Bagaimana Keseimbangan Asid-Asas Berfungsi

Agar proses metabolik dalam tubuh kita berjalan dengan optimum, kita memerlukan tahap pH di darah kira-kira 7.4. Asid-asas mengimbangi badan kita memastikan tahap pH ini terjaga. Namun, menurut konsep pemakanan alkali, yang berasal dari ubat alternatif dan belum terbukti secara saintifik, kita makan terlalu banyak makanan "berasid" pada zaman moden ini. Akibatnya, asid-basa mengimbangi boleh keluar dari segerak. Oleh makanan berasid adalah makanan yang terbentuk asid dalam organisma.

Mencegah hiperasiditas

Sekiranya asid-asas mengimbangi badan kita terganggu dalam jangka masa panjang, ini boleh mengakibatkan pelbagai jenis penyakit sekunder. Dengan memakan makanan yang kaya dengan asas atau melalui diet tambahan seperti tab asas atau serbuk asas, seseorang harus dapat mencegahnya hiperasiditas badan.

Imbangan berasas

Keseimbangan asid-basa menggambarkan sistem pengawalseliaan badan, yang memastikan bahawa nilai pH di darah tetap berterusan pada 7.4. PH sedikit alkali ini diatur oleh pelbagai parameter: sebagai contoh, asid or asas dapat dinetralkan oleh sifat penimbunan darah. Selain itu, mereka boleh diekskresikan melalui paru-paru atau buah pinggang.

Akan tetapi, dalam perubatan alternatif, dapat dikatakan bahwa jika terlalu banyak makanan "berasid" dikonsumsi, keseimbangan asam-basa akan tidak selaras dan tidak dapat diatur lagi. Dalam jangka masa panjang, ini dikatakan membawa hingga kronik hiperasiditas (asidosis) badan.

Apa yang berlaku semasa hiperasiditas?

Overasidifikasi badan boleh berlaku, misalnya, kerana terlalu banyak tekanan, alkohol, nikotin atau pengambilan makanan “berasid” yang berlebihan. Akibatnya, badan berfungsi pada kelajuan penuh untuk mengembalikan keseimbangan. Untuk peningkatan kerja penyangga, terutamanya banyak alkali mineral seperti fosfat or kalsium diperlukan. Ini mineral meneutralkan asid dan garam terbentuk.

Perubatan alternatif percaya bahawa organ perkumuhan kita dibebani dengan jumlah yang banyak garam yang berlaku semasa hiperasiditas. Itulah sebabnya mengapa garam disimpan di dalam tisu penghubung, sebagai contoh, yang boleh membawa untuk mengeras, tetapi juga untuk kedutan or selulit. Tanda-tanda hiperasiditas pertama adalah keletihan, malaise dan kekurangan tenaga.

Sekiranya hiperasiditas berterusan selama bertahun-tahun, ia menjadi kronik dan boleh membawa kepada pelbagai penyakit lain. Ini termasuk, sebagai contoh:

 • osteoporosis
 • Kekejangan otot
 • arteriosclerosis
 • Artritis reumatoid

Juga bermasalah bahawa peningkatan penggunaan alkali mineral dalam hiperasiditas boleh menyebabkan kekurangan mineral ini. Ini seterusnya boleh menyebabkan penyakit sekunder lebih lanjut.

Makanan berasid dan beralkali

Kami menyerap pelbagai mineral melalui makanan kami. Sebilangan mineral membentuk asas, sementara yang lain membentuk asid. Mineral yang membentuk asid termasuk fosforus, yodium dan klorin, sementara mineral pembentuk asas merangkumi besi, magnesium, kalsium dan kalium. Badan kita memerlukan mineral yang membentuk asid dan asas, tetapi dalam nisbah tertentu: ini antara 25:75 antara makanan asid dan asas.

Makanan berasid merangkumi, misalnya:

 • Ikan dan daging
 • Produk tenusu
 • Pasta
 • Beras
 • Roti
 • Gula
 • Madu
 • Alkohol

Sebaliknya, kebanyakan buah dan sayur dianggap makanan beralkali.