Punca | Latihan untuk sakit kepala semasa mengandung

Punca

Perubahan hormon, perubahan peredaran darah, metabolisme dan kebiasaan tidur mengubah organisma wanita. Kerana berubah darah peredaran otak dan bekalan yang berubah dengan nutrien yang boleh diperolehi sakit kepala. Mengelakkan perangsang seperti nikotin or kafein, yang mungkin disebabkan oleh wanita hamil sebelum ini, sakit kepala. Tekanan psikologi juga boleh menyebabkan sakit kepala semasa mengandung. Pada lewat mengandung, statik yang diubah, yang mempengaruhi tulang belakang dan juga tulang belakang serviks dan bahu-leher kawasan, sering menjadi penyebab ketegangan kepala.

Adakah sakit kepala semasa kehamilan berbahaya?

Dalam kebanyakan kes, sakit kepala semasa mengandung adalah kesan sampingan yang tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, doktor harus segera berjumpa sekiranya terdapat gejala yang menyertainya seperti peningkatan darah tekanan, perubahan tingkah laku kencing (protein dalam air kencing, kerap kencing). Ini mungkin merupakan komplikasi mengandung.

Ini dikenali sebagai stenosis kehamilan (pra-eklampsia atau keracunan kehamilan). Ini adalah keadaan kecemasan mutlak dan memerlukan rawatan perubatan segera. Sebagai tambahan kepada gejala yang disebutkan di atas, edema, gangguan penglihatan, pening, loya atau atas sakit perut (sebelah kanan) sering berlaku. Walau bagaimanapun, stenosis kehamilan jarang berlaku dan banyak kes sakit kepala semasa kehamilan tidak rumit.

Fisioterapi / apa yang membantu?

Rawatan fisioterapeutik sakit kepala semasa mengandung bergantung kepada punca kesakitan. Rawatan tisu lembut seperti urut, terapi fasia atau rawatan titik pemicu boleh membantu ketegangan di bahuleher kawasan. Program latihan yang terdiri daripada meningkatkan peredaran dan menggerakkan juga regangan senaman disesuaikan secara individu dengan keperluan wanita hamil.

Aplikasi haba seperti fango atau lampu merah dapat digunakan untuk menghilangkan ketegangan dan juga menyumbang kepada otot kelonggaran tetapi juga untuk relaksasi psikologi. Teknik terapi manual juga dapat membantu dalam hal penyumbatan ruang tulang belakang, misalnya kerana perubahan statik. Latihan pengukuhan dan latihan postur dapat mengatasi beban berlebihan dan dengan itu dapat mencegah terjadinya sakit kepala dalam jangka masa panjang atau melegakan intensiti mereka. Pernafasan terapi atau kelonggaran teknik juga boleh dipelajari dalam fisioterapi. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda dalam hal ini:

  • Tekanan semasa mengandung
  • Yoga untuk wanita hamil
  • Akupunktur semasa kehamilan