Kanser Kulit: Gejala dan Rawatan

Kanser kulit selalunya tidak menimbulkan gejala pada peringkat awal dan oleh itu sering dikesan lewat. Oleh itu, rawatan pencegahan pada doktor lebih penting untuk mengenali simptom tepat pada masanya dan memulakan rawatan awal. Apa tanda-tanda kanser kulit dan apakah itu terapi, anda boleh belajar di sini.

Gejala kanser kulit

Kanser kulit biasanya tidak menimbulkan rasa tidak selesa pada mulanya, paling banyak gatal dan pendarahan di kawasan yang sesuai boleh menjadi gejala atau tanda-tanda barah kulit. Itu dia, kulit kanser biasanya diperhatikan hanya oleh yang kelihatan dan mungkin teraba perubahan kulit, bukan dengan gejala lain. Hanya pada peringkat akhir kulit kanser atau melanoma boleh ada simptom dan tanda bergantung pada organ yang terkena akibat metastasis. Oleh itu, pengesanan awal kulit kanser penting, walaupun tidak terdapat pelbagai gejala barah kulit.

Seperti apa barah kulit?

Gejala barah kulit yang kelihatan bergantung pada jenis barah:

  • Malignan melanoma (barah kulit hitam): biasanya bintik-bintik gelap atau hitam, walaupun warna lain mungkin (misalnya, kelabu, kemerahan, atau ungu kebiruan). Mereka boleh rata serta mengangkat atau Ketuat-dengan nodul. Ramai orang sukar membezakan barah kulit hitam dengan tahi lalat atau tanda lahir. Walau bagaimanapun, pakar dermatologi atau doktor keluarga yang berpengalaman dapat mengetahui perbezaan kabus.
  • Karsinoma sel basal (juga karsinoma sel basal): jenis ini barah kulit putih (juga: barah kulit ringan) boleh mengambil bentuk yang sangat berbeza. Selalunya tumor nodular berwarna kemerah-merahan atau kulit, pinggirnya boleh dinaikkan seperti tali mutiara dan pusatnya boleh tenggelam ketika barah kulit berkembang. Kecil darah kapal sering menunjukkan melalui kulit. Kerak berdarah juga boleh terbentuk. Kurang biasa, nodul kulit khas tidak terbentuk, tetapi rata, berparut luka kulit yang sukar dikenali sebagai tumor.
  • Spinalioma (iaitu karsinoma sel squamous): Pada peringkat awal, bentuk ini barah kulit putih kelihatan seperti pendahulunya, keratosis actinic. Selalunya, a spinalioma muncul sebagai keratinized, scaly spot atau nodul. Ketika berkembang, kawasan ini sering berdarah dan "bercabang" pada kulit.

Kanser kulit sering berlaku di kawasan yang sering terdedah kepada sinar matahari, seperti kepala, lengan, belakang, dada atau kaki. Mengesan barah kulit - gambar-gambar ini menunjukkan bagaimana!

Pemeriksaan kanser kulit: lihat dengan teliti, teliti dengan teliti

Untuk semua bentuk barah kulit berlaku: barah kulit yang lebih awal dikesan, semakin besar peluang untuk sembuh. Dari usia 35 tahun, kesihatan diinsuranskan di Jerman berhak mendapat pemeriksaan kulit setiap tiga tahun untuk pemeriksaan barah kulit untuk mencegah barah kulit. Namun, lebih baik jika anda juga memerhatikan kulit anda dan gejala barah kulit. Tahap awal barah kulit juga dapat dikesan dan diraba. Nantikan perubahan kulit, tahi lalat baru atau perubahan tahi lalat yang ada. Gatal dan pendarahan juga mencurigakan untuk barah kulit. Periksa kulit anda dengan kerap, lebih baik pada waktu siang dan dengan bantuan cermin (atau pasangan anda).

Kanser kulit: untuk pencegahan, peraturan ABCDE.

Ikuti peraturan ABCDE ketika menilai tahi lalat yang mencurigakan:

  • Asimetri: bentuk yang tidak memanjang atau bulat, tetapi tidak rata.
  • Sempadan: tepi yang tidak tajam, tetapi kabur dan kasar, seperti tergelincir
  • Warna: warna yang tidak seragam, tetapi berbintik-bintik (warna merah jambu, kelabu, hitam, bertitik, lapisan berkerak).
  • Diameter: ukuran yang melebihi 5 mm pada titik terluas.
  • Naik: bintik-bintik yang menonjol lebih dari 1 mm di atas permukaan kulit atau mempunyai permukaan bersisik yang kasar

Sekiranya sekurang-kurangnya salah satu daripada titik ini berlaku pada tahi lalat, anda harus berjumpa doktor untuk mengesampingkan tumor ganas atau barah kulit. Lebih baik sekali, daripada terlambat. Dan langkah pencegahan yang paling penting terhadap barah kulit adalah untuk mengelakkan cahaya matahari langsung dan sengit dan sentiasa melindungi diri dari selaran matahari bersama matahari, tutup kepala dan pakaian! Kemudian barah kulit hanya mempunyai peluang kecil.

Kanser kulit putih: rawatan dan terapi

Kanser kulit putih sering berkembang dari peringkat awal - yang disebut keratosis actinic. Ia boleh dikeluarkan secara pembedahan (excision), es (krioterapi), dirawat dengan krim or gel (Solaraze, Aldara) atau dirawat dengan penyinaran cahaya (terapi fotodinamik). Yang karsinoma sel basal hampir tidak pernah terbentuk metastasis, spinalioma jarang sekali. Namun, jika tidak dirawat, tumor boleh berkembang ke tisu sekitarnya dan memusnahkannya. Oleh itu, dalam kes barah kulit putih, operasi kecil dilakukan sedini mungkin, di mana bahagian kulit yang terkena luka, biasanya mencukupi untuk menyembuhkan pesakit barah kulit. Tahap awal di permukaan juga boleh dirawat dengan krim atau terapi fotodinamik. Sekiranya pembedahan tidak dapat dilakukan, kemoterapi, imunoterapi atau radiasi terapi juga digunakan.

Rawatan: barah kulit hitam

Kanser kulit hitam (melanomalebih berbahaya kerana bentuk barah kulit ini dapat menyebarkan tumor anak dengan cepat ke seluruh badan melalui limfatik atau darah kapal. Secara terapi, tumor juga dikeluarkan dalam pembedahan; namun, kerana metastasis, bentuk lain dari terapi sering berlaku untuk barah kulit ini: Imunoterapi, kemoterapi, sinaran. Bentuk terapi ini juga digunakan ketika pembedahan tidak mungkin dilakukan atau sesuai.