Latihan untuk sakit sciatic semasa mengandung

Ramai wanita menderita belakang kesakitan semasa mereka mengandung; terutamanya di tulang belakang lumbar. Salah satu bentuknya adalah sciatic kesakitan. Ini mempengaruhi hampir setiap wanita kedua selama mengandung.

. saraf sciatic adalah saraf periferi terpanjang di dalam badan manusia dan berasal antara vertebra lumbar keempat dan kedua cruciate vertebra dan berlari dari punggung dan lutut ke kaki. Sekiranya saraf ini jengkel, mencubit atau meradang, sciatica kesakitan berkembang dengan pelbagai gejala yang menyertainya. Walaupun sakit sciatic tidak menimbulkan bahaya kepada wanita hamil atau anak yang belum lahir, itu bermakna tahap penderitaan yang tinggi bagi wanita hamil. Sekiranya anda mahukan lebih banyak maklumat mengenai topik ini, baca artikel ini:

 • Latihan regangan untuk Sindrom Piriformis
 • Fisioterapi untuk Sindrom Piriformis
 • Latihan untuk Sindrom Piriformis

latihan

Sakit sciatic boleh menjadi sangat tidak selesa dan boleh menyebabkan wanita hamil menginginkan rehat di tempat tidur. Namun, wanita hamil tidak boleh menyerah pada keinginan ini dalam keadaan apa pun, kerana rehat di tempat tidur menunda proses penyembuhan. Selain itu, otot melemah setelah waktu yang sangat singkat, sehingga fungsi sokongan penting hilang dan keluhan meningkat.

Oleh itu, penting untuk terus bergerak. Ini mesti ringan hingga sederhana. Pergerakan yang berguna adalah seperti berjalan perlahan, berenang, atau berbasikal.

Latihan berikut juga dapat mengurangkan keluhan:

 • Ketatkan lutut: Orang yang terkena terletak pada kedudukan terlentang di permukaan yang tegas. Kedua-dua kaki di atas. Sekarang orang yang terkena mencengkam lutut di bahagian yang sakit dengan tangannya dan menarik kaki ke arah badan.

  Kedudukan harus dipegang selama kira-kira 30 saat.

 • Posisi empat kali ganda: Orang yang terkena mengambil kedudukan empat kali ganda dan menyokong dirinya dengan lengan bawahnya mengenai lebar bahu. Kedudukan ini sahaja melegakan tulang belakang lumbar dan dapat membantu anak untuk mengambil posisi yang lebih baik. Wanita hamil kini mendorong tulang belakang toraks ke atas sehingga dia membuat "bonggol kucing".

  Pegang kedudukan ini selama kira-kira 5 saat, kemudian lepaskan. Lakukan 15 pengulangan. Sebagai alternatif, wanita hamil secara bergantian boleh memiringkan pelvisnya ke belakang dan ke belakang.

  Pergerakan ini bertambah baik darah peredaran darah di pelvis dan tulang belakang lumbar bawah, sehingga rasa sakit dapat melegakan.

 • Peregangan: Wanita hamil terlentang di permukaan yang tegap. Lengan diluruskan ke sisi, kaki tegak. Sekarang wanita hamil membiarkan kedua lutut jatuh ke satu arah sehingga dia merasa regangan di tulang belakang lumbar dan punggung.

  Pegang peregangan selama kira-kira 30 saat, kemudian ubah arah. Sekiranya sciatica teruk, pesakit boleh mencuba latihan berikut:

 • Kedudukan tangga: Pesakit berbaring di pangkalan yang tegak dalam kedudukan terlentang. Kaki bawah diletakkan di atas permukaan yang dinaikkan, seperti kubus penentu kedudukan, kerusi atau tepi tempat tidur pada sudut 90 °.

  Dalam kedudukan ini, tulang belakang lumbar lega secara optimum sehingga ketegangan boleh dilepaskan. Pesakit harus dapat bernafas dalam dan keluar dalam kedudukan ini.

 • tenis bola urut: Orang yang berkenaan berbaring di permukaan tegak dalam kedudukan terlentang atau berdiri di dinding. Sekarang dia meletakkan tenis bola tepat di tempat yang menyakitkan antara badan dan lantai / dinding. Dengan pergerakan pekeliling cahaya, otot dapat menenangkan urut. Sebagai alternatif, bola landak juga dapat digunakan.