Fisioterapi untuk patah kepala radial

Fisioterapi untuk radial kepala patah biasanya dilakukan dalam jangka masa 6-8 minggu selepas kecederaan. Tujuan rawatan adalah untuk mengurangkan pesakit kesakitan, terus bengkak sendi siku dalam had, dan memulakan latihan gerakan ringan seawal mungkin untuk menggerakkan sendi dan mencegah kehilangan kekuatan besar.

Langkah-langkah fisioterapeutik

Fisioterapi untuk radial kepala patah bergantung kepada jenis patah tulang dan imobilisasi sendi yang ditetapkan oleh doktor. Ini bermaksud, sebagai contoh, bahawa doktor melarang pergerakan tertentu semasa rawatan (supinasi, pronation, pemanjangan, lenturan) dan rawatan fisioterapeutik mesti disesuaikan dengan sewajarnya. Pada awal terapi, fokus utama adalah kesakitan terapi dan mobilisasi pasif sendi siku.

Terdapat pelbagai pilihan terapi: Aplikasi sejuk dan elektrik untuk mendapatkan kesakitan dan bengkak terkawal, serta mencegah pengerasan otot dan merangsang otot secara umum. Saliran limfatik untuk mempromosikan metabolisme dan mempercepat penyingkiran lebihan cecair Terapi manual untuk bergerak dan bergerak secara pasif sendi siku dalam batasan dari apa yang dibenarkan dan untuk mengatasi lekatan dan ketegangan dengan teknik cengkaman tertentu. Mengikuti bahagian pasif fisioterapi ini, tujuannya adalah untuk mengembalikan kekuatan dan mobiliti sendi siku semaksimum mungkin melalui latihan khas. Untuk tujuan ini, khusus pesakit pelan latihan dibuat, yang juga dilakukan di luar sesi fisioterapi atas inisiatif pesakit sendiri.

  • Aplikasi sejuk dan elektrik untuk mengawal kesakitan dan pembengkakan, mencegah pengerasan otot dan merangsang otot secara umum.
  • Saliran limfa untuk meningkatkan metabolisme dan penyingkiran lebihan cecair berlebihan
  • Terapi manual untuk menggerakkan dan menggerakkan sendi siku secara pasif di dalam batas yang dibenarkan dan untuk mengatasi lekatan dan ketegangan dengan teknik cengkaman tertentu.