Sindrom Sementara: Punca, Gejala & Rawatan

Sindrom transit yang disebut adalah penyakit di mana orang yang terkena bencana biasanya menghadapi penderitaan yang teruk dan panjang. Ini disebabkan oleh pelbagai sebab, termasuk kerumitan yang melampau kesihatan kemerosotan.

Apa itu sindrom transit?

Dalam istilah perubatan, sindrom melalui merujuk kepada pelbagai gangguan mental yang pencetusnya tidak selalu diketahui. Kerana melalui sindrom adalah pengumpulan gambar klinikal yang berbeza, sering kali sukar untuk membuat diagnosis yang jelas. Di antara gejala yang lebih tidak biasa, yang secara keseluruhannya penting untuk definisi sindrom transit, adalah disorientasi umum dan kekeliruan orang yang terkena, serta sikap yang mungkin agresif. Tanda-tanda fizikal sindrom transit biasanya merangkumi tekanan darah tinggi, nadi tinggi, dan berpeluh berlebihan.

Punca

Sebab-sebab yang boleh membawa sindrom melalui melibatkan keseluruhan kumpulan faktor pencetus. Asal sindrom laluan tidak dapat dikesan sejauh ini secara konkrit. Dalam sindrom melalui, ada kaitan rapat antara penyakit fizikal dan kesannya pada pusat sistem saraf. Sindrom melalui sering diperhatikan selepas penyakit serius atau campur tangan pembedahan yang luas. Anehnya, penderitaan yang berlaku dalam sindrom transit hanya berlangsung untuk jangka waktu yang terbatas, tetapi juga dapat menjadi pemicu gangguan mental yang serius. Sindrom peralihan terutamanya mempengaruhi pesakit yang berada di hospital untuk jangka masa yang lama dan yang mungkin mengalami pelbagai kelainan mental akibatnya. Terselamat jantung pembedahan, pemindahan organ, kemalangan, atau kesan buruk terhadap anestetik tertentu juga mungkin berkaitan dengan sindrom laluan.

Gejala, keluhan, dan tanda

Sindrom sementara dikaitkan dengan banyak keluhan yang berbeza, tetapi semuanya mempunyai kesan yang sangat negatif terhadap kualiti hidup orang yang terkena dan mengurangkannya dengan ketara. Sebagai peraturan, mereka yang terkena gangguan ini mengalami kegelisahan dalaman yang teruk dan lebih jauh juga dari gangguan di penyelarasan dan orientasi. Perubahan emosi or kemurungan juga boleh berlaku kerana sindrom transit dan menjadikan kehidupan seharian orang yang terjejas lebih sukar. Ramai pesakit juga mengalami kekeliruan, dengan mudah membawa kepada kecederaan diri atau situasi berbahaya. Selanjutnya, sindrom transit juga menyebabkan berpeluh dan tekanan darah tinggi. Kesedaran terjejas atau memori mungkin juga berlaku kerana sindrom laluan, menjadikan kehidupan seharian lebih sukar. Dalam kes yang teruk, halusinasi juga berlaku. Selalunya terdapat kegelisahan kekal dan pengecualian sosial. Mereka yang terjejas tidak lagi mengambil bahagian aktif dalam kehidupan seharian, sehingga hubungan juga terputus. Dalam kursus selanjutnya, sindrom transit juga boleh membawa hingga kematian pesakit, sekiranya aduan tersebut berlaku secara kekal dan tidak dirawat. tekanan sering berlaku, yang memberi kesan negatif pada jantung orang yang terjejas. Begitu juga, sindrom ini boleh memberi kesan negatif pada tidur orang yang terjejas, menyebabkan keluhan tidur dan mudah marah.

Diagnosis dan kursus

Semasa sindrom transit, berlaku aduan fizikal seperti kepekaan terhadap cahaya, kegelisahan, dan teruk perubahan emosi, atau tidak sensitif pada awalnya menunjukkan diri mereka sendiri. Ketika ia berkembang, pesakit mengalami keadaan kebingungan dan terganggu kemampuannya untuk berfikir dan merasakan. Dalam beberapa kes, halusinasi dan keadaan takut berlaku. Gejala meningkat dan sangat merosakkan penampilan "normal" orang yang terjejas, sehingga lawatan ke doktor cepat atau lambat tidak dapat dielakkan, juga untuk alasan mencederakan diri sendiri. Semasa mendiagnosis sindrom transit, doktor pertama kali bergantung pada anamnesis, pesakit menyoal dan melakukan pemeriksaan fizikal (terutamanya neurologi) dan juga makmal perubatan. Di samping itu, diagnosis pengecualian yang disebut mesti dilakukan sekiranya terdapat diagnosis sindrom melalui. Ini langkah-langkah dilanjutkan dengan penggunaan khas Sinar X Prosedur.

Bilakah seseorang harus berjumpa doktor?

Sindrom transit biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan. Dalam kebanyakan kes, gejala yang berlaku hilang setelah beberapa jam atau hari. Namun, jika penyembuhan spontan ini tidak berlaku, rawatan perubatan diperlukan. Aduan tambahan, seperti suhu badan tinggi atau rendah yang luar biasa atau perubahan warna pada kulit, harus dilaporkan kepada pekerja atau doktor yang bertanggungjawab. Perkara yang sama berlaku sekiranya perubahan tingkah laku diperhatikan atau orang yang terkena panik. Pesakit yang lemah secara fizikal dari operasi memerlukan kerap pemantauan dengan adanya sindrom transit. Khususnya, doktor harus memeriksa darah tekanan dan memastikan bahawa pesakit minum cukup cecair. Sekiranya pesakit tidak mengendahkan arahan kakitangan kejururawatan dan membahayakan dirinya atau orang lain, pengekangan boleh digunakan semasa berunding dengan saudara-mara. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, cukup untuk pasien dipantau dan, jika perlu, ringan penenang. Dalam kes yang teruk - apabila individu itu mencederakan diri sendiri atau mengalami kesakitan halusinasi - gejala sindrom pacing dapat diatasi dengan ahli terapi setelah menjalani rawatan.

Rawatan dan terapi

Sekiranya kewujudan sindrom transit telah terbukti dengan jelas, terapi khas langkah-langkah telah diambil. Sekiranya tidak ada penyakit fizikal yang lain, rawatan untuk sindrom laluan merujuk kepada peningkatan psikologi keadaan orang yang terjejas. The dadah dikenali sebagai neuroleptik sangat berguna buat masa ini. Mereka mempunyai kesan menenangkan pada pesakit dan diberikan melalui vena seperti yang diperlukan. Ini adalah terutamanya dadah seperti haloperidol or risperidone. Bahan aktif ini meningkatkan tidur pada pesakit yang menderita sindrom transit. Sekiranya perlu, ini dadah dilengkapkan oleh ubat psikotropik seperti antidepresan (terhadap keadaan kemurungan) atau benzodiazepin dalam kes kelainan mental yang teruk setelah diagnosis psikiatri intensif sindrom transit. Sangat luas langkah-langkah tidak diperlukan dalam setiap kes sindrom transit. Ini selalu bergantung pada manifestasi tertentu dan keparahan tekanan melalui sindrom. Untuk mengelakkan memburuknya sindrom melalui, minuman beralkohol harus dielakkan. Dengan kesabaran dan sokongan saudara-mara, sindrom laluan biasanya dapat diatasi setelah beberapa hari. Dalam kes sindrom melalui, pesakit biasanya gugup dan perlu beransur-ansur tenang.

Prospek dan prognosis

Prognosis sindrom melalui jalan bergantung pada yang mendasari keadaan. Seperti namanya, sindrom laluan melibatkan gejala sementara yang sama ada sembuh sepenuhnya atau membawa kepada kronik keadaan selepas fasa akut. Dalam konteks ini, sindrom transit didefinisikan sebagai sementara otak-perubahan organik. Menurut definisi, ia tergolong dalam psikosis berfungsi tanpa kesedaran yang kabur. Oleh itu, ia mesti dibezakan dari gangguan psikotik lain seperti skizofrenia, demensia, atau psikosis reaktif. Oleh itu, sindrom peralihan mewakili fasa gejala penyakit psikotik akut. Namun, hingga kini, istilah "sindrom transit" kontroversial, dan juga dianggap sebagai istilah ketinggalan zaman kecelaruan. Sindrom ini sering dikaitkan dengan perubahan kesedaran psikotik pada individu dalam tempoh selepas operasi atau semasa rawatan intensif. Selalunya, gejala sindrom sementara yang disebut hilang tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, ubat psikotropik and ubat penenang boleh digunakan dalam kemajuan yang teruk. Walau bagaimanapun, tidak ada yang spesifik terapi. Penting untuk dipantau darah tekanan. Dalam episod kekeliruan dan disorientasi berulang, hanya rawatan penyakit yang berjaya dapat membantu penyakit ini otak-perubahan organik untuk mundur sepenuhnya. Tanpa rawatan, maka terdapat risiko menghidap penyakit kronik otak-sindrom organik, yang akhirnya boleh berkembang menjadi a demensiasindrom seperti.

