Bismut, Metronidazole, Tetracycline

Produk

Gabungan tetap Pylera dengan bahan aktif bismut, metronidazole, dan tetrasiklin telah diluluskan di banyak negara pada tahun 2017 dalam bentuk keras kapsul. Di beberapa negara, ia tersedia lebih awal, misalnya, di Amerika Syarikat sejak tahun 2006. Rawatan ini adalah terapi bismut quadruple ("BMTO"), yang dikembangkan oleh Tom Borody di Australia pada tahun 1980-an. Terdapat beberapa variasi.

Ramuan

Kapsul mengandungi bahan berikut:

  • Bismut subcitrate potassium
  • Tetrasiklin hidroklorida
  • Metronidazole

Omeprazole mesti diberikan tambahan dan tidak termasuk dalam ubat.

Kesan

Ketiga-tiga bahan aktif mempunyai sifat antibakteria terhadap. Beberapa mekanisme telah dijelaskan untuk bismut. Antara lain, ia merosakkan membran bakteria dan menghalang pembentukan dinding protein dan sel. Walau bagaimanapun, bismut tidak hanya bertindak melawan bakteria, tetapi juga memberi kesan tambahan pada organisma. Sebagai contoh, ia mempunyai sifat anti-radang, menghalang pepsin dan mengikat bile asid. Tetracycline mengikat subunit bakteria 30S ribosom dan dengan itu mengganggu sintesis protein. Metronidazole adalah prodrug yang dimetabolisme dalam keadaan anaerob dalam sel menjadi radikal nitroso yang menyerang DNA. Ini mengakibatkan pecahan helai, penghambatan sintesis DNA, dan kematian sel. PPI omeprazole, yang juga diberikan, mengurangkan rembesan asid gastrik dengan menghalang pam proton secara tidak dapat dipulihkan di sel penghuni di perut. Omeprazole mengatasi ketahanan terhadap metronidazole.

Petunjuk

  • Dalam kombinasi dengan omeprazole untuk pembasmian.
  • Untuk pencegahan peptik berulang ulser pada pesakit dengan ulser yang disebabkan oleh H. pylori (aktif atau sejarah).

Dos

Menurut maklumat profesional. Selama 10 hari, 3 kapsul diambil empat kali sehari. 3 kapsul selepas sarapan, 3 kapsul selepas makan tengah hari, 3 kapsul selepas makan malam, dan 3 kapsul sebelum tidur, lebih baik selepas makanan ringan. Omeprazole diambil dalam a dos 20 mg selepas sarapan dan selepas makan malam. Kapsul ditelan dengan segelas penuh air. Kerana metronidazole, alkohol tidak boleh diminum selama dan hingga tiga hari setelah rawatan. Kerana tetrasiklin, perlindungan cahaya matahari yang baik disyorkan semasa terapi. Ini kerana tetrasiklin dapat membuat kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari.

Kontraindikasi

  • Hipersensitiviti, termasuk kepada nitroimidazol lain.
  • Mengandung dan menyusukan anak
  • Kanak-kanak dan remaja (sehingga 12 tahun)
  • Disfungsi buah pinggang atau hati

Langkah berjaga-jaga lengkap dan banyak terdapat di label ubat.

Interaksi

Terdapat potensi tinggi untuk dadah interaksi. Rujuk SmPC untuk maklumat lengkap.

Kesan buruk

Kesan buruk yang paling biasa termasuk: