Keguguran (Pengguguran): Punca, Gejala & Rawatan

A keguguran or pengguguran adalah penamatan yang tidak diingini mengandung dalam 23 minggu pertama kehamilan. Bayi tidak menunjukkan tanda-tanda kehidupan, seperti tali pusat nadi, degupan jantung, atau bernafas, dan beratnya kurang dari 500 gram.

Apa itu keguguran?

Secara berkala semasa mengandung, yang janin diperiksa untuk kemungkinan penyakit dan kecacatan. Dalam kebanyakan kes, ini dapat mengesan potensi keguguran awal. A keguguran berlaku apabila terdapat penamatan yang tidak diingini mengandung sebelum janin berdaya maju. Ia dikelaskan berdasarkan sebab atau pada masa kejadian. Oleh itu, secara spontan pengguguran dikatakan berlaku ketika pengguguran mempunyai sebab semula jadi. Tambahan pula, ada buatan pengguguran, yang disebabkan oleh bahan kimia, dadah, atau pengguguran. Keguguran awal biasanya mempunyai kerosakan genetik sebagai penyebabnya dan sering berlaku bersamaan dengan yang diharapkan haid. Kadang-kadang wanita itu bahkan tidak tahu pada masa itu bahawa dia telah hamil. Dia hanya tertanya-tanya tentang kelewatan haid dan mungkin meningkat darah aliran. Sekiranya keguguran berlaku sebelum minggu ke-12 kehamilan, ia disebut keguguran awal. Keguguran selepas minggu ke-13 kehamilan disebut pengguguran lewat.

Punca

Punca keguguran boleh banyak dan jarang dapat dikesan. Pada asasnya, mereka terbahagi kepada penyebab janin, ibu, dan bapa. Penyebab keguguran janin yang biasa merangkumi mutasi kromosom, jangkitan pada anak yang belum lahir, dan pendedahan kepada dadah atau sinar-X. Penyebab ibu merangkumi kepincangan pada uterus, kekurangan pembangunan plasenta, trauma mekanikal seperti kejatuhan, jangkitan ibu, tumor, gangguan hormon, ketidaksesuaian rhesus, berat kafein pengambilan, dan penggunaan dadah. Namun, keguguran juga boleh disebabkan oleh bapa. Ini merangkumi pelbagai jenis sperma kelainan dan gangguan genetik. Selanjutnya, di samping sebab-sebab yang disebutkan di atas, terdapat gangguan hormon khusus ibu atau anak yang boleh membawa untuk keguguran endokrin. Secara umum, penyebabnya dapat dibahagikan kepada enam kumpulan:

  • Penyebab fetoplacental (Usrachen oleh janin): contohnya, gangguan genom, kelainan tali pusat, gangguan pada plasenta.
  • Punca oleh ibu: misalnya, pecahnya rahim (pecah rahim), gangguan plasenta pramatang, atau serviks.
  • Gangguan hormon
  • Trauma
  • Keracunan: cth membawa keracunan.

Gejala, keluhan dan tanda

Keguguran biasanya ditunjukkan oleh sangat kuat dan seperti kontraksi kesakitan. Wanita hamil berasa lebih kuat pengecutan di bahagian perut, biasanya kekejangan. Tidak seperti biasa pengecutan, yang pertama kali berlaku lemah dan kemudian perlahan-lahan meningkat, kontraksi yang menyebabkan keguguran biasanya bermula dengan sangat tiba-tiba dan hebat. Sekiranya kuat pengecutan berlaku walaupun tarikh akhir belum sampai, hospital harus dikunjungi atau doktor kecemasan dimaklumkan secepat mungkin. Tanda lain keguguran yang akan datang adalah pendarahan. Ini boleh berbeza-beza dalam tahap keparahan. Tidak semua pendarahan segera dikaitkan dengan keguguran, tetapi gejalanya juga harus dijelaskan oleh doktor. Sekiranya kehamilan telah berlangsung melebihi minggu ke-15 hingga ke-20, ibu mengandung biasanya sudah merasakan pergerakan anak. Pergerakan janin yang sangat berubah juga boleh menjadi tanda keguguran yang akan datang. Dalam kebanyakan kes, pergerakan bayi menjadi lebih lemah atau berhenti sama sekali. Biasanya, ibu hamil sendiri mempunyai perasaan yang sangat baik sama ada anak dalam kandungannya hanya berehat atau tidur, atau adakah sesuatu yang sebenarnya salah. Keadaan ibu kesihatan juga biasanya berubah sebelum keguguran. Dia berasa buruk dan sakit, keletihan dan terutama letih. Dalam beberapa kes, demam ditambah.

