Gejala | IKLAN pada orang dewasa

Gejala

Gejala utama, seperti namanya ADS, adalah gangguan defisit perhatian yang sudah ada sejak itu zaman kanak-kanak. Ini merujuk kepada a kekurangan tumpuan di mana mereka yang terjejas kurang tekun dalam memikirkan tugas. Mereka juga mudah terganggu, kelihatan tidak teratur dan tidak peduli.

Mereka sering berprestasi kurang baik di sekolah atau di tempat kerja dan kurang berjaya dalam banyak bidang kehidupan mereka kerana mereka menghadapi kesukaran dalam merancang dan menyusun tindakan. Kekangan dan introversi mereka menimbulkan masalah dalam persekitaran sosial mereka. Mereka merasa lebih sukar untuk berkawan kerana gangguan defisit perhatian mereka juga menghalang mereka untuk mendengar dan pembelajaran norma sosial.

Berbeza dengan subtipe hiperaktif, ADHD pesakit boleh menderita hipoaaktif, iaitu kurang aktif. Lazimnya di sini adalah langkah kerja yang perlahan dan tuntutan yang berlebihan dalam kehidupan profesional dan sosial seharian. Ini juga menyebabkan keletihan cepat.

Pesakit nampaknya introvert, pendiam dan mungkin terpencil secara sosial. Walau bagaimanapun, simptom-simptom ini kurang dapat dilihat daripada pada hiperaktif ADHD menaip. Oleh itu, ramai yang hanya mengetahui mengenai penyakit mereka ketika dewasa atau tidak didiagnosis sama sekali.

Satu-satunya perkara yang mereka mempunyai persamaan dengan yang lain ADHD jenis adalah tidak perhatian. Walaupun ini biasanya kurang jelas daripada ADHD biasa, ia masih boleh mempengaruhi pesakit secara besar-besaran. Contoh yang kerap adalah kekurangan tumpuan dan gangguan, kecerobohan dan kealpaan, organisasi yang lemah, masalah menyelesaikan tugas dan banyak lagi.

Pesakit ADHD kurang dapat mengikuti arahan, cepat kehilangan minat dan menjauhkan diri dari tugas yang memerlukan tahap tumpuan yang tinggi. Orang dewasa biasanya tidak menyedari penyakit ini, menunjukkan strategi pampasan dan gejala khas mudah diabaikan berbanding dengan kanak-kanak. Ramai pesakit ADD juga mengalami masalah psikologi.

Ini boleh disebabkan oleh ADHD itu sendiri, seperti perubahan emosi atau mudah marah, tetapi juga oleh pengalaman yang telah diperoleh orang dewasa dari penyakitnya sejak itu zaman kanak-kanak. Ini termasuk takut akan kegagalan, kemurungan, gangguan kecemasan dan seumpamanya. Oleh itu, ADS adalah faktor risiko untuk banyak penyakit psikiatri lain pada orang dewasa dan harus dirawat.

Rawatan / Terapi

ADS dirawat dengan kombinasi pendekatan rawatan yang berbeza. Doktor, psikologi dan banyak kumpulan profesional lain terlibat, tetapi pesakit juga mesti memainkan peranan aktif. ADS tidak dapat disembuhkan.

Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, terapi ini membolehkan kehidupan normal. Bergantung pada keparahan gejala dan faktor individu orang yang terkena, terdapat pelbagai pilihan terapi, dari terapi tingkah laku hingga ubat. Setiap pesakit memberi tindak balas yang berbeza, jadi satu rancangan terapi individu mesti dibuat untuk setiap pesakit untuk membantu mereka mengatasi.

Ramai pesakit sudah mendapat manfaat daripada pendekatan sederhana seperti tidur yang cukup, bersenam, rutin harian biasa, dan lain-lain yang memudahkan mereka mengatur kehidupan seharian. Teknik untuk mengatur pemikiran seperti meditasi juga boleh membantu.

Ahli psikologi dan psikiatri juga menawarkan psikoterapi dan latihan tingkah laku untuk membantu pesakit melepaskan strategi pampasan kompulsif dan belajar bagaimana menangani penyakit mereka. Tujuan terapi ini adalah untuk meningkatkan potensi pesakit dan mengembangkan kemahiran sosial. Ini termasuk mengurangkan masalah konsentrasi dan meningkatkan harga diri dan pengurusan diri pesakit, sehingga memudahkan mereka untuk mengawal dan mengatur kehidupan seharian mereka.

Ini membolehkan mereka yang terjejas untuk mengimbangi kelemahan yang berkaitan dengan ADHD mereka dan mengelakkan masalah yang berkaitan. Untuk bentuk ADHD yang lebih jelas, farmakoterapi, iaitu ubat, boleh dipertimbangkan. Dalam kes ini, perangsang yang disebut, terutamanya methylphenidate (nama dagangan Ritalin, lihat di bawah), digunakan.

Oleh kerana kesan sampingan boleh berlaku dengan sebarang ubat, konsisten pemantauan terapi dan, jika perlu, penyesuaian dos oleh doktor yang berpengalaman diperlukan. Kejayaan terapi terbesar dicapai dengan kombinasi terapi yang disebutkan di atas. Sekiranya penyakit ini mempunyai faktor genetik yang tinggi, iaitu jika banyak ahli keluarga mengalami simptom yang serupa, ubat yang sama sering berkesan untuk mereka.

Berbanding dengan kanak-kanak, orang dewasa dengan ADHD dapat mengambil bahagian dalam rawatan dengan lebih baik dan terapi ini berjaya dalam kebanyakan kes. Dalam banyak kes, konservatif psikoterapi tidak mencukupi dan kombinasi dengan ubat yang meningkatkan penghantaran isyarat di otak melalui bahan utusan ditunjukkan. Ini diharapkan dapat meningkatkan prestasi kognitif dan dengan itu keupayaan untuk menumpukan perhatian.

Pada kebanyakan pesakit, hasilnya adalah peningkatan yang ketara. Mereka juga boleh diterima dengan baik dan boleh digunakan dalam jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini adalah saudara dari apa yang disebut amfetamin, yang mempunyai risiko ketagihan tertentu.

Pada pesakit ADHD tanpa hiperaktif, ubat yang sama digunakan seperti pada ADHD biasa, tetapi kesannya agak lemah. Dos yang lebih rendah biasanya mencukupi untuk mereka. Ubat pilihan adalah apa yang disebut methylphenidate, yang dipasarkan dengan nama Ritalin ® atau Medikinet.

Ini menyekat pengambilan semula bahan utusan dan meningkatkan pengaktifan sel saraf di otak. Kesan sampingan termasuk perut masalah dan sakit kepala. Persediaan lain seperti Attentin dan Elvanse juga berasal dari keluarga amfetamin dan mempunyai mekanisme tindakan dan toleransi yang serupa.