Langkah-langkah terapi selanjutnya | Latihan ISG-Blockade

Langkah-langkah terapi selanjutnya

Sebagai tambahan kepada mobilisasi, latihan dan urutan yang kuat, pesakit dapat memperbaiki keluhannya dengan memanaskan badan dengan Sekatan ISG. Panas merangsang metabolisme, meningkatkan penyingkiran sisa produk dan dengan itu mengurangkan ketegangan pada tisu. Panas plaster, bantal bijirin atau radiator udara panas boleh digunakan.

Sauna atau mandi air panas juga boleh memberi kesan yang baik. Tape plaster boleh disapu pada otot yang terkena sehingga darah peredaran meningkat semasa proses. Sebagai tambahan, berenang atau bergerak di dalam air dapat memberi pengaruh positif terhadap keluhan, kerana berat badan hilang untuk jangka waktu tertentu.

Melonggarkan lekatan fusi dengan gulungan fascia kini juga merupakan kaedah yang sering digunakan, yang juga sangat berkesan. Yoga, Pilates atau kelas latihan lembut yang lain disarankan untuk mobilisasi dan pengukuhan yang lembut dan menyeluruh. Dari sudut perubatan, kesakitan dan ubat pencegah keradangan sering diresepkan untuk penyumbatan ISG.

Ringkasan

Sendi sacroiliac (ISG) terletak di hujung tulang belakang lumbar. Di sini, sacrum mengartikulasikan dengan ilium (sendok iliac) melalui permukaan sendi kecil. Pergerakan pada sendi ini adalah minimum, tetapi dengan cepat dapat disekat oleh pergerakan yang tidak baik atau langkah yang salah.

Ligamen di sekitar struktur tulang pelvis memberikan kestabilan semasa pergerakan. Otot yang berasal dari pelvis memberikan kestabilan pelvis ketika berjalan dan pergerakan minimum pada sendi. Langkah menuju kekosongan, a kecondongan pelvis atau pergerakan yang salah boleh menyebabkan penyumbatan di ISG, yang biasanya sukar diselesaikan.

Penyumbatan ISG boleh disebabkan oleh pergerakan yang salah atau "tidak memasuki apa-apa". Selalunya rawatan jangka panjang diperlukan, kerana beberapa otot mengeras kerana ketegangan otot yang tinggi di kawasan pelvis untuk melindungi daripada kecederaan selanjutnya. Setelah ahli terapi mengetahui di mana kedudukan ISG yang tidak betul, ia dapat digerakkan dan dimanipulasi dengan sewajarnya.

Latihan untuk menguatkan otot perut dan punggung dalam untuk mencapai kestabilan holistik adalah sangat penting. Di samping itu, pengukuhan otot kaki otot dan regangan otot yang dipendekkan juga penting untuk mencapai peningkatan jangka panjang. Penyelarasan latihan juga diperlukan untuk pengukuhan intensif, kerana interaksi beberapa kumpulan otot sangat penting. Sekiranya otot dilatih secara intensif, masalah di kawasan ISG jarang berlaku.

Meringankan ketegangan di kawasan otot yang terjejas adalah mungkin dengan mudah urut atau dengan menggunakan roller fascia untuk penyembuhan diri. Untuk mengelakkan berlakunya aduan, latihan rutin harus dilakukan.