Caspofungin

Produk

Caspofungin mesti diberikan sebagai larutan infus kerana lisannya rendah bioavailabiliti (Cancidas, generik). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 2002 dan merupakan ahli pertama echinocandins.

Struktur dan hartanah

Caspofungin hadir di dadah sebagai caspofungin diacetate (C52H88N10O15 - 2C2H4O2, Mr = 1213.42 g / mol), putih hygroscopic serbuk yang larut dalam air. Ia adalah lipopeptida semisintetik yang diperoleh dari produk penapaian dari kulat.

Kesan

Caspofungin (ATC J02AX04) mempunyai sifat antijamur dan antijamur terhadap Candida dan Aspergillus. Ia mengganggu pembentukan polisakarida 1,3-β-D-glukan, komponen penting dalam dinding sel kulat. Dinding sel menjadi cacat dan rapuh dan kulat tidak lagi dapat berterusan berkembang. Kesannya disebabkan oleh penghambatan enzim 1,3-β-D-glucan synthase, yang hanya terdapat pada kulat dan bukan pada manusia.

Petunjuk

Caspofungin digunakan untuk mengobati jangkitan invasif dengan jamur Candida, kandidiemia, kandidiasis esofagus, kandidiasis oropharyngeal, dan aspergillosis invasif. Ia biasanya digunakan hanya apabila ejen lini pertama gagal.

Dos

Menurut SmPC. Caspofungin diberikan sebagai infus kerana ketersediaan oral yang lemah.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Caspofungin tidak berinteraksi dengan CYP450. Interaksi mungkin dengan siklosporin, rifampisin, dexamethasone, pengaruh enzim lain, dan tacrolimus.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk termasuk demam, sakit kepala, keradangan urat, kulit tindak balas, ketinggian hati enzim, loya, cirit-birit, muntah, peningkatan serum kreatinin, anemia, berdebar-debar, dyspnea, dan hipokalemia.