Myosit: Struktur, Fungsi & Penyakit

Myocytes adalah sel otot yang banyak. Mereka membentuk otot rangka. Selain pengecutan, metabolisme tenaga juga termasuk dalam fungsi mereka.

Apa itu miosit?

Myocytes adalah sel otot berbentuk spindle. Myosin adalah protein yang memainkan peranan penting dalam anatomi dan fungsi mereka. Antoni van Leeuwenhoek pertama kali menggambarkan sel-sel otot pada abad ke-17. Keseluruhan otot rangka terdiri daripada unit sel asas ini. Sel-sel otot juga disebut serat otot. Otot licin organ tidak terdiri daripada myosit. Sel-sel otot terdiri daripada myoblas yang menyatu dan dengan itu multinukleat, yang menjadikan istilah sel otot mengelirukan. Oleh itu, sel otot sebenarnya mengandungi banyak sel dan inti. Walau bagaimanapun, sel-sel individu komposit sel tidak lagi dapat dibezakan seperti dalam serat otot, tetapi membentuk syncitium yang bercabang secara meluas. Jenis serat yang berbeza dibezakan dalam rangka mukosa dan dikumpulkan di bawah generik istilah myosit. Serat yang paling penting ialah gentian-S dan gentian-F. S-gentian menguncup lebih perlahan daripada gentian-F. Tidak seperti gentian F, mereka keletihan perlahan dan direka untuk berterusan pengecutan.

Anatomi dan struktur

Sambungan dari membran sel terbalik ke lipatan tiub di serat otot, membentuk sistem tubulus melintang. Oleh itu, potensi tindakan di membran sel sampai ke lapisan sel yang lebih dalam serat otot. Pada kedalaman serat otot terdapat sistem rongga kedua protrusion retikulum endoplasma. Kalsium ion disimpan dalam sistem tubulus membujur ini. Seterusnya, ruang Ca2 + menghadapi lipatan sistem tubulus sehingga membran individu melekat pada lipatan membran sel. Reseptor membran ini dapat berkomunikasi secara langsung antara satu sama lain. Setiap serat otot bergabung dengan tisu saraf yang berkaitan untuk membentuk unit motor, yang motoneuronnya terletak di plat hujung motor. Mitokondria terletak di sitoplasma serat, sebahagiannya mengandungi oksigen-menyimpan pigmen, glikogen, dan khusus enzim untuk otot metabolisme tenaga. Di samping itu, beberapa ratus myofibril terletak di serat otot. Myofibril ini adalah sistem kipas yang sesuai dengan unit kontraktil otot. A tisu penghubung lapisan menghubungkan gentian otot ke tendon dan boleh menggabungkan beberapa otot menjadi pondok.

Fungsi dan tugas

Myocytes berperanan dalam metabolisme tenaga serta fungsi motor umum. Fungsi motor disediakan oleh kemampuan miosit untuk berkontrak. Serat otot memegang keupayaan ini untuk berkontraksi melalui kemampuan komunikasi mereka berdua protein, aktin dan myosin. Melalui kedua-dua ini protein, serat otot rangka dapat mengurangkan panjangnya dari segi pengecutan sepusat. Walau bagaimanapun, ia juga dapat mengekalkan panjang terhadap rintangan, yang dikenali sebagai pengecutan isometrik. Terakhir, ia dapat bertindak balas terhadap pemanjangan dengan rintangan. Prinsip ini juga dikenali sebagai pengecutan eksentrik. Kontraktilitas berpunca dari kemampuan mengikat myosin untuk bertindak. Tropomiosin protein menghalang pengikatan ketika otot dalam keadaan rehat. Walau bagaimanapun, apabila potensi tindakan tiba, kalsium ion dibebaskan untuk mencegah tropomyosin menyekat laman pengikat. Oleh itu, kontraksi dimulakan berdasarkan gelongsor filamen. Satu potensi tindakan hanya menyebabkan otot rangka berkedut. Untuk menyebabkan pemendekan serat otot yang kuat atau berpanjangan, potensi tindakan muncul berturut-turut. Kerutan individu secara bertahap bertindih dan menambah pengecutan. Kekuatan otot diatur dalam serat, antara lain, oleh frekuensi nadi motoneuron yang berbeza. Metabolisme tenaga otot adalah relevan untuk pelaksanaan kerja otot yang dijelaskan. ATP pembekal tenaga disimpan di semua sel badan. Bekalan tenaga berlaku sama ada dengan penggunaan sebanyak oksigen atau tanpa oksigen. Bila oksigen habis, ATP reput dan ATP baru dihasilkan di otot dengan bantuan creatine fosfat. Bentuk bekalan tenaga yang lebih cepat adalah bentuk tanpa oksigen, yang berlaku di bawah penggunaan glukosa. Walau bagaimanapun, sejak glukosa tidak terurai sepenuhnya dalam proses ini, hasil tenaga proses ini rendah. Dua ATP molekul terbentuk dari satu glukosa molekul. Sekiranya proses yang sama berlaku dengan bantuan oksigen, 38 ATP penuh molekul dicipta dari satu gula molekul. Lemak juga dapat digunakan sebagai sebahagian dari proses ini.

Penyakit

Beberapa penyakit mempunyai kesan pada myosit. Penyakit metabolisme tenaga, misalnya, dapat membatasi fungsi motor serat otot. Dalam mitokondriopati, misalnya, terdapat kekurangan ATP, yang boleh menyebabkan penyakit multiorgan. Mitokondriopati boleh mempunyai pelbagai sebab. Sebagai contoh, keradangan boleh menyebabkan mitokondria menjadi rosak. Walau bagaimanapun, mental dan fizikal tekanan, kekurangan zat makanan atau trauma toksik juga boleh menjejaskan penyediaan ATP. Hasilnya adalah metabolisme tenaga yang terganggu. Sebagai tambahan kepada gangguan metabolisme tenaga, penyakit sistem saraf juga boleh menyukarkan mioosit untuk bekerja. Sekiranya, misalnya, penghantaran isyarat terganggu oleh kerosakan pada tisu saraf pusat atau periferal, ini boleh mengakibatkan kelumpuhan. Otot tertentu hanya dapat digerakkan secara tidak aktif atau tidak sama sekali, kerana isyarat tidak lagi tiba di unit motor berturut-turut hanya pada kelajuan pengaliran yang berkurang dan dengan itu tidak dapat lagi bertindih dan bertambah. Otot gegaran juga boleh berlaku sebagai sebahagian daripada fenomena ini. Serat otot juga boleh terkena penyakit itu sendiri. Dalam penyakit keturunan Naxos, misalnya, terdapat banyak kehilangan miosit. Fenomena yang lebih biasa adalah pecahnya serat otot. Fenomena ini menampakkan dirinya secara tiba-tiba dan teruk kesakitan di otot. Otot yang terkena mempunyai pergerakan terhad dan pembengkakan berlaku. Keradangan serat otot yang disebabkan oleh jangkitan atau gangguan imun adalah perkara biasa. Yang dapat dibezakan dari ini adalah kekakuan otot, yang biasanya timbul setelah ketegangan berterusan kerana metabolisme otot yang berubah, tetapi dalam kes-kes yang jarang juga dapat dikaitkan dengan keradangan otot.