Diagnosa

Sekiranya keguguran berlaku pada minggu-minggu pertama kehamilan, beberapa wanita bahkan tidak menyedarinya, kerana ia menyerupai pendarahan haid. Bergantung pada minggu kehamilan, pendarahan faraj juga disertai dengan permulaan bersalin sebagai tanda keguguran. Dengan bantuan ultrasound pemeriksaan, doktor dapat melihat sama ada janin masih hidup atau tidak. Sekiranya jantung bunyi masih dapat didengar, keguguran masih dapat dicegah dengan bantuan anti buruh dadah, magnesium dan rehat katil yang ketat. Sekiranya ini tidak lagi dapat dilakukan, kelahiran dihentikan secepat mungkin dengan ubat-ubatan yang mempromosikan tenaga kerja dan dengan mengikisnya uterus. Dengan pertolongan orang lain ultrasound pemeriksaan, doktor dapat menentukan sejauh mana bahagian kehamilan masih terdapat di uterus selepas keguguran.

Komplikasi

Keguguran boleh mengakibatkan sejumlah komplikasi. Secara akut, ketidakteraturan haid dan ketidakselesaan fizikal yang teruk mungkin berlaku selepas pengguguran. Sementara, masalah pencernaan dan gangguan gastrousus juga boleh berlaku. Selalunya, ketidakselesaan psikologi dan emosi juga berlaku akibat kematian kanak-kanak itu. Wanita yang terjejas sering mengalami kehilangan anak selama bertahun-tahun yang akan datang dan mengalami kesukaran untuk mengucapkan selamat tinggal kerana prosedur, yang biasanya dilakukan dengan cepat. Kanak-kanak yang telah dilahirkan juga sering menderita penyakit ini. Kegelisahan dan kesedihan serta gangguan tidur adalah antara akibat yang biasa bagi keluarga terdekat. Selain itu, keluhan fizikal juga mungkin berlaku. Dalam sindrom Asherman, terdapat lekatan pada dinding anterior dan posterior rahim, yang boleh membawa hingga haid kejang, kelahiran pra-matang dan kemandulan sekunder. Keguguran secara amnya meningkatkan risiko kelahiran prematur semasa kehamilan berikutnya. Sekiranya keguguran yang tidak disedari berlaku, masalah peredaran darah dan mengancam nyawa trombosis boleh berlaku. Semakin lama keguguran tidak disedari, semakin besar risiko komplikasi serius. Oleh itu, kehamilan dan terutama keguguran harus selalu dibincangkan dengan pakar sakit puan dan kaunseling psikologi juga.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Selalunya wanita tidak menyedari bahawa mereka mengalami keguguran. Tetapi jika mereka melakukannya, lawatan ke pakar sakit puan adalah wajar. Di samping itu, doktor harus selalu berkonsultasi sekiranya berlaku keguguran sekiranya pesakit mengalami keluhan psikologi atau kemurungan. Pasangan hidup atau saudara-mara juga mungkin terjejas dan kemudian juga memerlukan rawatan. Dalam kes ini, lawatan ke ahli terapi atau psikologi sangat sesuai, walaupun perbincangan dengan wanita lain juga dapat membantu. Namun, rawatan langsung keguguran tidak boleh berlaku. Seorang doktor juga harus berunding sekiranya wanita itu mengalami keputihan secara tiba-tiba pendarahan semasa mengandung. Ini biasanya berlaku di luar jangkaan dan agak berat. Aduan disertai dengan teruk kesakitan di bahagian perut atau faraj. Ini kesakitan sama menunjukkan keguguran. Terbuka serviks mungkin juga menunjukkan ketidakselesaan. Sekiranya terdapat aduan ini, doktor mesti berjumpa dengan segera. Sekiranya kesakitan sangat teruk, hubungi doktor kecemasan.

