Latihan | Fisioterapi untuk kanak-kanak dengan ketegangan bahu dan leher

latihan

Untuk mengurangkan ketegangan pada kanak-kanak, ada urut teknik dan aplikasi lain serta latihan khusus yang dirancang untuk membantu merehatkan otot. 1) Menghilangkan tekanan Di sini kanak-kanak diminta untuk melompat selama 1 minit di tempat dan menggegarkan semua bahagian badan. Kemudian, sambil berdiri tegak selama 30 saat, perlahan-lahan putar kepala mengikut arah jam dan goncangkannya selama 1 minit lagi.

2) Tegang dan rileks Mintalah kanak-kanak itu secara tegas mengetatkan bahagian-bahagian badan, ini juga boleh dilakukan dengan suka bermain. Ketegangan kemudian harus ditahan selama 20 saat dan kemudian dilepaskan lagi.3) Menghitung nafas Biarkan anak mengira nafasnya secara sedar. Contohnya, tarik nafas 5 saat dan hembuskan 5 saat.

Melakukan latihan ini akan membantu mencapai tahap umum kelonggaran. 4) Lingkaran Bahu Dalam latihan ini kanak-kanak harus perlahan-lahan melingkarkan bahu ke hadapan. Untuk variasi, bahu juga dapat diputar ke belakang atau diimbangi.

5) Bahu ke atas Dalam latihan ini, anak harus mengangkat bahu sejauh mungkin ke arah telinga dan menahannya di sana selama 5 saat. Ulangi beberapa kali. Lebih banyak latihan untuk melawan leher dan / atau ketegangan bahu terdapat di sini:

  • Latihan melawan sakit leher
  • Apakah kaedah terbaik untuk merehatkan tulang belakang serviks?
  • Apakah kaedah terbaik untuk meregangkan tulang belakang serviks?
  • Sakit bahu - fisioterapi yang betul

Demam

If demam berlaku pada masa yang sama pada kanak-kanak dengan bahu dan leher ketegangan, berhati-hati, kerana biasanya jangkitan berbahaya. Pada banyak kanak-kanak, meningitis, yang boleh disebabkan oleh virus or bakteria, adalah penyakit serius yang boleh membawa akibat yang membawa maut, terutama pada bayi. Simptom khas untuk meningitis adalah kaku leher.

Meningitis boleh berkembang secara tiba-tiba atau secara beransur-ansur, jadi ibu bapa harus memerhatikan anak-anak mereka dengan teliti sekiranya mereka melihat sesuatu yang tidak biasa. Terutama pada kanak-kanak yang lebih tua, ketegangan yang tidak berbahaya dapat dibezakan dari kekakuan yang disebabkan oleh meningitis dengan meminta anak-anak mencium lutut mereka sendiri. Dengan meningitis, yang kesakitan sangat parah sehingga biasanya tidak mungkin kanak-kanak menciumnya.

Sudah tentu, meningitis adalah contoh yang melampau. Sekiranya demam berlaku pada masa yang sama dengan a leher-tegangan bahu, ia juga boleh menjadi selesemaseperti jangkitan. Walaupun begitu, disarankan untuk berjumpa doktor sekiranya anda tidak pasti dan gejalanya mulai tiba-tiba.

Semakin muda kanak-kanak, semakin besar kesan penyakit yang tidak dapat dikesan. Ini boleh mengakibatkan kerosakan kekal, perkembangan penyakit yang berlarutan dan bahkan kematian. Demam oleh itu harus selalu dilihat sebagai isyarat amaran khas dan tidak boleh dirawat. Artikel lebih lanjut yang berkaitan dengan topik serupa boleh didapati di sini, untuk memungkinkan diagnosis pembezaan yang mungkin:

  • Fraktur tulang belakang serviks
  • Arthrosis Facet
  • Saraf berputar
  • Sindrom Tulang Belakang Serviks