Penjagaan Pencegahan untuk Lelaki: Pemeriksaan Mana Yang Penting?

Pemeriksaan pencegahan untuk lelaki memberikan pengesanan awal penyakit biasa. Sebilangan peperiksaan ini dibayar oleh undang-undang kesihatan penanggung insurans dari usia tertentu, tetapi bagi orang lain kosnya tidak dilindungi. Sebagai tambahan kepada umum kesihatan pemeriksaan ("Pemeriksaan 35") dan pemeriksaan untuk kulit dan kolon kanser, yang prostat pemeriksaan sangat penting bagi lelaki sebagai langkah pencegahan barah. Kami telah mengumpulkan gambaran keseluruhan pencegahan yang disyorkan langkah-langkah untuk lelaki dan jelaskan seberapa kerap anda berhak mendapat perkhidmatan pencegahan mana.

Untuk apa pemeriksaan pencegahan?

Istilah "pencegahan kesihatan penjagaan ”secara keliru menunjukkan bahawa pemeriksaan dapat mencegah perkembangan penyakit. Sebenarnya, pemeriksaan hanya dapat dikesan faktor-faktor risiko dan penyakit pada peringkat awal. Manfaatnya terletak pada kenyataan bahawa penyakit yang dikesan pada peringkat awal lebih banyak dapat dirawat. Oleh itu, syarikat insurans kesihatan hanya membayar pencegahan langkah-langkah untuk penyakit yang mana rawatan awal terbukti bermanfaat.

Apa ujian pencegahan yang ada?

Bagi lelaki dewasa, terdapat enam pemeriksaan pencegahan, yang kosnya ditanggung oleh dana insurans kesihatan berkanun dari usia tertentu. Di samping itu, mereka yang mempunyai insurans kesihatan berkanun berhak mendapat rawatan pergigian pencegahan langkah-langkah. Di samping itu, terdapat beberapa pemeriksaan lain yang perlu dibayar oleh pesakit. IGeL yang disebut ini (perkhidmatan kesihatan individu) merangkumi pemeriksaan untuk mengesan awal:

  • Glaukoma (glaukoma)
  • Demensia Alzheimer
  • Kanser pundi kencing
  • Peningkatan risiko strok

Di samping itu, ujian PSA sebagai saringan untuk prostat kanser dan penentuan hbaxnumxc nilai untuk pengesanan awal bagi kencing manis melitus merangkumi.

Pencegahan dari 35: pemeriksaan kesihatan dan pemeriksaan barah kulit.

Dari usia 35 tahun, disarankan agar kedua-dua jantina menjalani pemeriksaan kesihatan umum di pejabat doktor keluarga ("Pemeriksaan 35") dan dibayar oleh syarikat insurans kesihatan pada selang tiga tahun. Antara usia 18 dan 35 tahun, kos pemeriksaan yang sedikit dikurangkan dibayar sekali oleh syarikat insurans kesihatan. Pemeriksaan berfungsi untuk mengesan faktor-faktor risiko dan peringkat awal kencing manis serta penyakit sistem kardiovaskular dan buah pinggang. Sebagai tambahan kepada temu ramah terperinci dan pemeriksaan seluruh badan, pemeriksaan kesihatan merangkumi a darah dan ujian air kencing. The darah ujian merangkumi profil lipid lengkap dengan jumlah keseluruhan kolesterol, LDL dan HDL kolesterol, dan trigliserida. Status imunisasi juga diperiksa. Ramai doktor penjagaan primer juga menawarkan pemeriksaan permukaan badan untuk prakanker kulit luka. Ini kanser kulit pemeriksaan juga dibayar untuk setiap dua tahun bermula pada usia 35 tahun dan juga boleh dilakukan oleh pakar dermatologi.

Pemeriksaan kanser kolorektal dari 50: Berapa kerap dilakukan kolonoskopi?