pencegahan

Tidak mungkin untuk mencegah sindrom sementara. Tubuh bertindak balas terhadap ancaman dalam pelbagai situasi dan berada dalam keadaan cemas. Setiap orang memproses rawatan perubatan intensif dan pesakit dalam tinggal di klinik secara berbeza. Malah campur tangan dan kecelakaan yang intensif meninggalkan kesan di jiwa walaupun terdapat rawatan dan rawatan perubatan yang betul dan mesti diproses terlebih dahulu.

Penjagaan selepas itu

Kebanyakan orang yang terkena hanya mempunyai sedikit kemungkinan dan langkah-langkah rawatan selepas rawatan dengan sindrom laluan, sehingga mereka bergantung pada pemeriksaan dan rawatan menyeluruh oleh doktor. Juga tidak mungkin bagi pasien untuk menyembuhkan dirinya sendiri, sehingga pemeriksaan awal penyakit ini berada di latar depan untuk mencegah gejala yang lebih buruk. Rawatan penyakit ini biasanya dilakukan dengan bantuan ubat-ubatan. Mereka yang terjejas bergantung pada pengambilan ubat secara berkala dan juga pada dos yang betul untuk mengurangkan gejala secara kekal. Sekiranya terdapat ketidakpastian atau pertanyaan, disarankan untuk berjumpa doktor. Tambahan pula, banyak pesakit dengan sindrom melalui bergantung pada bantuan dan sokongan rakan dan keluarga mereka dalam kehidupan seharian untuk menjadikannya lebih mudah. Penjagaan penyayang juga memberi kesan positif kepada perjalanan sindrom peralihan. Secara amnya, gaya hidup sihat dengan sihat diet juga boleh memberi kesan positif kepada penyakit ini, dan orang yang terkena harus terutamanya menghindari alkohol and tembakau.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Sindrom transit sebagai psikosyndrome organik hanya dapat dirawat secara perubatan jika penyakitnya diketahui. Bantuan diri tidak mungkin dilakukan bagi mereka yang terjejas kerana kekeliruan dan kecelaruan yang sering berlaku. Sebagai tambahan, pesakit biasanya dimasukkan sebagai pesakit dalam, sehingga langkah-langkah untuk mengatasi kehidupan sehari-hari bukanlah pilihan dalam keadaan akut. Saudara-mara, di pihak lain, dapat mengambil beberapa langkah untuk memastikan persekitarannya seperti tekanan-seboleh mungkin untuk pesakit dan orientasi diperkukuhkan. Cahaya yang redup pada waktu malam, misalnya, dapat membantu mencegah kegelisahan dan disorientasi. Pesakit juga harus berulang kali dipanggil dengan nama untuk merangsang memori. Muzik yang biasa atau bau juga dapat membantu individu. Lawatan berkala dalam suasana ramah dan tenang juga dapat membantu mereka yang menderita sindrom transit. Perhatian harus diberikan kepada bekalan cecair yang mencukupi untuk mengekalkan cecair dan elektrolit mengimbangi, kerana kekurangan boleh menyebabkan disorientasi. Oleh kerana pesakit dengan sindrom transit tidak dapat mengambil langkah-langkah pertolongan diri, saudara-mara dan pelawat harus memastikan bahawa persekitaran kejururawatan dan deria dirancang seoptimum mungkin. Ini meningkatkan kemungkinan mereka yang menghidap keadaan itu akan sembuh.