Penyakit Menyelam: Punca, Gejala & Rawatan

Penyakit penyelam atau penyakit penyahmampatan telah menjadi kejatuhan banyak penyelam pada masa lalu kerana penyebabnya tidak cukup diteliti dan diketahui. Dengan pengetahuan yang ada sekarang dan teknologi yang sangat moden, penyakit penyelam dapat dikalahkan dan dicegah.

Apakah penyakit penyelam?

Penyakit penyelam istilah kolokial digunakan untuk a kesihatan keadaan yang lebih bermakna dalam istilah penyahmampatan penyakit. Penyakit penyelam atau penyakit penyahmampatan tidak unik bagi penyelam. Ia juga boleh membawa maut ketika keluar ke ruang tanpa udara, seperti di luar angkasa. Nama lain untuk penyakit penyelam adalah penyakit udara termampat atau penyakit caisson. Baru sejak pertengahan abad ke-20 diketahui faktor penyebab penyebab penyakit penyelam. Nama penyakit caisson kembali ke apa yang disebut caisson, dengan mana pekerja caisson diturunkan ke kedalaman perairan dan berhenti lagi. Dalam perubatan, penyakit penyelam dianggap sebagai trauma.

Punca

Penyebab penyakit menyelam adalah disebabkan oleh fakta bahawa setelah berada pada kedalaman tertentu, ada anestesiaseperti trauma di kawasan neurologi kerana permukaan. Ketika orang menyelam dan mencapai kedalaman menyelam yang sangat besar, nitrogen di udara termampat ditekan ke tisu individu badan. Sekiranya air tekanan menurun semasa pendakian, gas naik secara tiba-tiba ke otak kerana mereka tidak dapat dihembuskan melalui paru-paru, mengakibatkan penyakit penyelam. Proses ini berlaku dalam keadaan sakit penyelam ketika ada pendakian tergesa-gesa.

Gejala, keluhan dan tanda

Penyakit Diver terbahagi kepada dua kelas mengikut tahap keparahan gejala. Pada jenis I, hanya gejala ringan yang berkembang; kesakitan dalam sendi dan otot adalah tipikal. Disebabkan oleh oklusi dari kecil darah kapal (mikroemboli), kulit pada muka, telinga, badan atas, dan lengan mula gatal, dan bintik-bintik kulit menyerupai gigitan serangga (penyelam kutu) berkembang. Pembentukan edema adalah mungkin. Udara mungkin terkumpul di subkutan, yang jelas kelihatan oleh kecacatan. Semasa palpasi, pengumpulan udara ini berkerut atau berderak. Jenis II penyakit ini menunjukkan, selain gejala jenis I, gejala teruk lain yang boleh mengancam nyawa. Pusat sistem saraf terjejas dan defisit neurologi berlaku. Kelumpuhan dan gangguan deria adalah mungkin. Nitrogen gelembung di kapal atau di organ itu sendiri boleh terputus oksigen bekalan ke otak and jantung. Pengaburan kesedaran mungkin berlaku, menyebabkan ketidaksadaran dan penangkapan pernafasan. Gejala lain termasuk teruk sakit kepala, sakit dada, masalah kardiovaskular dan pening. Sesak nafas berlaku dan pesakit mengalami perasaan tercekik. Penyelarasan gangguan berkembang dan keupayaan untuk bercakap terganggu. Dalam kes yang teruk, nekrosis tisu dan tulang mungkin berlaku. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini boleh membawa hingga mati.

Diagnosis dan kursus

Sekiranya penyelam naik terlalu cepat dari kedalaman yang besar dan setelah lama menyelam, gelembung mikro di dalam tisu tidak hanya membawa ke keadaan mabuk tetapi, dalam kes penyakit penyelam, juga dapat memusnahkan kawasan tisu individu di mana mereka disimpan. Dalam kes penyakit penyelam, individu yang terkena mungkin kehilangan orientasi dan bahkan kesedaran mereka, yang sering menyumbang lemas pada masa lalu. Gejala khas dari penyakit penyelam termasuk kesakitan in sendi dan otot, edema, gatal berterusan, keletihan dan kehilangan kekuatan, gangguan di kulit persepsi dan penyelarasan, loya, muntah, kehilangan pendengaran dan penglihatan, dan, setelah kehilangan kesedaran, penghentian bernafas. Dalam penyakit penyelam, terdapat kursus maut dan ringan. Diagnosis penyakit penyelam tertumpu terutamanya pada perasaan orang yang terkena.