Dari usia 50 tahun, lelaki dan wanita harus menjalani ujian untuk disembunyikan darah di dalam najis dan palpasi Rektal sekali setahun. Dari umur 55 tahun untuk wanita dan dari usia 50 untuk lelaki, masing-masing, kolonoskopi disyorkan setiap sepuluh tahun. Sekiranya ujian najis positif, a kolonoskopi harus dilaksanakan. Kos peperiksaan dilindungi oleh dana insurans kesihatan berkanun.

Langkah berjaga-jaga untuk lelaki itu

Lelaki berhak menjalani pemeriksaan urologi tahunan untuk lebih awal kanser pengesanan dari usia 45. Semasa pemeriksaan ini, organ genital dan prostat diperiksa dan limfa simpul di pangkal paha diraba. Pemeriksaan boleh dilakukan oleh doktor keluarga atau ahli urologi. Selain itu, sejak Januari 2018, lelaki berusia 65 tahun ke atas dapat memanfaatkan sekali sahaja ultrasound pemeriksaan aorta perut. Pemeriksaan ini berfungsi untuk mengesan awal pembengkakan pada aorta perut (perut aneurisma aorta), yang sering tidak simptomatik untuk waktu yang lama dan boleh menjadi mengancam nyawa dalam keadaan terburuk jika dinding kapal pecah.

Pemeriksaan barah dengan ujian PSA?

Penentuan yang Nilai PSA (PSA = antigen spesifik prostat) untuk pengesanan awal kanser prostat dibincangkan secara kritis di kalangan pakar. Walaupun nilai darah biasanya meningkat pada lelaki dengan kanser prostat, banyak faktor lain seperti senaman fizikal, hubungan seksual, atau jinak pembesaran prostat boleh membawa ke ketinggian PSA. Oleh itu, ujian ini dianggap terdedah kepada kesalahan. Di samping itu, manfaat penyaringan PSA adalah kontroversi. Oleh itu, penentuan PSA hanya dibayar oleh penanggung insurans kesihatan berkanun jika palpasi prostat sebelumnya jelas. Lembaran maklumat mengenai kelebihan dan kekurangan ujian PSA disediakan oleh Perkhidmatan Maklumat Kanser.

Pemeriksaan gigi: apa yang dilindungi oleh insurans kesihatan?

Lelaki dewasa boleh membuat pemeriksaan percuma dengan doktor gigi dua kali setahun. Sebagai tambahan, skala penyingkiran setiap tahun dan periodontitis pemeriksaan setiap dua tahun dibayar oleh insurans kesihatan. Tambahan pula, beberapa syarikat insurans kesihatan secara sukarela menanggung kos pembersihan gigi profesional (PZR) atau menawarkan subsidi.

Pemeriksaan pencegahan mana yang berguna?

Pada prinsipnya, semua pemeriksaan pencegahan yang termasuk dalam katalog manfaat dana insurans kesihatan berguna untuk lelaki dan harus dimanfaatkan secara berkala demi kesihatan seseorang. Di laman web Persatuan Kebangsaan Doktor Insurans Kesihatan Berkanun (KBV), anda akan mendapat senarai semua pemeriksaan pencegahan yang anda berhak.

IGeL: Menimbang faedah dan kos

Sebaliknya, langkah pencegahan IGeL umumnya tidak dibayar oleh syarikat insurans kesihatan kerana faedahnya belum terbukti atau tidak sebanding dengan kemungkinan bahaya dan kos. Walau bagaimanapun, pemeriksaan pencegahan IGeL dapat berguna dalam beberapa kes. Laman web "IGeL-Monitor" memberikan penilaian dan penjelasan berdasarkan ilmiah untuk setiap layanan bayar sendiri, yang berdasarkannya orang yang diinsuranskan dapat membuat keputusan yang tepat untuk atau menentang IGeL.

Bilakah berjumpa doktor?

Sekiranya anda mendapat aduan atau ada perubahan dalam diri anda yang boleh menunjukkan penyakit, anda tidak harus menunggu temu janji pemeriksaan berikutnya, tetapi segera berjadualkan temu janji dengan doktor. Pemeriksaan untuk penjelasan yang dibenarkan mengenai penyakit yang disyaki secara amnya dibayar oleh syarikat insurans kesihatan.