Cara Kita Bernafas: Selalunya Tidak Lengkap dan Sakit

"Ramuan internis dan pisau ahli bedah sembuh dari luar, nafas sembuh dari dalam." (Paracelsus). Pernafasan berlaku secara tidak sedar, dan itulah sebabnya mengapa banyak orang bernafas tidak lengkap dan sesak. Pernafasan betul bermaksud membiarkan nafas mengalir sepenuhnya ke perut dan pelvis tanpa usaha. Dengan cara ini, nafas mengalir ke seluruh badan, dan mental dan fizikal ketegangan boleh dilepaskan. Untuk pesakit asma, betul bernafas sangat penting.

Senaman bernafas sederhana

Anda menarik nafas perlahan melalui anda hidung. Hembuskan nafas dengan perlahan melalui anda hidung. Semasa anda melakukan ini, fikirkan perlahan perkataan dua suku kata seperti "tenang." Ulangi latihan ini, perhatikan di mana nafas anda mengalir, sama ada lebih banyak ke perut anda atau lebih tinggi ke perut anda dada.

Ahli terapi pernafasan mengesyorkan pernafasan perut: semasa anda menyedut, anda diafragma harus menguncup dan bergerak ke bawah. Dinding perut harus melambung ke hadapan dalam proses. Ini mewujudkan penyedut di dada rongga. Ini menyebabkan paru-paru mengembang, dan anda menarik nafas dada bernafas, yang tulang rusuk ditarik dan menjauh antara satu sama lain. Ini memperbesar rongga dada dan sekali lagi menimbulkan tekanan negatif, yang membawa kepada penyedutan.

Semasa kita menghembuskan nafas, diafragma bersantai. Ini memaksa udara basi keluar dari paru-paru. Pengecutan tulang rusuk menyokong proses ini. Tetapi sama ada kerana kurang bersenam atau postur yang tidak betul, banyak orang bernafas terlalu banyak ke dada. Pernafasan dada mengembang dada, tetapi diafragma hampir tidak bergerak.

500 liter oksigen setiap hari

Aliran darah membekalkan organisma dengan semua yang diperlukan untuk hidup. Nafas membawa oksigen ke darah: 500 liter sehari, yang dibawa bersama darah ke sel. Pernafasan yang tenang mencegah penyumbatan yang disebabkan oleh emosi yang kuat dan ketegangan yang meningkat.

Tetapi di bawah tekanan, bagaimanapun, seseorang secara automatik bernafas lebih cetek dan terkompresi. Oleh itu, hanya sekitar 7 hingga 10 liter udara yang sampai ke organ melalui aliran darah. Dengan pernafasan perut yang disasarkan, seseorang dapat mengambil hingga 75 liter udara dan dengan itu mempunyai pengaruh positif pada tubuh dan jiwa melalui kawalan pernafasan secara sedar.

Terapi pernafasan untuk penyakit

Semakin meningkat, pernafasan terapi semakin penting dalam bidang perubatan. Ini terutamanya mengurangkan penyakit kronik seperti bronkitis atau emfisema, gangguan pencernaan, penyakit kardiovaskular, kemurungan dan kegelisahan. Telah terbukti bahawa pernafasan yang betul bertambah baik darah peredaran dan dengan itu mengoptimumkan oksigen bekalan ke seluruh organisma.

Orang-orang asma khususnya melakukan latihan bernafas dalam postur tertentu - tempat duduk jurulatih. Di sini, kaki sedikit terpisah, kaki sepenuhnya di atas lantai, badan atas sedikit bengkok ke hadapan, dan lengan bawah disokong di paha. Dengan cara ini, dada melegakan berat badan tali pinggang bahu dan seseorang dapat bernafas dengan lebih dalam.

Tiub bronkial didekompresi menggunakan apa yang disebut bibir brek, teknik pernafasan khas. Seseorang menyedut secara normal melalui hidung dan perlahan-lahan menghembus nafas melalui mulut. Semasa menghembus nafas, bibir sedikit ditekan bersama seolah-olah seseorang menghembuskan nafas melawan daya tahan. Ini memanjangkan fasa pernafasan dan penyahmampatan bronkus.

Mencari irama pernafasan

Mencari irama pernafasan dilatih dengan bernafas melalui hidung ke dalam perut dan menghembus nafas sekitar dua kali lebih lama. Menghembuskan nafas membawa yang sebenarnya kelonggaran. Jangan menahan nafas setelah menarik nafas, tetapi segera hembuskan nafas dengan tenang. Hanya kemudian berehat sebentar dari bernafas sehingga badan meminta udara lagi. Sekarang secara automatik menarik nafas panjang. Perhatikan pernafasan anda.

Seperti kebanyakan orang, anda mungkin akan merosot sedikit semasa anda menghembuskan nafas, tetapi ini adalah bagaimana aliran tenaga dihambat. Oleh itu, menghembus nafas harus, sebaliknya, mengangkat anda. Penyedutan membantu anda mengumpulkan diri anda. Kerana semasa anda menyedut, anda menerima sesuatu: anda membiarkan sesuatu berlaku. Nafasnya aktif: anda sedang melakukan sesuatu.

Nafas Nafas

Cuba bernafas bernafas. Ini akan memberi anda irama pernafasan yang dalam dan tenang. Bernafas perlahan-lahan ke telapak tangan anda seolah-olah untuk melembapkannya. Sekarang hembuskan kembali melalui hidung anda. Ulangi latihan ini sehingga tangan anda betul-betul hangat.