup pada hujung ampulla dan secara sistik dilatasi) atau hematosalpinx (tiub fallopio yang diisi dengan darah). Pemeriksaan sonografi sangat penting dalam mengesan tuba mengandung (tubaria; kehamilan ektopik). Catatan: Tiub (tiub fallopio) tidak dapat dilihat dalam keadaan biasa. Oleh kerana perjalanannya tidak teratur dan demarkasi terhad dari usus di sekitarnya, mereka hanya dapat dikenal pasti dengan jelas dengan adanya asites / cairan perut (misalnya ovulasiatau di hadapan sactosalpinges. Struktur patologi (patologi) dapat dikesan dengan pasti dari ukuran> 1 cm.
 • Ovari (ovari): sonografi vagina adalah prosedur penting dalam diagnosis dan rawatan kemandulan pesakit dan perubahan jinak (jinak) atau ganas (malignan) pada ovari. Kadang-kadang, karsinoma ovari (kanser ovari) dapat dikesan pada peringkat awal. Ini sangat meningkatkan peluang penyembuhan. Pembezaan bahagian kistik pepejal dan berisi cecair berjaya dilakukan secara optimum dengan prosedur. Sebagai tambahan kepada klasifikasi ini, adalah mungkin untuk membezakan secara tepat sama ada pengumpulan cecair adalah cecair jernih atau keruh. Kehadiran pengumpulan cecair keruh menunjukkan pendarahan.
 • Pundi kencing: ultrasonografi vagina kini kukuh dalam uroginekologi. Dengan meletakkan transduser vagina di kawasan introitus (introitus sonografi), perubahan anatomi pada uretra, perubahan kedudukan pundi kencing kerana penurunan (prolaps) pada waktu rehat atau bawah tekanan keadaan, keupayaan pundi kencing, kemungkinan sisa air kencing, serta diverticula, tumor, benda asing di dalam pundi kencing dan ketebalan dinding pundi kencing dapat ditunjukkan dengan baik. Dalam masalah lemah kawalan kencing (kelemahan pundi kencing) dan diagnostik deskriptif, sonografi telah menggantikan diagnostik radiologi (cystourethro lateral - dan urogram micturition). Pemeriksaan ini juga boleh dilakukan dari perineum (sonografi perineum). Walau bagaimanapun, ini memerlukan transduser yang berbeza.

Pada masa ini, ada panggilan untuk memperkenalkan ultrasonografi vagina sebagai prosedur rutin pada semua pesakit di awal kehamilan, khusus untuk mengurangkan risiko ibu (risiko ibu) sekiranya terdapat kehamilan luar. Pengesanan awal memberikan pilihan untuk melakukan pembedahan laparoskopi pemeliharaan organ. Faktor bukti kehamilan ektopik (di luar rongga rahim) pada pemeriksaan sonografi merangkumi perkara berikut:

 • Pengecualian struktur korionik intrauterin nonpatologi (di dalam rahim) pada positif ujian kehamilan.
 • Struktur seperti chorion ekstrauterin (di luar rahim).
 • Persepsi tindakan jantung dari struktur luar luar.
 • Pembesaran rahim (rahim) dan penampilan pengumpulan cecair di ruang Douglas (asites / cecair perut)

Untuk memperluas spektrum diagnostik sonografi vagina berfungsi sonografi cecair. Prosedur ini mewakili gabungan sonografi konvensional dengan pengisian tambahan cavum uteri menggunakan larutan garam isotonik. Dengan bantuan pengisian, kini lebih mudah untuk menentukan sama ada struktur patologi di rongga meninggalkan kesan yang disebut. Contoh proses patologi yang dapat meninggalkan kesan adalah myoma submucosal.