Ampisilin

Ampisilin adalah antibiotik spektrum luas preskripsi (antibiotik beta-laktam) dari kelas penisilin dan digunakan untuk melawan jangkitan bakteria yang mana penisilin klasik tidak berkesan. Hari ini, ubat pengganti, yang disebut amoksisilin, lebih kerap digunakan, tetapi kedua-dua ubat ini tidak berbeza dalam cara tindakannya. Ampisilin, seperti amoksisilin, oleh itu digunakan untuk jangkitan kuman pada telinga (radang pada telinga tengah, otitis media), hidung (rhinositis), sinus rahang atas dan frontal (sinusitis) dan atas dan bawah saluran pernafasan (faringitis, laringitis, bronkitis).

Ampisilin juga digunakan untuk merawat jangkitan bakteria pada kulit, hempedu (kolesistitis) dan sebagai sebahagian daripada pendekatan multi-terapi untuk Helicobacter pylori jangkitan pada perut. Kerana aliran air kencing dan serebrospinal yang baik, Ampisilin juga dapat digunakan untuk merawat jangkitan di kawasan urogenital (misalnya cystitisdan keradangan pada meninges (meningitis). Sebagai tambahan kepada rawatan jangkitan bakteria yang baru berlaku, Ampisilin juga digunakan untuk pencegahan (profilaksis) jangkitan bakteria, misalnya untuk melindungi terhadap jantung keradangan injap (endokarditis) pada pesakit yang menjalani pembedahan.

Ampisilin juga digunakan untuk mencegah jangkitan bakteria pada luka gigitan, misalnya dari anjing. Ampisilin tidak berkesan untuk semua jangkitan bakteria dan terutama tidak untuk jangkitan virus, jadi sangat penting untuk tidak mengambil tablet yang tersisa apabila disyaki ada jangkitan, tetapi selalu berjumpa dengan doktor yang bertanggungjawab sebelum mengambilnya. Oleh kerana beberapa patogen menjadi tahan terhadap Ampisilin, yang bermaksud bahawa Ampisilin tidak lagi berkesan terhadap patogen ini, Ampisilin sering digabungkan dengan yang lain antibiotik untuk menceritakan kisah yang baik.

Oleh kerana Ampisilin stabil berbanding asid gastrik, biasanya diambil secara oral sebagai tablet, tetapi juga dapat diberikan sebagai jus atau melalui infus. Dos am ialah 250 - 500 mg setiap lapan jam selama 7 - 14 hari atau 500 - 800 mg dua kali sehari. Secara amnya, Ampisilin dapat diambil dalam dos yang berlainan dalam jangka masa yang berbeza-beza, bergantung kepada keparahan jangkitan yang ada.

Sebelum mengambil Ampicillin, penting untuk memberitahu doktor yang merawat mengenai Ampicillin yang ada atau penisilin alahan serta ubat lain yang diambil pada masa yang sama untuk mengelakkan interaksi dan reaksi alergi. Sebagai tambahan, doktor yang hadir harus diberitahu sekiranya diketahui buah pinggang penyakit, kerana Ampisilin dikeluarkan secara eksklusif melalui buah pinggang. Sekiranya fenilketonuria dikenali juga sebagai ubat dengan darah ubat kurus, alternatif atau rancangan rawatan yang disesuaikan khas harus dibincangkan terlebih dahulu dengan doktor yang merawat.

Semasa mengambil Ampicillin, penting untuk mengambilnya pada waktu yang sama setiap hari dan menyebarkan masa pengambilannya sejauh mungkin sepanjang hari supaya tahap ubat dalam badan yang sentiasa tinggi dapat dipastikan. Hanya dengan cara ini jangkitan bakteria dapat ditangani dengan baik. Di samping itu, pengambilan minuman beralkohol harus dielakkan semasa rawatan dengan Ampicillin.

Sekiranya dos tidak dijawab, ia harus diambil dengan segera, kecuali mendekati dos berikutnya. Dalam kes ini, dos yang dilupakan tidak diambil dan anda kembali ke jadual ubat biasa anda. Anda tidak boleh mengambil dua dos sekali gus sekiranya anda terlupa mengambil dos.

Penting juga agar Ampicillin diambil untuk jangka masa yang sama seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Terutama pesakit yang mempunyai perasaan bahawa mereka tidak lagi sakit cenderung berhenti minum ubat sendiri dan dengan itu boleh mengalami kambuh. Sekiranya terdapat masalah dengan pengambilan tablet, tablet juga dapat dihancurkan dan dicampurkan ke dalam makanan atau minuman.