Rawatan dan terapi

Rawatan keguguran bergantung terutamanya pada tahap keguguran dan juga kemungkinan memelihara kehamilan. Sebaiknya dapatkan nasihat perubatan. Perubatan penting terapi adalah pengikisan janin yang mati sebelum waktunya dan juga sisa plasenta yang masih ada. Selepas minggu ke-12 kehamilan, janin biasanya akan bersalin secara semula jadi, dengan kehadiran bidan atau jururawat. Kelahiran semula jadi ini lebih menyakitkan, tetapi biasanya lebih disukai daripada a pengkuretan atas alasan emosi. Kedua-dua pilihan rawatan mempunyai risiko rendah. Pilihan mana yang dipilih terpulang kepada wanita. Sebagai tambahan kepada rawatan perubatan, kaunseling psikoterapi mungkin berguna. Ini juga boleh berbentuk kumpulan pertolongan diri. Ini memudahkan proses berduka dan memproses pengalaman traumatik. Sekiranya wanita itu mengalami pelbagai keguguran yang tidak diingini, manusia kaunseling genetik mungkin jalan penyelesaiannya. Selama ini, penyebabnya disiasat. Sekiranya boleh, bukan sahaja kedua ibu bapa harus diperiksa, tetapi juga anak yang keguguran.

Prospek dan prognosis

Sekiranya mengikis tidak dilakukan, karsinoma korionik atau pundi kencing tahi lalat boleh berkembang jika perlu. Selanjutnya, rahim dengan sisa-sisa janin dan darah adalah tempat pembiakan yang ideal untuk bakteria and kuman. Mungkin keradangan rahim juga berkaitan dengan ini. Dalam keadaan terburuk, malah peritoneum boleh terjejas. Walaupun sepsis boleh difikirkan dalam kes ini. Lekatan lebih lanjut dan mungkin kemandulan maka hasilnya. Sekiranya keguguran, anak yang belum lahir mati. Ini membawa kepada masalah emosi dan psikologi bagi kebanyakan ibu, tetapi juga untuk calon bapa. Bergantung pada keperibadian ibu bapa, keguguran diproses secara individu. Oleh itu, prognosis juga mesti dinilai mengikut keadaan peribadi mereka yang terjejas. Juga perlu diperhatikan adalah sejarah sebelumnya, usia ibu bapa, intensiti keinginan untuk mempunyai anak, dan keadaan yang menyebabkan keguguran. Sekiranya keinginan untuk mempunyai anak tidak begitu ketara, selalunya lebih mudah memproses apa yang telah berlaku. Ibu bapa yang telah mencuba segala-galanya selama beberapa tahun untuk mengandung anak-anak sering menghadapi kesukaran untuk melihat perkembangan masa depan dengan optimis dan yakin. Sekiranya keguguran berlaku akibat kemalangan, kejatuhan atau penggunaan kekuatan luar, pencetus mesti diproses pada masa yang sama. Proses ini biasanya menyebabkan kemerosotan umum keadaan dan memanjangkan proses penyembuhan. Prognosis bertambah baik jika sokongan ahli terapi diambil dan pada masa yang sama bidang kehidupan ibu bapa lain diberi kepentingan. Sekiranya tidak ada yang dapat mencegah kehamilan baru untuk kesihatan sebabnya, keguguran biasanya ditangani dengan lebih baik. Keadaannya tidak baik sekiranya wanita itu tidak subur selepas keguguran dan ada keinginan untuk mempunyai anak.

pencegahan

Keguguran dapat dicegah terutamanya oleh gaya hidup sihat. Selanjutnya, pentadbiran of hormon boleh berguna. Selanjutnya, mengurangkan tekanan semasa mengandung penting, sebab itulah kelonggaran latihan dinasihatkan. Kadang-kadang, keguguran tidak dapat dicegah, kerana beberapa sebab tidak dapat dipengaruhi.