Komplikasi

Bergantung pada jenis penyakit penyelam, komplikasi dan kesan lewat mungkin berlaku. Dalam penyakit penyelam jenis 1, ada kesakitan di lengan dan kaki otot dan di sendiDalam keadaan tertentu, ini berkaitan dengan pergerakan terhad dan postur yang tidak betul, yang boleh mengakibatkan kerosakan sendi dan kemudian memakai sendi pramatang. Jenis penyelam jenis 2 hampir selalu menyebabkan komplikasi serius yang juga boleh mengancam nyawa. Bila nitrogen buih tersumbat darah kapal, pusat sistem saraf, jantung dan paru-paru mengalami kerosakan yang ketara. Bekalan ke otak mungkin juga tersekat, mengakibatkan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan dengan cepat. Gejala sekunder khas termasuk gangguan pertuturan, lumpuh, kerosakan pada telinga dalam, sakit dan tidak sedarkan diri. Sebagai komplikasi penyakit penyelam, gas embolisme boleh berlaku di paru-paru, mengakibatkan kematian paru-paru tisu dan kegagalan organ akhirnya. Selanjutnya, gejala a strok mungkin berlaku. Dilakukan dengan tidak betul pertolongan cemas langkah-langkah boleh menyebabkan komplikasi serius. Rawatan perubatan selalu dikaitkan dengan risiko ubat-ubatan yang diberikan boleh menyebabkan kesan sampingan dan interaksi atau bahawa reaksi alahan mungkin berlaku.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya penyelam mengalami sakit pada otot, tulang atau sendi, mereka memerlukan pemeriksaan perubatan. Gatal di bahagian atas badan, perubahan pada penampilan biasa kulit, dan bengkak adalah tanda-tanda a kesihatan keadaan. Lawatan ke doktor adalah perlu, kerana dalam kes yang teruk komplikasi dapat terjadi. Gangguan kepekaan, pengumpulan udara dalam organisma dan juga kehilangan memori adalah isyarat penggera organisma. Karakteristik penyakit penyelam adalah bunyi berderak sebaik sahaja tekanan ringan diterapkan dari luar ke pembengkakan badan. Sekiranya terdengar bunyi bising, doktor harus berunding secepat mungkin. Sekiranya tidak sedar atau berhenti bernafas berlaku, ambulans mesti dimaklumkan. Rawatan perubatan intensif diperlukan kerana kematian orang itu sudah dekat. Sehingga ketibaan doktor kecemasan, pertolongan cemas langkah-langkah mesti dijalankan oleh orang yang hadir. Sekiranya sakit kepala, pening, sekatan di bernafas dan perubahan pertuturan berlaku sejurus selepas menyelam atau semasa pendakian, pemeriksaan perubatan diperlukan. Kelemahan dalaman, kelainan umum, dan kehilangan kemampuan fizikal harus disampaikan kepada doktor. Ketidakselesaan di dada serta gangguan di penyelarasan adalah tanda-tanda penyelewengan selanjutnya. Sekiranya terdapat rungutan pada orang yang datang dari tempat kosong, lawatan ke doktor juga diperlukan.

Rawatan dan terapi

Untuk mengurangkan ketidakselesaan yang berkaitan dengan penyakit penyelam dan mengurangkan risiko perjalanan maut dan kesan lewat yang banyak, diperlukan rawatan segera. Sekiranya keadaan orang yang terkena penyakit menyelam sangat mengancam nyawa (tidak sedarkan diri, pernafasan berhenti), rawatan kecemasan mesti diberikan (bantuan pernafasan, kedudukan lateral yang stabil). Sebagai langkah terapi selanjutnya, dimulakan penahanan panjang yang berbeza-beza dalam ruang tekanan yang disebut. Tujuannya adalah untuk membiarkan gelembung gas yang terperangkap dalam tisu perlahan-lahan melarikan diri lagi dengan menyesuaikan tekanan. Di ruang tekanan, pesakit mengalami tekanan berlebihan. Selama ini, mereka tetap berhubungan langsung dengan dokter melalui radio, sehingga pengamatan yang disasarkan dapat dilakukan dan bahaya selanjutnya dapat dikesampingkan. Ruang hiperbarik menyebabkan organisma secara beransur-ansur menyesuaikan diri dengan keadaan tekanan yang berlaku di permukaan bumi. Penyakit penyelam yang tidak dirawat tidak boleh dipandang rendah juga berkaitan dengan kemungkinan kesan akhir. Ini mempengaruhi khususnya tulang dan paru-paru tisu.

