Diet untuk Diabetes Gestational

Gestasional kencing manis, juga dipanggil diabetes gestasi, adalah bentuk diabetes yang hanya berlaku semasa mengandung. Selalunya hilang dengan kelahiran bayi. Walaupun begitu, ia mesti diambil kira dan dapat dikendalikan dengan baik oleh sedar dan pemakanan yang sihat. Selalunya, malah perubahan dalam diet sudah cukup untuk diselesaikan kencing manis semasa mengandung.

Mencegah diabetes kehamilan

Bagi setiap ibu mengandung dan terutama bagi setiap anak, keseimbangan yang sihat diet adalah keperluan asas. Berat badan yang berlebihan dan satu sisi yang tidak sihat diet adalah penyebab kehamilan yang paling biasa kencing manis. Oleh itu, faktor-faktor ini harus dikecualikan terlebih dahulu, jika boleh.

Semasa mengandung, aktiviti sukan kadang-kadang hanya boleh dilakukan pada tahap terhad. Berjalan di udara segar sekurang-kurangnya satu jam sehari memberikan perasaan sihat yang baik untuk ibu dan anak. Adalah lebih baik untuk mula membuat perubahan yang sihat pada diet anda sebelum kehamilan dan mencegahnya diabetes gestasi dalam masa yang baik.

"Makan untuk dua orang" yang berkaitan dengan setiap kehamilan adalah salah. Pada separuh pertama kehamilan, keperluan tenaga tidak meningkat, pada separuh kedua kehamilan hanya sebanyak 100-300 kcal. Oleh itu, mendengar isyarat badan anda dan rasa kenyang semasa makan. Sebaik sahaja diabetes gestasi didiagnosis, anda juga harus mendapatkan nasihat individu mengenai pemakanan berdasarkan makanan anda darah glukosa peringkat.

Makan sihat dengan diabetes semasa hamil

Mengelakkan gula adalah kriteria diabetes yang terkenal. Sementara itu, terdapat banyak produk dan makanan di pasar raya yang "sesuai untuk pesakit diabetes". Tetapi berhati-hatilah, gula diganti dalam produk ini dengan pengganti gula, Seperti fruktosa, tetapi bahagian kalori dan lemak meningkat. Buah-buahan, kecuali anggur dan terlalu banyak, buah-buahan manis, serta sayur-sayuran atau biji-bijian, menawarkan alternatif yang lebih baik dan sihat.

Sekiranya anda menghidap diabetes kehamilan, secara amnya hindarkan dari sebarang jenis gula, seperti pencuci mulut, coklat, glukosa, atau minuman bergula. Maniskan dengan pemanis, jika sama sekali.

Nutrien yang betul untuk diabetes kehamilan

Berjumpa kalsium pengambilan, ibu dan bayi memerlukan produk tenusu - tetapi secara sederhana dan lebih baik produk rendah lemak.

Makanan berserat tinggi, seperti bijirin penuh roti, mempunyai banyak faedah. Mereka dicerna dengan lebih perlahan, sehingga memastikan rasa kenyang yang berpanjangan dan menyebabkan kenaikan yang lambat darah tahap gula. Mereka juga mencegah sembelit, yang biasa berlaku semasa kehamilan.

Petua minum yang betul

Minum adalah penting, tetapi sekali lagi, jangan minum minuman bergula, alkohol, berkafein atau berkalori tinggi. Pelbagai teh dan jus buah, bersama dengan air, menyediakan pelbagai sihat. Lemak haiwan semestinya diganti dengan lemak tak jenuh ganda dari tumbuhan, jika boleh.

Tujuh petua mengenai pemakanan untuk diabetes kehamilan

Tujuh petua berikut penting untuk diingat mengenai pemakanan yang betul untuk diabetes kehamilan:

  1. Dengarkan isyarat badan
  2. Makan hanya sehingga anda kenyang
  3. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran segar setiap hari
  4. Minum sekurang-kurangnya 2 liter air, teh atau spritzer jus buah setiap hari
  5. Lebih suka produk bijirin, mereka mengandungi vitamin, mineral dan serat yang berharga
  6. Herba membawa pelbagai rasa dalam diet
  7. Gunakan lemak dan daging haiwan dengan berhati-hati