Diet untuk COPD

In penyakit pulmonari obstruktif kronik, Atau COPD, bernafas terganggu oleh penyempitan tiub bronkus. Sebagai penyakit, dikenali sebagai perokok paru-paru, berkembang, menjadi semakin sukar untuk membekalkan badan dengan mencukupi oksigen. Perubahan dalam diet adalah bahagian penting dari COPD rawatan dan membolehkan penghidap secara aktif mengatasi perkembangan ini paru-paru penyakit.

Makanan seimbang untuk paru-paru perokok

Bagi COPD pesakit, sangat penting untuk makan yang sihat dan bervariasi diet. Ini bukan sahaja mendatangkan faedah kesihatan dan menguatkan sistem imun. COPD sesuai diet juga mengurangkan risiko jangkitan pernafasan dan reaksi alahan. Diet mana yang sesuai untuk COPD bergantung pada keadaan individu pesakit.

COPD meningkatkan keperluan tenaga

Untuk membakar nutrien dari makanan, tubuh memerlukan oksigen. Tenaga yang dikeluarkan semasa pembakaran pada gilirannya diperlukan untuk otot pernafasan, antara lain. Begitu terhad oksigen pengambilan mengganggu metabolisme - dan sebaliknya. Di samping itu, kesukaran dalam bernafas menghasilkan keperluan tenaga sehingga sepuluh kali lebih tinggi. Oleh itu, pesakit COPD mesti memastikan mereka makan makanan yang kaya dengan tenaga. Sekiranya badan kekurangan tenaga, ia akan memecah protein otot, yang mengurangkan otot sistem pernafasan dan diafragma, antara lain. Oleh itu, sesak nafas semakin meningkat dan ketahanan umum pesakit COPD semakin berkurang.

BMI menentukan berat badan ideal

Berat badan memainkan peranan penting dalam perkembangan penyakit COPD. Sebaik-baiknya, BMI (Indeks Jisim badan) nilai harus antara 21 dan 25. Ini kerana menjadi berat badan berlebihan or kurang berat badan boleh mempengaruhi kesihatan pesakit COPD. Contohnya, menjadi berat badan berlebihan boleh bertambah buruk bernafas masalah, seperti paru-paru dan sistem kardiovaskular dikenakan lebih besar tekanan. Penyakit bersamaan seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, dan jantung penyakit boleh berkembang akibatnya.

Kurang berat badan dalam COPD

Sebilangan besar pesakit COPD adalah kurang berat badan, selalunya disebabkan hilang selera makan dan permintaan tenaga yang tinggi. Ini menjadikan mereka lebih mudah terkena jangkitan dan pembaziran otot. Sekiranya makanan tidak mencukupi kalori, protein, unsur surih and vitamin, gejala kekurangan, penurunan berat badan dan penipisan penting asid amino juga berlaku. Oleh kerana yang terakhir berfungsi untuk menghasilkan tenaga, ketiadaan mereka mempercepat penurunan berat badan.

Kaunseling pemakanan untuk pesakit COPD

Kerana keperluan tenaga tinggi mereka, mereka yang terjejas oleh paru-paru penyakit mesti menyesuaikan diet mereka dari segi kuantiti dan pilihan makanan. Malah mereka yang berat badan berlebihan boleh menderita kekurangan zat makanan sekiranya rancangan makan mereka tidak betul. Kaunseling pemakanan dapat membantu pesakit COPD menyesuaikan tabiat makan dan minum mereka untuk memenuhi perubahan keperluan mereka.

Petua pemakanan untuk COPD

Dalam COPD, diet harus lengkap, rendah lemak, dan kaya dengan nutrien dan karbohidrat. Pertimbangkan petua diet berikut:

 • Daging rendah lemak, kekacang, dan produk tenusu adalah sumber protein yang baik.
 • Dalam kentang dan bijirin adalah banyak karbohidrat.
 • Gabungan protein dan karbohidrat adalah bijirin atau kentang dengan produk tenusu.
 • Buah-buahan dan sayur-sayuran memberikan yang penting vitamin dan nutrien. Walau bagaimanapun, elakkan kacang, kubis dan buah-buahan berasid, kerana makanan ini boleh menyebabkan gas masuk ke dalam badan.
 • Jika anda kurang berat badan, makanan boleh diperkaya dengan lemak sayuran dan kacang.
 • Makanan yang mengandungi nitrit atau garam boleh menyukarkan pernafasan.
 • Kalsium menurunkan risiko osteoporosis, yang sering berlaku bersama dengan COPD.
 • Magnesium dan omega-3 asid lemak mengukuhkan sistem imun dan bantu berjuang keradangan dalam badan.

Makanan tambahan setiap hari dengan mustahak asid amino mungkin dinasihatkan, tetapi harus dibincangkan dengan doktor.

Tabiat makan yang betul

Bukan hanya pilihan makanan yang penting. Tingkah laku makan juga memainkan peranan penting dalam COPD:

 • batuk naik lendir sebelum makan untuk mengelakkan sesak nafas semasa makan.
 • Luangkan masa anda untuk makan dan mengunyah dengan teliti.
 • Banyak makanan kecil melegakan sistem pencernaan dan paru-paru.
 • Makan lebih sedikit, terutama pada waktu petang, dan beri badan anda cukup masa untuk dicerna sebelum tidur.
 • Perhatikan reaksi badan anda terhadap makanan tertentu dan sesuaikan diet anda dengan sewajarnya jika perlu. Sebilangan makanan menyebabkan peningkatan pembentukan gas di dalam badan dan dengan itu meningkatkan tekanan pada paru-paru dan diafragma.
 • Minum banyak cecair - ini membantu batuk sehingga membersihkan saluran udara. Masih air, spritzer teh dan jus sangat sesuai. Namun, minum hanya selepas makan, agar tidak cepat kenyang, dan elakkan minuman beralkohol, bergula dan berkarbonat.

Gabungkan senaman dan diet

Pemakanan terapi dalam COPD juga harus selalu disertai dengan senaman teratur - ini menguatkan otot, menjaga mobiliti dan mengurangkan risiko osteoporosis penyakit.