Tembaga

Produk

Tembaga boleh didapati secara komersial dalam sediaan multivitamin, makanan tambahan, dan salap and penyelesaian, antara produk lain. Peranti intrauterin bebas hormon (dikenali sebagai "gegelung") atau rantai tembaga juga disetujui untuk perancang keluarga. Ini adalah peranti perubatan dan tidak dadah.

Struktur dan hartanah

Tembaga (cuprum, Cu, nombor atom 29) adalah peralihan dan logam berat yang lembut dan mudah dilaksanakan dengan warna oren kemerahan dan tinggi takat lebur daripada 1083 ° C. Ini adalah konduktor elektrik dan haba yang baik sangat penting bagi pengedaran elektrik. Ia juga dikenal sebagai bahan binaan (misalnya atap, selokan) dan untuk pengeluaran duit syiling, alat dan dandang. Tembaga telah digunakan selama ribuan tahun. Aloi yang diketahui adalah tembaga (dengan zink), gangsa (dengan timah) dan sterling perak (dengan perak). Unsur kimia terbentuk dalam bintang oleh peleburan nuklear. Tembaga membentuk oksida dengan oksigen dari udara dan warna coklat ke hitam (lihat juga di bawah tindak balas redoks). Perubahan warna hijau (patina tembaga) berasal dari pembentukan tembaga asetat, tembaga klorida, dan tembaga karbonat, antara lain. Ini dapat dilihat, misalnya, di Patung Liberty, yang tempurungnya terbuat dari tembaga. Dalam farmaseutikal, tembaga terdapat sama ada secara unsur atau dalam bentuk pelbagai garam, misalnya, sebagai tembaga karbonat, klorida tembaga, glukonat tembaga, oksida tembaga, orotat tembaga dan kuprum sulfat. Selalunya ini mempunyai warna hijau atau biru.

Kesan

Tembaga adalah unsur jejak penting dan terdapat sebagai kofaktor dalam banyak metallenzim. Antara lain, penting untuk sistem imun, yang sistem saraf, untuk sintesis ATP di mitokondria (rantai pengangkutan elektron), pengangkutan besi, Bagi darah pembentukan, tisu penghubung, pigmentasi (melanin, sintesis catecholamine, dan perlindungan sel terhadap oksidatif tekanan. Tambahan pula, tembaga mempunyai sifat astringen, bakterisida, antivirus, fungicidal, algicidal, spermicidal dan kontraseptif.

Bidang aplikasi

Gelang tembaga dipakai sebagai ubat alternatif untuk rawatan aduan reumatik. Menurut kajian saintifik 2013, mereka tidak sesuai untuk tujuan ini (Richmond et al., 2013).

Dos

Menurut sisipan pakej. Keperluan harian untuk orang dewasa rendah dan berkisar antara 1.0 hingga 1.5 mg (nilai rujukan DACH). Jumlah kandungan tembaga badan hanya sekitar 100 mg. Peranti intrauterin dimasukkan ke dalam uterus (cavum uteri) atau terpasang secara tempatan semasa rawatan ginekologi.

Kontraindikasi

Langkah berjaga-jaga bergantung pada aplikasi.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk alat intrauterin termasuk pendarahan, pendarahan interstisial, anemia, perut dan punggung bawah kesakitan, keradangan perut, alahan, dan perforasi dinding rahim. Sekiranya terdapat tembaga yang berlebihan, agen penicillamine atau trientine boleh digunakan. The dadah ditadbir, antara lain, di Penyakit Wilson, penyakit keturunan yang menyebabkan pengurangan perkumuhan dan oleh itu pengumpulan tembaga di dalam badan.