Badam: Sihat dalam Kesederhanaan

. bau dari panggang badam tidak dapat dipisahkan dari musim Advent: Badam panggang adalah klasik musim sejuk yang tidak semestinya ada pasar Krismas. Namun, panggang badam - sama seperti badam pada amnya - mengandungi banyak kalori dan hanya boleh dimakan secara sederhana. Dalam jumlah kecil, badam malah sihat, kerana mempunyai beberapa bahan berharga. Antara lain, ini dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Badam: Kalori dan ramuan

Badam dibahagikan kepada badam manis, badam retak dan badam pahit. Siapa yang suka kacang almond manis atau memecahkan badam secara sederhana, melakukan sesuatu yang baik untuk dirinya sendiri: kerana buah-buahan makanan ringan bertenaga tinggi mengandungi - seperti yang lain kacang - berharga mineral dan vitamin. Badam mengandungi kalsium, magnesium dan kalium, Serta vitamin B dan vitamin E, antara lain. Selain itu, kacang almond mempunyai kandungan yang sangat tinggi asid folik - yang menjadikan mereka makanan berharga, terutama untuk wanita hamil.

100 gram badam mengandungi sekitar 570 kalori, menjadikan mereka bom kalori sebenar. Kandungan kalori yang tinggi terutama disebabkan oleh fakta bahawa badam mengandungi hampir 60 peratus lemak. Mereka juga mengandungi 19 persen protein, 15 persen serat kasar, 6 persen air dan 2 peratus karbohidrat. Secara kebetulan, kacang almond panggang mempunyai bilangan yang sama kalori sebagai badam semula jadi, tetapi ramuannya berbeza: kerana badam panggang terdiri daripada karbohidrat - dan di sini terutamanya gula.

Badam: Pemakanan yang sihat

Dinikmati secara sederhana, badam boleh memberi kesan positif kepada kita kesihatan dalam jangka masa panjang. Kerana selain bahan-bahan yang sihat seperti vitamin dan mineral, badam juga mempunyai banyak keperluan asid lemak yang ditawarkan: Asid lemak penting adalah asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh badan sendiri dan oleh itu mesti dimakan melalui makanan. Antara lain, ia memberi kesan kepada rambut, kuku kaki dan kuku jari, dan kulit.

Di samping itu, penting asid lemak juga penting untuk proses penting dalam tubuh, seperti pencernaan, sistem imun dan pelbagai fungsi kardiovaskular. Sesiapa yang memakan 20 gram badam setiap hari dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular separuh. Selain itu, kacang almond yang sihat juga boleh mempengaruhi kita kolesterol tahap, kerana dipercayai mempunyai kesan menurunkan kolesterol. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan badam secara berkala dan sederhana menyebabkan penurunan ketara dalam LDL kolesterol.

Badam baik untuk kulit

Badam bukan sahaja enak, tetapi juga enak untuk kulit menjaga. Sebagai contoh, minyak badam termasuk dalam banyak kulit produk penjagaan kerana ia ringan dan bertambah. Bahan terpenting dari minyak badam termasuk asid linoleat dan asid palmitik. Asid palmitik melindungi kulit, sementara asid linoleat menjadikannya lembut dan kenyal. Sebagai tambahan, minyak badam melembapkan kulit.

Petua: Untuk susu badam mandi, campurkan dua sudu besar almond tanah dengan 15 mililiter minyak badam dan 125 mililiter susu dan kemudian masukkan campuran ke dalam tab mandi air.

Kacang serbaguna untuk penaik dan makanan ringan

Nama umum "almond" merujuk kepada buah cengkerang dari pohon badam manis. Ini diimport sepanjang tahun dari negara-negara California dan Mediterranean dan diasinkan, dikupas, semula jadi atau panggang.

Terdapat juga subspesies pokok badam, badam pahit dan badam retak. Walaupun kacang almond retak, seperti kacang almond manis, mempunyai kacang yang agak berkhasiat dan agak manis rasa, badam pahit mempunyai aroma pahit. Badam pahit mengandungi prekursor asid prussic yang berbahaya (amygdalin) dan oleh itu tidak sesuai untuk makan mentah. Secara industri, badam pahit digunakan untuk menghasilkan perasa, seperti pati minuman keras dan minyak badam pahit.