Bagi pesakit yang banyak kesukaran menelan, jus juga boleh diberikan. Semasa mengambil Ampicillin, penting untuk memberitahu doktor lain, contohnya doktor gigi, mengenai pengambilan ubat anda sekarang. Di samping itu, doktor yang hadir mesti dimaklumkan mengenai yang ada mengandung, penyusuan bayi pada masa ini atau keinginan untuk mempunyai anak, untuk memberi nasihat kepada pesakit mengenai kelebihan dan kekurangan pengambilan Ampicillin dalam keadaan seperti ini.

Berbanding dengan penisilin lain seperti amoksisilin, Ampisilin menyebabkan lebih banyak kesan sampingan apabila diambil secara oral. Ini disebabkan terutamanya oleh fakta bahawa Ampicillin kurang diserap dalam usus, kekal di dalamnya dan oleh itu boleh melemahkan dan merosakkan usus semula jadi bakteria, yang flora usus. Di samping itu, dalam kes yang jarang berlaku, radang usus besar (pseudomembranous kolitis) mungkin berlaku, tetapi ini hilang setelah ubat dihentikan.

Sebagai tambahan kepada kerengsaan usus ini, ruam, yang dikenali sebagai ampicillin exanthema, mungkin berlaku beberapa hari selepas dos pertama. Walaupun ruam, seseorang tidak boleh menahan untuk memberikan Ampicillin atau penisilin lain pada masa akan datang, kerana ruam biasanya hilang lagi tanpa kesan sampingan. Secara amnya, tidak ada kesan sampingan yang sering diperhatikan dengan rawatan Ampisilin, sama seperti rawatan amoksisilin.

Walau bagaimanapun, sakit perut, loya or muntah mungkin sekali sekala berlaku. Sebaiknya anda makan banyak makanan kecil, jaga kebajikan kebersihan mulut dan kunyah gula-gula getah. Sekiranya rasa tidak selesa berlaku terutamanya semasa mengambil tablet, tablet boleh dicampurkan dengan makanan.

Di samping muntah, cirit-birit (cirit-birit) juga boleh berlaku. Ini dapat dikawal dengan memakan yoghurt atau makanan probiotik lain. Pada wanita, jangkitan fungus pada vagina dapat terjadi, yang harus dilaporkan kepada doktor atau pakar sakit puan yang merawat jika terjadi gatal atau keputihan.

Selain kesan sampingan yang telah disenaraikan, mungkin juga terdapat kesan sampingan yang memerlukan hubungan segera dengan doktor yang merawat. Oleh kerana alergi yang tidak diketahui terhadap Ampicillin atau penisilin pada amnya, a reaksi alahan pengambilan Ampicillin mungkin berlaku. Sekiranya berlaku reaksi alahan doktor harus segera berjumpa.

Bengkak, kemerahan dan gatal yang kuat boleh berlaku. Di samping itu, dalam beberapa kes, sesak nafas yang teruk dan demam mungkin berlaku, yang boleh membawa maut kerana kejutan anaphylactic dan oleh itu harus segera dirujuk ke bilik kecemasan. Sekiranya muntah atau cirit-birit sangat teruk atau berterusan walaupun selepas menghentikan ampisilin, disarankan agar doktor juga berjumpa di sini.

Sekiranya terdapat lebam baru (haematoma) atau pendarahan tanpa sebab luaran yang jelas, doktor juga harus segera berjumpa. Sebagai tambahan kepada kesan sampingan yang telah disebutkan, doktor harus segera berjumpa sekiranya terdapat gejala berikut: Perubahan mental, insomnia, kekeliruan, kegelisahan, peningkatan kepekaan terhadap cahaya dan suara dan keruh kesedaran. Namun, sebagai peraturan, penisilin tidak beracun bagi manusia dan oleh itu biasanya boleh diambil selama mengandung.

Walau bagaimanapun, kerana kekurangan kajian, selalu perlu berunding dengan doktor yang bertanggungjawab untuk menentukan apakah terapi antibiotik benar-benar diperlukan. Semasa menetapkan Ampicillin, penting untuk memberitahu doktor yang hadir mengenai semua ubat semasa. Ini boleh menyebabkan kesan sampingan dengan kumpulan ubat berikut: Darah pengencer (antikoagulan), allopurinol (untuk rawatan gout), pil, lain-lain antibiotik, agen kemoterapi untuk kanser rawatan (methothrexate) dan vaksinasi kepialu.