Rawatan rumah untuk berdebar-debar jantung

Heart berdebar boleh mempunyai pelbagai sebab. Di satu pihak, ada tekanan, gangguan psikologi, yang mempunyai kesan somatik dan sebaliknya, kafein dan nikotin penggunaan dan penggunaan perangsang dadah. Rawatan untuk berdebar-debar bervariasi dan berkisar dari ubat klasik hingga alternatif dan sederhana ubat-ubatan rumah.

Apa yang membantu merawat takikardia?

tekanan dan aktiviti yang sibuk harus dielakkan dengan segala kos ketika menderita berdebar-debar. Jalan-jalan yang meluas di alam memberi oksigen yang mencukupi kepada tubuh

Heart berdebar-debar, dipanggil tachycardia dalam kalangan perubatan, diperlakukan secara berbeza bergantung pada usia pesakit, penyebab utama dan keparahan penyakit keadaan. Sekiranya teruk tachycardia, yang boleh menyebabkan pengsan, antara lain, defibrilasi dilakukan. Kejutan elektrik berlaku pada jantung kembalikan ke irama yang sihat. Sekiranya berdebar-debar yang kurang jelas, ubat diberikan untuk menstabilkan degupan jantung. Ini bertujuan untuk memastikan bekalan yang mencukupi oksigen-rich darah ke badan. Di samping itu, dengan prosedur yang disebut kateter ablasi, kawasan jantung yang bertanggungjawab untuk degupan jantung terlalu cepat dapat dimatikan oleh arus elektrik. Ablasi kateter biasanya digunakan hanya apabila ubat tidak mempunyai kesan atau terlalu lemah. Kedua-dua pemulihan irama jantung normal melalui ubat-ubatan dan varian elektrik diringkaskan di bawah istilah kardioversi teknikal. Lebih jarang, kedua-dua prosedur ini digunakan secara selari. Ubat terakhir perubatan klasik, yang digunakan untuk pendarahan jantung apabila lain dadah dan kardioversi elektrik jangan menolong, adalah ubat yang dipanggil amiodarone. Walaupun ini lebih dipercayai dan berkesan daripada yang berkaitan dadah dari segi penyakit jantung dan penyebabnya sendiri tachycardia kurang kerap, ia diketahui mempunyai banyak kesan sampingan. Ini termasuk kesan negatif pada organ seperti paru-paru, tiroid, mata, perut dan usus. Ia juga boleh merosakkan kulit dan menghalang vitamin A penyerapan. Oleh itu, rawatan dengan amiodarone mesti selalu dilakukan di bawah pengawasan perubatan yang ketat, jika tidak di hospital.

Pertolongan cepat

Sekiranya takikardia belum didiagnosis oleh doktor penjagaan primer atau pakar kardiologi, langkah pertama, bergantung kepada tahap keparahan keadaan, adalah pemerhatian oleh orang yang terjejas sendiri. Sekiranya gejala tidak mereda walaupun setelah jangka masa yang lebih lama, doktor harus berjumpa dengan doktor. Tetapi buat masa ini, orang yang terjejas dapat menolong dirinya dengan cara dan tingkah laku yang sederhana. Contohnya, mengurangkan kafein penggunaan atau berputus asa kopi dan minuman berkafein lain sama sekali boleh membawa peningkatan yang ketara dalam irama jantung. Perokok juga harus membatasi atau melepaskan maksiat ketika mengalami berdebar-debar, kerana selain kafein, nikotin adalah bahan yang boleh mempromosikan dan memburukkan lagi takikardia. Tachycardia biasanya berlaku semasa tekanan dan keadaan kegelisahan. Seorang elektrokardiogram (ECG) dapat menunjukkan berdebar secara grafik, ekstrasistol, dan aritmia. Mereka yang menelan kokain harus menghentikan penggunaan kerana risiko takikardia, antara lain. Sebagai tambahan, kokain mempunyai kesan negatif pada keseluruhan organisma dan kognisi. Dadah yang mengandungi THC, seperti ganja, juga harus digunakan kurang atau tidak sama sekali jika takikardia ada. Namun, selain pengambilan bahan berbahaya, gaya hidup yang membahayakan kesihatan juga harus dipertimbangkan semula dan dibuang sekiranya perlu. Tekanan dan aktiviti sibuk, misalnya, harus dielakkan dengan segala cara, dan badan harus dibekalkan dengan cukup oksigen. Ini dapat dilakukan dengan berjalan-jalan di alam - jika ini tidak tersedia: di taman. Semua ini cepat langkah-langkah yang dapat menghambat atau mencegah takikardia yang timbul juga mempunyai kesan profilaksis.

Pemulihan alternatif

Sekiranya seseorang terkena takikardia dan ia tidak dapat dihilangkan dengan mengubahnya diet dan gaya hidup, atau jika ini tidak mungkin, terdapat juga pelbagai ubat-ubatan rumah dan rawatan alternatif lain. Contohnya, daun foxglove merah dan ramuan musim bunga Adonis adalah hati tonik dan mempunyai kesan perlahan pada degupan jantung. Walau bagaimanapun, penggunaan tanaman ini, yang berkembang di hutan zon sederhana, harus berada di bawah pengawasan perubatan atau naturopati, kerana beracun. Agar selamat, ubat-ubatan herba berdasarkan tanaman yang disebutkan di atas harus digunakan, kerana dosnya optimum. Selain itu, tumbuh-tumbuhan lain yang mempunyai kesan positif pada jantung adalah lily lembah, oleander dan tumbuhan lain yang serupa dengan digitalis.