Gulung panas / panas | Apakah kaedah terbaik untuk merehatkan tulang belakang serviks?

Gulung panas / panas

Cara lain untuk merehatkan tulang belakang serviks adalah rawatan dengan panas. Bentuk khas aplikasi haba adalah hot roll yang disebut, yang juga mempunyai urut kesan. Ini bertambah baik darah peredaran di kawasan yang tegang dan melegakan kejang.

Anda juga boleh menggunakan hot roll sendiri di rumah. Cukup minta bantuan rakan atau pasangan anda. Anda hanya memerlukan 1 kain katun, 3 tuala terry dan 1l air panas.

Lipat semua tuala sekali memanjang. Kemudian gulung kain kapas dengan ketat, kerana ini membentuk inti hot roll. Sekarang gulung tuala terry satu demi satu dengan ketat di atas tuala kapas, sehingga corong terbentuk.

Sekarang tuangkan air panas ke dalam corong ini. Sekiranya anda telah melakukan semuanya dengan betul, tidak ada air yang akan menetes di bahagian bawah. Sekarang minta rakan / rakan anda untuk urut kawasan yang terjejas dengan roller.

PMR

Kaedah lain untuk merehatkan tulang belakang serviks adalah Progressive Muscle Relaksasi (PMR pendek). Ia telah dikembangkan pada tahun 1920-an oleh Edmund Jacobson dari Amerika. Matlamat PMR adalah untuk mencapai kesedaran tubuh yang lebih baik melalui ketegangan yang disasarkan dan kelonggaran untuk merehatkan kumpulan otot tertentu secara khusus.

Untuk menjalankan prosedur, dapat membantu mendapatkan bimbingan ahli terapi yang berpengalaman pada awalnya. Pada mulanya adalah penting untuk mendapatkan perasaan yang lebih baik mengenai badan anda. PMR terbaik dilakukan di bilik yang tenang dan agak gelap.

Luangkan sekitar 20-30 minit pada awalnya. Buat diri anda selesa dan kemudian tegangkan setiap otot di badan anda satu demi satu selama beberapa saat. Sekiranya anda mempunyai latihan, anda akan dapat merehatkan kumpulan otot tertentu dan dengan itu dapat mengelakkan masalah atau mengurangkan keluhan yang ada. Anda akan mendapat maklumat terperinci tentang cara melakukan ini dalam artikel Otot progresif kelonggaran.

Latihan Autogenik

Juga latihan autogenik adalah teknik relaksasi yang dapat membantu masalah tulang belakang serviks. Latihan autogenik didasarkan pada autosuggestion, yang bermaksud bahawa ia menggunakan simpulan bahasa yang membantu bawah sedar mempercayai sesuatu untuk mewujudkan keadaan relaksasi. Berbeza dengan PMR, orang yang terkena meletakkan dirinya dalam keadaan relaks sepenuhnya.

In latihan autogenik, pelbagai latihan dilakukan untuk mencapai kelonggaran sebanyak mungkin. Contohnya ialah latihan rehat pengenalan. Ini untuk memperkuat konsentrasi, dalam semangat itu kalimat ́ ́Ich bin völlig ruhig, nichts kann mich stören ́ ́wiederholt werden.

Teknik relaksasi jenis mana yang sesuai untuk siapa bergantung pada individu dan wataknya. Anda akan mendapat petunjuk terperinci untuk latihan autogenik dalam artikel Latihan Autogenik.