Kesakitan Kronik: Ujian Diagnostik

Diagnostik alat perubatan berdasarkan tahap dan lokasi yang tepat kesakitan atau yang mendasari keadaan.

Diagnostik alat perubatan pilihan - bergantung pada hasil sejarah, pemeriksaan fizikal, dan parameter makmal wajib - untuk penjelasan diagnostik pembezaan

 • X-ray tulang belakang, tulang rusuk, dan lain-lain - jika disyaki penyebab tulang.
 • Sonografi perut (ultrasound pemeriksaan organ perut) - untuk sakit perut (sakit perut).
 • Tomografi yang dikira (CT) - kaedah pengimejan keratan (Sinar X gambar dari arah yang berbeza dengan penilaian berasaskan komputer), sangat sesuai untuk penggambaran kecederaan tulang.
 • Pencitraan resonans magnetik (MRI) - prosedur pencitraan keratan rentas berbantukan komputer (menggunakan medan magnet, iaitu tanpa sinar-X); sangat sesuai untuk perubahan dalam saraf tunjang and otak dan untuk penggambaran kecederaan tisu lembut.
 • Prosedur untuk diagnosis kesakitan neuropatik [garis panduan S2k]:
  • Potensi yang dihasilkan oleh laser (LEP): ukuran neurofisiologi objektif untuk pemeriksaan fungsional sistem nociceptive (sistem untuk kesakitan persepsi); dalam prosedur ini, rangsangan digunakan pada pinggiran di kulit (mis. Tangan) jengkel dan potensi yang dipicu diturunkan melalui EEG (electroencephalogram / derivation of otak gelombang) di kulit kepala - untuk diagnosis neuropatik kesakitan (tiada diagnostik rutin) [penundaan latensi dan / atau pengurangan amplitud dalam neuropati serat kecil atau luka saraf di saraf tunjang].
  • Potensi yang ditimbulkan berkaitan dengan kesakitan (PREP): prosedur elektrofisiologi yang menggunakan elektrod permukaan sepusat dan rangsangan dengan arus rendah untuk merangsang serat A-delta epidermis dan mendorong potensi yang dapat diturunkan melalui Cz - untuk diagnosis kesakitan neuropatik.
  • Mikroskopi confocal kornea: prosedur tidak invasif untuk pemeriksaan kuantitatif serat kornea (kornea mataplexus subbasal (antara membran bawah tanah dan membran Bowman) - untuk diagnosis kesakitan neuropatik sebab apa pun apabila kaedah elektrofisiologi konvensional tidak menunjukkan kelainan dan / atau serat kecil serat saraf kasih sayang (neuropati serat kecil) disyaki.