Kelahiran secara semula jadi atau bahagian caesar? | Latihan untuk cakera tergelincir semasa kehamilan

Bahagian kelahiran atau sesar secara semula jadi?

Pada asasnya tidak ada pernyataan yang berlaku secara umum sama ada kelahiran semula jadi atau pembedahan caesar adalah varian yang lebih sesuai dalam kes tergelincir cakera semasa mengandung. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi keputusan kelahiran atau menentang kelahiran yang normal, jadi lebih baik membincangkan pilihannya dengan doktor yang merawat. Namun, bertentangan dengan anggapan umum, sangat mungkin untuk mengalami kelahiran semula jadi walaupun terdapat cakera herniasi.

Adalah baik untuk mengetahui bahawa pembedahan caesar masih boleh dilakukan pada bila-bila masa, sekiranya timbul komplikasi. Risiko kelahiran normal termasuk, antara lain, keluar sepenuhnya dari cakera atau peningkatan tekanan semasa proses kelahiran. Kedua-duanya menghasilkan kesakitan dan proses penyembuhan yang lebih lama selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, bahagian caesar juga boleh mempunyai kelemahan sekiranya terdapat masalah cakera yang ada, kerana kedudukan di meja operasi dan ketiadaan kesakitan disebabkan oleh anestesia boleh menyebabkan kerosakan selanjutnya. Untuk dapat membuat pernyataan mengenai keadaan individu anda, lebih baik berbincang dengan doktor khusus.

Saraf sciatic

A tergelincir cakera semasa mengandung juga boleh menjadi pencetus untuk sciatica, apabila cakera menekan pada saraf sciatic. Ini sangat tidak selesa bagi mereka yang terjejas, kerana kesakitan daripada saraf sciatic juga boleh meluas ke kawasan sekitar dan ke kaki. Untuk melegakan kesakitan, penggunaan urutan panas atau lembut di kawasan yang terjejas sering membantu.

Aktiviti sukan untuk menguatkan otot punggung juga dapat membantu mengurangkan masalah yang ada dan membuat mengandung lebih menyenangkan. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan saraf sciatic, lebih baik anda berbincang dengan doktor anda mengenai bentuk terapi yang sesuai untuk anda. Topik berikut mungkin menarik bagi anda:

  • Aduan ISG semasa mengandung
  • Fisioterapi untuk kesakitan coccyx