Rawatan Rumah untuk Gatal

An gatal boleh mempunyai beberapa sebab, dengan gigitan serangga, kecil kulit kecederaan, ekzema dan alahan antara pencetus yang paling biasa. Walau bagaimanapun, melawan gatal-gatal yang mengejutkan dan menggaru, banyak membantu ubat-ubatan rumah dari sejuk untuk garam ke cuka, yang terdapat di hampir setiap isi rumah.

Apa yang membantu mengatasi gatal?

Merebus dari ekor kuda boleh diletakkan di kulit dengan tapal dan memberi kelegaan terhadap kegatalan. Khususnya, dapur menawarkan pelbagai jenis ubat-ubatan rumah yang berkesan membantu mengatasi gatal-gatal. Untuk kawasan yang lebih kecil di kulit, seperti akut gigitan serangga, sebiji kentang dapat memberi kelegaan. Kentang dipotong menjadi kepingan, diletakkan dengan sisi potong pada sengatan gatal dan diperbaiki dengan pembalut kain kasa atau kain. Perkara yang sama dilakukan dengan setengah bawang, yang digunakan untuk menggosok kawasan kulit yang gatal. Yang mentah bawang jus juga mempunyai antibiotik dan kesan anti-radang, sehingga bengkak dan keradangan juga dapat dicegah. Sekiranya berlaku gatal juga kulit kering, pisang juga boleh dihaluskan dan disapukan pada kulit. Kesan santai dan pelembap pisang lebih disokong sekiranya sedikit krim lemak ditambahkan ke tumbuk pisang. Kawasan kulit yang besar yang menyebabkan gatal dapat dirawat dengan kompres. Contohnya, tapal dengan dadih atau yogurt telah terbukti berkesan melawan gatal-gatal a selaran matahari. Produk tenusu disapukan terus ke kulit dan ditutup dengan kain bersih. Jenis kulit sensitif juga mendapat manfaat dari kompres dengan cuka atau lemon air, walaupun mandi penuh yang sangat cair juga menjadi pilihan. Untuk tapal, a kepekatan satu sudu besar cuka atau jus lemon hingga satu liter air disyorkan, sementara untuk mandi penuh, masing-masing tiga sudu mencukupi sebagai bahan tambahan. Keutamaan harus diberikan kepada jenis ekologi yang belum dirawat secara kimia. Cuka dan lemon mempunyai asid dan ramuan yang mempunyai kesan anti-radang dan menggalakkan darah peredaran. Kerana pH yang sedikit berasid, penghalang kulit diperkuat fungsinya.

Pertolongan cepat

Bantuan cepat terhadap tawaran gatal sejuk. Terutama selepas gigitan serangga, sangat berguna untuk memegang ais batu di kawasan yang disengat selama beberapa minit. Pek ais atau sejuk pek dari peti sejuk sesuai untuk merawat kawasan kulit yang lebih besar. Sekiranya ais tidak tersedia, bahagian badan yang terkena juga boleh menahan sejuk air beberapa kali. Sejuk terapi bukan sahaja melegakan gatal, tetapi juga mencegah pembengkakan. Gatal kronik, yang disebabkan oleh banyak alahan dan ekzema, dapat melegakan dalam jangka pendek dengan merebus dari teh hitam. Untuk tujuan ini, teh direbus dari 500 ml air dengan lima beg teh teh hitam. Setelah pembuatan bir selama lima minit, beg teh dikeluarkan dan minuman dibiarkan sejuk. Kompres yang direndam dalam teh kemudian diletakkan di kawasan kulit yang terjejas selama lima hingga sepuluh minit, di mana tapal teh dapat memberikan kesan penyejukan, antibakteria dan penyembuhannya. Di samping itu, tanin terdapat dalam teh hitam mempunyai kesan pengeringan yang sedikit, sehingga menangis ekzema dan malah neurodermatitis juga dapat dirawat dengan jayanya.

Pemulihan alternatif

Rawatan alternatif untuk gatal termasuk juniper beri, rosemary dan minyak pokok teh, yang berkesan melawan gatal-gatal pada pencucian, tapal dan mandi kerana sifat kuman dan penyembuhan luka. Sebagai tambahan, ekor kuda, dengan tinggi kepekatan silika, adalah salah satu rawatan alternatif. Merebus mesti direbus dari segenggam ekor kuda dan satu liter air selama 10 minit, yang disapu pada kulit sebagai tapal setelah disejukkan. Kekuda ekor kuda mengikat kelembapan pada kulit dan mempromosikan kedua-duanya penyembuhan luka dan pembaharuan sel. Akhirnya, mandi garam dapat membantu mengatasi kegatalan dan calar yang menjengkelkan. Garam dari Laut Mati dan Himalaya terbukti berkesan untuk rawatan kulit, walaupun normal garam laut atau isi rumah garam tanpa tambah yodium boleh juga digunakan. Untuk mandi penuh 400 gram garam mencukupi, di mana suhu mandi tidak boleh melebihi 38 darjah Celsius. Dianjurkan untuk mandi sekitar 20 hingga 25 minit dua kali seminggu. Selepas mandi, kulit mesti dikeringkan dengan teliti dan disapu dengan berkhasiat Wort St. John minyak untuk menyokong kesannya.