pencegahan

Untuk mengelakkan penyakit penyelam, penting untuk membawa instrumen kawalan dan petunjuk berfungsi semasa anda menyelam. Faktor-faktor risiko kerana penyakit penyelam meningkat lebih lama dan lebih dalam menyelam. Keseluruhan usaha menyelam juga harus disesuaikan dengan keadaan fizikal yang diberikan untuk mengelakkan penyakit penyahmampatan. Penyelam tidak boleh menilai diri mereka sendiri untuk mengurangkan risiko penyakit penyahmampatan. Ketika muncul, penyelam tidak boleh ditinggalkan sendirian dan sangat penting mereka mematuhi masa penyahmampatan yang sesuai untuk mencegah penyakit penyelam.

Penjagaan selepas itu

Rawatan penyakit penyelam yang berjaya dan lengkap memerlukan rawatan yang lengkap penghapusan gelembung gas di dalam badan. Bergantung pada keparahan penyakit, kerosakan kekal tidak dapat dikesampingkan. Setelah rawatan penyakit ringan hingga sederhana selesai, tidak perlu tindak lanjut lebih lanjut. Orang yang terjejas bebas dari gejala dan tanda. Sekiranya terdapat penyakit teruk dengan kerosakan atau kecacatan kekal, rawatan susulan yang tepat mesti dimulakan. Penjagaan khas harus diambil sekiranya orang yang terkena ingin menyelam lagi. Dalam kes ini, doktor penyelam yang terlatih harus berunding. Doktor ini akan memutuskan apakah dan bila menyelam boleh dilakukan lagi. Bergantung pada keparahan penyakit, ini berbeza dari beberapa hari hingga beberapa bulan. Oleh kerana orang yang terkena mempunyai sejarah menyelam, kambuh atau penyakit lebih lanjut tidak dapat dikesampingkan jika menyelam dilanjutkan. Tidak jarang, ini lebih serius daripada penyakit pertama. Di masa depan, menyelam mesti lebih konservatif daripada sebelumnya, yang merangkumi kepatuhan ketat terhadap peraturan menyelam yang diketahui umum. Tidak ada penyelam penyahmampatan atau penyelaman yang sangat dalam, kerana risiko penyakit ini berulang lebih tinggi. Menyelam dengan oksigen- campuran yang diperkaya (nitrox) dan menyelam komputer dalam mod udara dan bukannya campuran udara biasa. Mengelakkan selam berulang kali dengan selang permukaan yang pendek. Mengelakkan sebarang aktiviti fizikal sebelum, selepas dan semasa menyelam.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Sebelum setiap menyelam, periksa keadaan umum kesihatan adalah optimum untuk usaha tersebut. Sekiranya terdapat sedikit kesulitan atau gangguan kesihatan, penyelaman harus dibatalkan atau ditunda. Ketakutan yang ada, ketidakamanan dalaman atau kelemahan organisma boleh berlaku membawa akibat yang besar semasa menyelam. Oleh itu, dalam bidang pertolongan diri, diperlukan kawalan awal dan kritikal terhadap kesejahteraan seseorang. Penilaian berlebihan terhadap kecekapan seseorang boleh menyebabkan perkembangan yang mengancam nyawa. Projek menyelam tidak boleh dijalankan sendiri. Rakan kongsi diperlukan agar pertolongan dapat diberikan dengan segera sekiranya berlaku penyelewengan. Isyarat kecemasan harus didefinisikan bersama terlebih dahulu. Rundingan yang baik adalah yang diperlukan langkah-langkah sebelum permulaan menyelam selain pemeriksaan peralatan. Masalah kesihatan juga harus ditangani. Pengalaman masa lalu harus dikongsi dengan pasangan. Setiap penyelam mesti mengetahui dan menghormati batasan fizikalnya sendiri. Sebaik sahaja masalah atau gangguan kesihatan berlaku semasa menyelam, pasangan menyelam mesti diberitahu dengan sewajarnya dan menyelam mesti dihentikan secepat mungkin tanpa sibuk. Selalunya cukup untuk memeriksa kedalaman yang dicapai pada waktunya agar tidak berlaku penurunan. Pendakian tidak boleh dilakukan terlalu cepat. Perhatian mesti diambil agar kerosakan yang tidak dapat dipulihkan tidak berkembang.