Fluorin: Fungsi & Penyakit

Fluorin mewakili unsur kimia dengan nombor atom 9 dan tergolong dalam halogen. Ia adalah gas yang sangat menghakis, yang menyebabkan kemusnahan membran mukus yang paling teruk. Fluorin digunakan secara perubatan dalam bentuknya garam, fluorida, untuk menguatkan gigi.

Apa itu fluorin?

Fluorin mewakili gas yang sangat menghakis dan reaktif. Ia bukan sebatian, tetapi unsur kimia yang tergolong dalam halogen. Dengan nombor atom 9, ia adalah halogen paling ringan. Secara semula jadi, fluorin berlaku terutamanya dalam bentuknya garam, fluorida. Fluor gas tidak stabil dan bertindak balas sejurus selepas penghasilannya dengan hampir semua sebatian dan unsur. Hanya dengan gas helium dan neon mulia tiada tindak balas berlaku. Kereaktifan yang sangat kuat ini dapat dijelaskan oleh pertaliannya yang sangat kuat dengan elektron. Ia selalu mengeluarkan elektron dari rakan tindak balasnya dan dengan itu agen pengoksidaan terkuat. Nama fluorin berasal dari bahasa Latin "fluores" (aliran). Sebagai kalsium fluorida (fluorspar), ia berfungsi sebagai fluks untuk bijih. Apabila fluorspar ditambahkan ke bijih, ia akan menurunkannya takat lebur supaya mereka menjadi cair dengan lebih cepat. Dalam perubatan, istilah genitalis fluor digunakan untuk pengeluaran rembesan tanpa darah dari alat kelamin wanita. Walau bagaimanapun, genitalis fluor sama sekali tidak boleh dikelirukan dengan unsur fluorin.

Fungsi, kesan, dan tugas

Fluorin disebut unsur jejak penting. Walau bagaimanapun, kepentingan fluorin ini kontroversial. Telah diketahui bahawa fluorida mempunyai sifat pelindung terhadap gigi. Fluorida dapat menguatkan gigi dan pada masa yang sama menghalang tertentu enzim of karies bakteria, yang menyebabkan penguraian karbohidrat. Dalam proses ini, fluorida bertindak secara langsung pada gigi. Pengambilan oral dari fluorida tidak menunjukkan kesan pada gigi. Gigi terutamanya terdiri daripada hidroksiapatit mineral. Hydroxyapatite diserang oleh asid, yang terbentuk oleh penguraian sisa makanan. Oleh itu, kebersihan gigi yang buruk sering mengakibatkan lubang pada gigi, yang terus ditempati oleh karies bakteria. Sekiranya, sebagai contoh, ubat gigi mengandungi fluorida, ion hidroksil ditukar dengan ion fluorida. Ini menghasilkan fluorapatit, yang lebih sukar dan tidak mudah diserang asid. Oleh itu, bahkan hidroksiapatit dilarutkan oleh asid boleh diendapkan lagi sebagai fluorapatit apabila terdapat fluorida. Oleh itu, pemusnahan yang berlaku dapat dibalikkan. Tetapi fluorida juga mempunyai sifat positif untuk struktur tulang. Di sini, penyerapan berlaku secara lisan. Sebagai contoh, kanak-kanak dan bayi diberi fluorida dan vitamin D untuk mengelakkan riket. Fluorida tidak boleh berlebihan, bagaimanapun, sehingga fluorosis dengan kaku dan penebalan sendi tidak dapat berkembang. Sebatian fluorin juga disetujui sebagai ubat untuk osteoporosis. Di sini, yang sesuai tablet mengandungi natrium fluorida atau disodium fluorophosphate.

Pembentukan, kejadian, sifat, dan nilai optimum

Fluorin terdapat dalam bentuk fluorida dalam warna hitam dan teh hijau, asparagus atau juga ikan. Banyak garam mengandungi fluorida. Garam fluorin tulen tidak wujud kerana kelarutan rendah sebatian yang mengandungi fluorida di air. Fluorspar (kalsium fluorida) dan fluorapatit paling kerap berlaku di kerak bumi. Fluorin dihasilkan terutamanya dari kalsium fluorida. Bahkan ada organisma yang dapat menghasilkan sebatian organofluorin. Sebagai contoh, gifblaar Afrika Selatan atau tumbuhan genus Dichapetalum dapat mensintesis asid fluoroasetik terhadap pemangsa. Organisma manusia mempunyai keperluan 0.25-0.35 mg setiap hari.

Penyakit dan gangguan

Walau bagaimanapun, keracunan dan kesihatan masalah lebih kerap diketahui berkaitan dengan fluorin. Seperti disebutkan sebelumnya, fluorin tulen adalah gas penghakis yang sangat toksik. Ini juga yang menjadikan fluorin sukar dihasilkan. Kerana ia bertindak balas dengan hampir semua bahan, sangat sukar untuk disimpan dan diangkut. Apabila diracun dengan fluorin, terbakar dan luka bakar berlaku di paru-paru, di kulit dan di mata. Bergantung kepada dos, pembubaran organ yang sesuai berlaku dalam masa yang singkat, mengakibatkan kematian. Yang mematikan dos sangat rendah dan berjumlah 185 ppm. Keracunan fluor dengan fluorin tulen jarang berlaku kerana gas tidak stabil. Walau bagaimanapun, keracunan dengan hidrogen fluorida juga berbahaya.Hidrogen fluorida membentuk ikatan hidrogen dengan protein dalam badan, memusnahkan struktur protein tersier. Denaturasi badan protein mengambil tempat. Fluorida boleh membentuk sebatian kompleks dengan aluminium ion yang bertindak sama dengan fosfat. Di dalam badan, sebatian ini mengganggu reaksi fosforilasi. Antara lain, ini mengakibatkan pembatalan peraturan G-protein, dengan banyak enzim dihambat. Untuk alasan ini sahaja, peningkatan dos fluorida tidak ditoleransi oleh badan. Sekiranya terlalu banyak mengandungi fluorida tablet telah diambil, loya, muntah dan cirit-birit mungkin juga berlaku. Dalam proses tersebut, fluorida bertindak balas dengan perut asid, membentuk asid hidrofluorik sedikit. Ini menyerang membran mukus. Overdosis ringan fluorida kronik boleh menyebabkan fluorosis. Fluorosis adalah keracunan fluorin kronik dengan perubahan struktur gigi enamel, batuk, ekspektasi dan sesak nafas. Di gigi, hidroksiapatit terlalu banyak berubah menjadi fluoroapatit. Dalam prosesnya, gigi menjadi lebih rapuh. The tulang juga berubah kerana pembentukan fluorapatit yang berlebihan. Pengerasan perlahan dan pembentukan semula tulang berlaku. Sebagai tambahan, enzim enolase dihambat.