Rawatan Rumah untuk Kaki Sejuk

Terutama pada musim sejuk yang sejuk terdapat di kebanyakan kasut kaki sejuk, tetapi sebilangan orang menderita sepanjang tahun daripada berkurang darah mengalir ke hujung kaki. Kekurangan bekalan ini, yang sangat ketara pada kaki, biasanya mempengaruhi kaki sebagai perasaan sejuk, tetapi kadang-kadang juga sebagai kesemutan atau kesakitan, yang dapat diatasi dengan sederhana ubat-ubatan rumah, bergantung kepada penyebabnya.

Apa yang membantu melawan kaki sejuk?

Aplikasi Kneipp menguatkan sistem imun dan mempromosikan kebaikan peredaran. Selain aktivitinya sebagai pembekal oksigen dan nutrien, yang darah juga mempunyai fungsi medium pengangkutan panas, yang bermaksud bahawa penyebab utama kaki sejuk secara amnya dianggap sebagai bekalan darah yang tidak mencukupi untuk mereka. Sebab yang lebih tepat kaki sejuk bermula dari kasut yang terlalu ketat atau basah disebabkan oleh kaki berpeluh kepada gangguan peredaran darah, saraf dan / atau hormon serta penyakit vaskular dan pencetus psikologi seperti kegelisahan (mendapat sejuk kaki). Di samping itu, pesakit diabetes dan perokok semakin menderita sejuk kaki. Sudah tentu, "gejala kaki sejuk" dapat diatasi dengan terbukti ubat-ubatan rumah, tetapi penyebabnya tetap ada, terutama dalam kes gangguan autonomi sistem saraf. Oleh itu, jika simptom selesema berterusan, terutamanya jika disertai oleh kesakitan, (warna) perubahan kulit, bengkak, kejang or demam, pakar yang sesuai untuk diagnosis (doktor atau pengamal alternatif) harus berunding. Sekiranya kaki yang sejuk secara kronik tetapi sihat, pelbagai ubat-ubatan rumah dan petua mudah ada. Selain latihan yang menguatkan peredaran (termasuk gimnastik kaki, mungkin dengan "bola landak") dan penghindaran rokok produk, seimbang dan sihat diet memberi sumbangan yang besar kepada pencegahan gangguan peredaran darah dan, seterusnya, kaki sejuk. Lebih jauh langkah-langkah untuk mengelakkan atau mengurangkan sejuk kaki adalah mandi bergantian dan aplikasi Kneipp. Di satu pihak, ini mencabar sistem imun, yang diperkuat sebagai hasilnya, dan di sisi lain, mereka mempromosikan darah peredaran di anggota badan. Prosedur dengan seli sejuk dan suam air boleh juga dilakukan semasa mandi setiap hari, dengan kaki seterusnya urut juga "memanaskan" peredaran darah.

Pertolongan cepat

Sebagai badan menyesuaikan diri dengan cuaca sejuk dan basah untuk menjaga pusatnya dengan organ-organ penting dan juga otak hangat, peredaran darah tertumpu terutamanya di kawasan-kawasan ini. Oleh itu, bahagian kaki kurang dibekalkan dengan darah, yang dapat dilihat antara lain oleh kaki sejuk. Dalam kes ini, "langkah" berikut (selain memakai stoking hangat dan kasut yang ketat tetapi tidak terlalu ketat) menjanjikan bantuan cepat. Minuman panas seperti teh herba memberikan badan dengan rasa panas dan tahan lama serta meningkatkan peredaran darah. Krim penjagaan semula jadi dengan kandungan lemak tinggi (bukan a pelembap) diaplikasikan pada kaki yang dipijat hangat memberikan lapisan pelindung yang optimum terhadap sejuk dan kelembapan "pada kaki". Bagi orang yang terdedah kepada keringat, pengeringan kaki dengan segera, termasuk perubahan stoking, dianggap berkesan untuk mengelakkan peluh menguap sehingga kaki tidak menjadi sejuk. (Kebetulan, sayang serbuk atau seumpamanya mengurangkan peluh kaki sejak awal). Mandi kaki hangat selama kira-kira sepuluh minit dengan dua lemon yang diperah atau sedikit gunung pain minyak, diikuti dengan kaki dan kaki rawatan dengan a urut menyikat, menghangatkan dan menguatkan kaki dengan ukuran yang sama.

Pemulihan alternatif

Sebagai ubat alternatif untuk menghangatkan bukan hanya "kaki ais" tetapi seluruh badan dari dalam, disarankan untuk menggunakan potongan irisan halia atau satu sudu teh rosemary minyak, direndam dalam secawan panas air selama beberapa minit dan kemudian minum dengan cepat. "Resipi alternatif" lain untuk kaki sejuk: campurkan beberapa cincang halus ulas of bawang putih dengan sedikit lemak babi atau Vaseline, biarkan mendidih selama sehari dan gosokkan ke kaki dan kaki sebelum tidur. (Ngomong-ngomong, bawang putih dianggap makanan yang merangsang peredaran darah dan membersihkan darah). Intensif dan teliti urut kaki dan kaki (baik dengan tangan atau sarung tangan urut) membolehkan darah pemanasan beredar di kaki yang sejuk. Berjalan kaki tanpa alas kaki pada waktu pagi di padang rumput musim panas atau bahkan melalui lanskap bersalji musim sejuk, jika dilakukan dengan kerap, mengeraskan kaki dan menguatkan sistem imun dalam jangka masa panjang (selagi tidak ada rasa sakit yang sejuk). Selepas itu, keringkan kaki yang segar dan berdarah dengan baik dan manjakannya dengan krim penjagaan semula jadi.