Berapa lama tinggal di hospital selepas pembedahan? | TEP bahu

Berapa lama tinggal di hospital selepas pembedahan?

Sebagai peraturan, tinggal di hospital selama 5 hingga 10 hari harus diandaikan, bergantung pada proses penyembuhan individu dan akan dinilai oleh doktor yang merawat. Jahitan boleh dikeluarkan setelah operasi oleh doktor keluarga atau, sekiranya berlaku rawatan berikutnya, di wad.

OP selepas rawatan / ubat penahan sakit

Dalam rawatan susulan sejurus selepas operasi, fokusnya adalah pada mobilisasi awal, kesakitan melegakan dan mengurangkan bengkak. Dalam kebanyakan kes, lengan yang dikendalikan dibawa dalam sling lengan atau penculikan bantal juga digunakan. Sudah pada hari ke-2 selepas operasi, fisioterapi bermula dengan cahaya kelonggaran dan latihan pergerakan.

Rehab biasanya berlangsung 3-4 minggu, diikuti dengan fisioterapi pesakit luar lebih lanjut dua kali seminggu. Ini sangat penting untuk meningkatkan mobiliti, kekuatan otot dan penyelarasan dan dengan itu untuk kejayaan terapi. Anda akan mendapat maklumat terperinci mengenai topik “TEP bahu kesakitan" dalam artikel ini.

Mencukupi kesakitan ubat juga merupakan sebahagian daripada terapi yang berjaya dan penting untuk prognosis yang baik, kerana sendi bahu berulang kali mengalami kegatalan semasa terapi. Ubat sakit yang ditetapkan termasuk NSAID (ubat anti-radang bukan steroid) seperti ibuprofen or diclofenak, yang mempunyai kesan anti-radang sebagai tambahan kepada tindakan analgesiknya. Untuk kesakitan yang sangat teruk, suci ubat penahan sakit seperti sulfamine novamine or tramadol boleh juga digunakan dalam jangka pendek, tetapi untuk terapi jangka panjang tidak ada ubat yang disebutkan di atas. Adakah anda mencari maklumat lebih lanjut mengenai ubat penahan sakit dan anti-radang?

Physiotherapy

Fisioterapi, a bahu TEP, memainkan peranan yang sangat penting dalam rawatan pasca rawatan. Selama 3-4 minggu pemulihan, terapi yang berbeza berlaku setiap hari, seperti terapi individu dan kumpulan, latihan di mesin atau di air dan terapi fizikal dengan urutan atau aplikasi sejuk dan panas. Tujuannya adalah untuk menguatkan otot-otot di sekitar bahu, memperbaiki penyelarasan dan penggunaan lengan yang dikendalikan dalam kehidupan seharian dan di tempat kerja.

Tujuannya adalah untuk mencapai fungsi bahu yang baik dengan jarak pergerakan yang paling besar, sementara pada masa yang sama kebebasan dari kesakitan adalah tujuan utama terapi. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kawasan pembedahan sangat sensitif terhadap rangsangan luaran , begitu sakit semasa pergerakan dan sakit otot selepas senaman tidak selalu dapat dielakkan sepenuhnya, tetapi tidak akan memberi kesan negatif kepada proses penyembuhan. Selepas pemulihan, fisioterapi dapat dilanjutkan, jika mungkin dua kali seminggu, sesuai dengan preskripsi doktor. Proses penyembuhan dan latihan dengan a bahu TEP boleh memakan masa beberapa bulan, dan hasil yang baik dapat dicapai paling baik apabila ahli terapi dan pesakit bekerjasama secara komited untuk meningkatkan mobiliti dan kekuatan.

Ini juga termasuk latihan untuk kegunaan rumah, yang harus diberikan oleh ahli terapi kepada pesakit dan yang dapat dilakukan oleh pesakit secara mandiri dalam jangka waktu yang lebih lama. Artikel “Saliran limfatik"Dan" Saliran limfa manual "mungkin juga menarik bagi anda dalam hal ini. Anda akan mendapat banyak maklumat mengenai topik ini dalam artikel: Prostesis bahu - fisioterapi dan rawatan selepas rawatan

  • Untuk menyokong penyembuhan luka
  • Untuk mengurangkan bengkak
  • Untuk perlahan-lahan meningkatkan mobiliti yang ada
  • Untuk melatih perasaan badan dengan lengan yang dikendalikan