Kava Kava: Aplikasi, Rawatan, Manfaat Kesihatan

Pokok itu Kava Kava (Piper Methysticum) adalah tumbuhan perubatan yang mempunyai tradisi di Laut Selatan yang diturunkan selama ribuan tahun. Penggunaannya berbeza-beza; ia beralih dari ubat ke perangsang. Kava kava digunakan sebagai minuman dalam upacara dan ditawarkan kepada tetamu sebagai minuman alu-aluan. Kava bar kava, di mana minumannya baru disiapkan, tidak biasa - malah sebahagian budaya Barat menghargai kesan tanaman.

Kejadian dan penanaman Kava Kava

Dalam tempoh lima hingga enam tahun, pokok renek membentuk batang akarnya yang kuat, yang merupakan bahan terpenting untuk penggunaan kava kava sebagai tanaman perubatan. Pokok Kava Kava (Piper Methysticum), juga dikenali sebagai memabukkan lada, biasa di semua pulau di Pasifik Selatan. Dari Hawaii ke Polinesia Perancis / Tahiti, Vanuatu, Samoa, Kepulauan Fiji dan Melanesia, kava kava dimakan sebagai perangsang dan ubat. Kawasan penanaman terbesar terdapat di Samoa dan Kepulauan Fiji. Kilang ini telah dikenal oleh orang Eropah sejak pelayaran kedua dunia (oleh James Cook) pada tahun 1772-1775. Terdapat hubungan erat antara kava kava dan hitam lada. Tumbuhan juga serupa rupa dan rasa. Kava kava mencapai ketinggian hingga tiga meter. Semak malar hijau mempunyai jantung-daun berbentuk (ukuran maksimum: 20 sentimeter). Dalam tempoh lima hingga enam tahun, pokok renek membentuk batang akarnya yang kuat, yang merupakan bahan terpenting untuk penggunaan kava kava sebagai tanaman perubatan. Oleh kerana tanaman ini hampir tidak membentuk bunga betina, pembiakan dilakukan dengan keratan. Di Laut Selatan, kava kava berlabuh dengan kuat dalam kehidupan sosial dan keagamaan. Terutama akar (rimpang) digunakan. Rimpang yang baru dipotong dan dikupas dihancurkan, dikeringkan dan kemudian dikunyah. Walau bagaimanapun, ramuan kava kava juga digunakan. Penggunaan ramuan kava kava adalah pilihan yang lebih mesra alam, kerana tanaman tidak perlu dipotong untuk penuaian.

Kesan dan aplikasi

Di Laut Selatan, terutamanya lelaki meminum minuman yang diperbuat daripada serbuk kava kava. Minuman melonggarkan dan melonggarkan otot. Bahan kavaine adalah bahan aktif dalam akar, yang menjadi sebab populariti kava kava. Ia memberikan ketenangan dalaman, suasana yang seimbang dan meningkatkan kewaspadaan dalaman - tanpa mati rasa. Kava Kava pyrone tidak mempunyai narkotik kesan. Tidak perlu takut gejala penarikan semasa mengambilnya. Juga kesan halusinogen tidak diketahui dengan tanaman ubat Kava Kava. Penyediaan minuman itu mudah: akar serbuk tanaman hanya dituangkan dengan air atau alkohol. Mengunyah akar segar segera setelah penuaian juga memungkinkan penyerapan ekstrak. Kesan merangsang dan mencerahkan kava kava adalah disyorkan untuk keadaan ketegangan dalam tubuh manusia. Akar bertindak sebagai semula jadi antidepresan. Kebimbangan dan kegelisahan dikurangkan - tidur yang sihat dan tenang dapat berlaku. Mengambil akar lebih kurang mengenai masalah fizikal tertentu dan lebih banyak lagi mengenai kesan pada jiwa. Kava Kava meletakkan penggunanya dalam keadaan gembira dan puas. Berbanding dengan Wort St. John dan valerian, Kava Kava kurang memberi kesan kemurungan dan sebaliknya melepaskan euforia. Ramuan kava kava, tidak seperti akar kava kava, banyak digunakan untuk gejala fizikal. Komposisi bahan aktif serupa pada daun dan pengambilannya sama praktisnya. Penduduk Pulau Selatan menggunakan ramuan kava kava untuk haid kejang, kekejangan perut, masalah belakang, kaku leher dan lain-lain ketegangan di dalam badan yang disebabkan oleh tekanan.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Produk Kava Kava yang meningkatkan mood boleh menjadi sumbangan berharga untuk kesejahteraan umum pada masa-masa sukar emosi. Sebagai semula jadi antidepresan tanpa kesan sampingan, pengambilannya dapat menyokong dan menguatkan. Pengguna berasa lega kerana dia dapat berehat untuk waktu yang singkat, yang sering memberi kesan positif terhadap persepsi umum terhadap tekanan dalam hidupnya - walaupun kesan Kava Kava hilang lagi. Untuk masa yang lama, pengambilannya dianggap tidak bermasalah dan disyorkan. Namun, selama bertahun-tahun, laporan meningkat bahawa kesan sampingan telah berlaku. Dalam kes individu (sejumlah empat puluh kes telah didokumentasikan), teruk hati kerosakan berlaku pada pengguna. Dalam enam kes, hati kegagalan bahkan berlaku, di mana pengguna hanya dapat terus hidup dengan menggunakan transplantasi. Tiga kematian juga dicatatkan. Ahli politik di Jerman bertindak balas. Dengan hasil bahawa pada tahun 2002 "Institut Persekutuan untuk Dadah dan Peralatan Perubatan (BfArM) ”membatalkan persetujuan untuk produk yang mengandungi Kava Kava. Kava Kava kini hanya tersedia sebagai makanan diet menambah dan dalam bidang homeopati. Tetapi suara yang marah mahu penilaian kes yang dibezakan. Malah sebahagian daripada suruhanjaya yang menasihati Kementerian Persekutuan berpendapat bahawa nisbah risiko-manfaat berpendapat untuk pengesahan semula produk Kava Kava. The hati kerosakan disebabkan oleh overdosis, pra-kerosakan pada hati atau mengambil kava kava terlalu lama. Walaupun begitu, larangan di Jerman tidak dibatalkan. Di Austria, kava kava tablet boleh didapati tanpa preskripsi di farmasi dan kedai ubat. Tetapi di sana akarnya jarang dan terdapat secara eksklusif di kedai ubat khas yang pakar dalam bidang herba dadah.