Latihan untuk sakit kepala semasa mengandung

Sakit kepala semasa mengandung tidak biasa. Terutama kerana perubahan hormon, yang mengimbangi badan wanita tidak seimbang, terutama pada awalnya. Peredaran berubah, metabolisme berubah, kebiasaan berubah. Sakit kepala berlaku terutamanya pada bulan-bulan pertama dan tidak lama sebelum kelahiran. Sekiranya wanita itu sudah menderita migrain-Suka sakit kepala sebelum mengandung, simptomnya sering dapat diatasi semasa hamil.

latihan

Sakit kepala semasa mengandung sering disebabkan oleh keadaan peredaran darah yang berubah. Latihan yang mengaktifkan peredaran membantu di sini. Berjalan di udara segar juga memastikan bekalan oksigen yang baik.

Untuk sakit kepala yang disebabkan oleh tulang belakang serviks, latihan melonggarkan dan meningkatkan peredaran pada bahu dan leher pertolongan wilayah. Bahu yang melingkar ke belakang boleh melonggarkan otot-otot tali pinggang bahu dan membantu melegakan sakit kepala. Bahu harus dipusingkan ke belakang untuk membantu meluruskan tulang belakang.

Gerakan sapuan yang besar harus dilakukan. 2) Peregangan latihan untuk leher otot juga dapat mengatasi sakit kepala. The kepala condong ke satu (kanan) sisi, dengan tangan (kanan) bahu yang bertentangan ditekan ke bawah sehingga sisi (kiri) leher diregangkan.

Posisi boleh dipegang selama kira-kira 20 saat dan harus diulang di sisi lain. 3) Relaksasi: Sekiranya sakit kepala berlaku semasa mengandung kerana tekanan dan ketegangan psikologi yang semakin meningkat, teknik relaksasi seperti latihan autogenik or kelonggaran menurut Jacobsen boleh membantu. 4) Senaman pernafasan: Latihan pernafasan juga mudah dilakukan.

Wanita hamil berada dalam keadaan selesa dan meletakkan tangannya padanya dada atau perut. Dia memejamkan mata dan menumpukan perhatian pada alirannya bernafas. Dia menarik nafas melalui hidung dan keluar melalui mulut.

Terdapat banyak kedudukan berbeza di mana bersantai latihan pernafasan boleh dilaksanakan. Mereka juga boleh membantu sakit kepala. Ini mungkin menarik bagi anda: Fisioterapi untuk sakit kepala semasa mengandung