Bolehkah kegagalan jantung dikesan di ECG?

Pengenalan

Heart kegagalan adalah salah satu penyakit dalaman yang paling biasa di seluruh dunia. Ini menggambarkan ketidakupayaan jantung untuk mengepam cukup darah melalui badan untuk membekalkannya dengan oksigen. Bukti diagnostik kekurangan jantung diberikan oleh ultrasound dan Sinar X.

Walau bagaimanapun, ECG juga menunjukkan perubahan khas untuk jantung kegagalan. Kegagalan jantung boleh dikelaskan dan dibezakan mengikut pelbagai parameter. Dalam kebanyakan kes, perbezaan dibuat terlebih dahulu mengikut bahagian jantung yang terkena, iaitu sama ada jantung kanan, jantung kiri atau kekurangan global (keseluruhan jantung). Bergantung pada penyetempatan, terdapat perubahan khusus dalam ECG. Perbezaan lebih lanjut dapat dilakukan antara kekurangan jantung yang dikompensasi atau tidak dikompensasi dan apakah itu kekurangan jantung dengan penurunan prestasi atau hanya dengan syarat yang terlalu tinggi, yang tidak dapat dipenuhi oleh jantung lagi kerana kelemahan fungsinya.

Punca

Sebab-sebab biasa dari betul kegagalan jantung adakah perubahan tekanan pada kecil peredaran pulmonari. Sekiranya, misalnya, satu atau lebih arteri paru tersumbat, tekanan di peredaran pulmonari meningkat berkali-kali. Hati kanan harus melawan tekanan yang sangat tinggi ini secara tiba-tiba agar dapat terus memberikan cukup darah ke paru-paru.

Dalam kebanyakan kes, jantung kanan tidak berjaya melakukan ini, mengakibatkan kekurangan jantung dengan betul kegagalan jantung. Perubahan ini membawa kepada tanda-tanda yang jelas di EKG, juga dikenal sebagai "jantung kanan hipertrofi tanda-tanda ”. Penyebab lain kelemahan jantung kanan termasuk aritmia jantung atau kecacatan injap paru. Penyebab khas kelemahan jantung kiri adalah kecacatan injap (injap aorta, injap mitral), disritmia jantung atau secara kekal tekanan darah tinggi. Sebab-sebab dan perubahan ini juga dapat dilihat dalam ECG.

Gejala kegagalan jantung

Kegagalan jantung menampakkan diri terutamanya melalui peningkatan intoleransi terhadap tekanan. Ini dapat menampakkan diri dalam keletihan yang cepat dan sesak nafas. Selain itu, kegagalan jantung kanan menyebabkan pengekalan air secara besar-besaran, terutama pada kaki, batuk kering, sesak leher urat dan masalah pencernaan seperti loya, rasa kenyang dan hati kesakitan.