Penjagaan selepas itu

Penjagaan selepas keguguran bergantung kepada bentuk keguguran. Mengikis rahim (pengkuretan) selalunya tidak perlu. Sebaiknya tunggu beberapa hari sebelum campur tangan seperti itu. Ini sering membolehkan pesakit menerima keadaan dengan lebih baik. Selalunya tisu itu menumpahkan secara semula jadi. Kemajuan penumpahan harus dipantau secara perubatan. Walaupun selepas itu pengkuretan, pemeriksaan kawalan harus dilakukan untuk memeriksa sama ada semua sisa-sisa tisu telah dikeluarkan dan dikeluarkan. Secara amnya, sekurang-kurangnya satu ultrasound pemeriksaan dilakukan untuk tujuan ini kira-kira dua minggu kemudian. Selalunya, tahap hCG juga diperiksa, yang mempengaruhi wanita dapat menentukan sendiri menggunakan a ujian kehamilan. Walau apa pun, wanita yang terjejas berhak mendapat jagaan bidan. Ini bukan sahaja dapat menyertai proses fizikal, tetapi juga dapat membantu mengatasi kesedihan. Masih mungkin dan biasa untuk berjumpa bidan beberapa bulan selepas keguguran. Sebilangan besar mereka yang terjejas merasakan keguguran sebagai beban psikologi yang kuat. Oleh itu kadang-kadang disarankan untuk mendapatkan bantuan psikologi. Perkara seterusnya ovulasi selepas keguguran berlaku dua hingga lapan minggu selepas keguguran. Sekiranya orang yang terjejas tidak merasa bersedia untuk kehamilan yang lain, disarankan untuk menyediakan alat kontraseptif yang sesuai langkah-langkah.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Keguguran (pengguguran) adalah pengalaman drastik dalam kehidupan seorang wanita. Dalam banyak kes, peristiwa ini tidak dapat dipengaruhi. Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang dapat dilakukan oleh seorang wanita dalam kehidupan seharian sebagai sebahagian daripada pertolongan diri untuk mengelakkan keguguran atau mendapatkan semula fizikal dan psikologinya kekuatan secepat mungkin selepas pengguguran. Mencegah keguguran yang akan datang sering kali dikaitkan dengan rehat dan kelewatan. Selain berjumpa doktor pada tanda pertama dan mungkin mengambil ubat, lebih baik wanita hamil berehat sepanjang hari dalam keadaan berbaring atau duduk. Latihan fizikal seperti membawa benda berat, berbasikal dan juga hubungan seksual harus dielakkan. Mandi air panas dan alkohol juga tidak digalakkan. Minum secukupnya dan makan a diet kaya dengan serat akan membantu pencernaan dan membantu mengelakkan desakan berat semasa menggunakan tandas. Selepas keguguran, wanita secara fizikal dapat pulih dengan cepat. Kerana nasihat perubatan, mandi atau hubungan seksual mungkin harus dihindari selama beberapa hari. Pengguguran yang dikaitkan dengan pendarahan berat boleh menyebabkan kemerosotan yang ketara besi tahap, jadi penawar besi berguna di sini. Minum yang mencukupi membantu menstabilkan peredaran. Untuk proses psikologi keguguran, herba ubat penenang, perbualan dengan ahli terapi atau orang kepercayaan, senaman dos atau yoga sesuai.