Fisioterapi untuk kesakitan di lengkungan kostum semasa kehamilan

Semasa mengandung, kesakitan kadang-kadang boleh berlaku di lengkungan kostum. Sebab biasa ini kesakitan is regangan daripada otot perut, terutamanya di peringkat lanjutan mengandung. Yang otot perut bermula di tulang rusuk dan boleh menyebabkan kesakitan di sini kerana regangan dan terlalu banyak latihan.

Pengenalan

Anak yang semakin meningkat memindahkan lebih banyak organ di rongga perut, yang juga boleh menyebabkan ketidakselesaan sebelah kanan di lengkungan kostum, misalnya, kerana hati dan bile terletak di sini. Walaupun begitu, penyebab organik untuk kesakitan harus selalu diperjelaskan agar dapat dikesampingkan komplikasi kehamilan. Dalam terapi, pendekatan kausal diambil.

Dalam fisioterapi, sakit tulang rusuk, yang disebabkan oleh regangan daripada otot perut, boleh dirawat secara khusus. Senaman pernafasan juga dapat membantu melegakan kesakitan pada tulang rusuk. Selain latihan aktif, teknik pasif juga digunakan.

Physiotherapy

Dalam rawatan fisioterapeutik untuk tulang rusuk sakit semasa mengandung, sakit yang timbul akibat peregangan otot perut dapat dirawat secara khusus. Lembut urut atau geseran pendekatan di kawasan tulang rusuk dapat menghilangkan rasa sakit, tetapi tidak boleh dilakukan secara intensif untuk mengelakkan kerengsaan otot atau periosteum tulang rusuk yang lebih sensitif. Selanjutnya, penggunaan kinesiotape dapat membantu melegakan otot perut, dan juga titik lekatannya pada tulang rusuk.

Pembetulan postur, yang terutama bertujuan untuk meluruskan tulang belakang toraks, menyokong kedudukan fisiologi tulang belakang dan toraks dan menjadikan kerja otot lebih mudah. Overstrain dapat dielakkan dan rasa sakit dapat dihilangkan. Kadang-kadang rasa sakit itu bukan disebabkan oleh otot perut tetapi oleh otot pernafasan.

Ini mungkin berlaku terutamanya setelah kerap batuk. Dalam fisioterapi, latihan pernafasan boleh dilakukan untuk melonggarkan otot-otot pernafasan dan meningkatkan pergerakan toraks yang santai. Teknik-teknik ini boleh ditambah dengan gerakan lembut ruang interkostal (di mana otot interkostal berada) atau teknik fasial.

Juga mungkin untuk mempelajari kedudukan yang mengembangkan rongga toraks dan perut sehingga yang tertentu kelonggaran untuk paru-paru dan organ tercapai walaupun kekurangan ruang. Kadang-kadang rasa sakit itu bukan disebabkan oleh otot perut tetapi oleh otot pernafasan. Ini mungkin berlaku terutamanya setelah kerap batuk.

Dalam fisioterapi, latihan pernafasan boleh dilakukan yang melonggarkan otot-otot pernafasan dan mendorong pergerakan toraks yang santai. Teknik-teknik ini boleh ditambah dengan gerakan lembut ruang interkostal (di mana otot interkostal berada) atau teknik fasial. Juga mungkin untuk mempelajari kedudukan yang mengembangkan rongga toraks dan perut sehingga yang tertentu kelonggaran untuk paru-paru dan organ tercapai walaupun kekurangan ruang.