Roti halia: Pastri Pedas

Dengan aroma yang tidak biasa, mustahil untuk membayangkan musim Krismas kita tanpa roti halia. Sekiranya anda mempunyai masa, anda harus membuat salah satu daripada pelbagai pastri roti halia yang berbeza. Sedia dibuat rempah campuran memudahkan pembuat roti amatur mencapai roti halia yang biasa rasa. Apa yang ada dalam roti halia dan seberapa sihat pastri itu, anda boleh dapatkan di sini.

Roti halia: Sentuhan eksotisme pada waktu Krismas

Banyak rempah-rempah yang berbeza dari Orient mencirikan campuran rempah roti halia biasa, contohnya:

 • Anise bintang
 • Kayu manis
 • Cengkeh
 • Cardamom
 • ketumbar
 • Halia
 • Cengkeh
 • Allspice dan
 • Mace (gendang)

Oleh itu, istilah "Pfefferkuchen", yang masih digunakan hingga kini, terutama di Jerman timur. Ini kembali ke Zaman Pertengahan, ketika semua rempah eksotik umumnya disebut "lada". Sebagai tambahan kepada ramuan yang disebutkan di atas, selesai rempah campuran juga mengandungi perkadaran adas serta kulit jeruk dan lemon. Yang terakhir, seperti gula-gula kulit jeruk dan kulit limau gula-gula, adalah yang lain penaik ramuan untuk doh roti halia. Selain kulit buah sitrus ini, hazelnuts (dari Turki, misalnya), kenari (dari Perancis, misalnya), badam (dari California, misalnya), madu, marzipan dan coklat (koko dari Afrika Barat, misalnya) juga tergolong dalam adunan roti halia. Jadi roti halia benar-benar pastri dengan ramuan dari seluruh dunia!

Roti halia: pelbagai jenis

Terdapat cara yang paling pelbagai untuk membuat pastri Krismas klasik ini. Anda boleh mendapatkan roti halia dengan lebih kurang kacang, dengan mengisi jem, coklat lapisan atau lapisan aising. Di pasar Krismas, hati roti halia yang popular ditawarkan, dan pada masa pra-Krismas, rumah roti renyah atau roti jahe khas dari dongeng "Hansel and Gretel" dapat dijumpai di banyak rumah tangga. Roti halia dicirikan oleh fakta bahawa ia dibakar tanpa ragi. Sebaliknya, garam staghorn atau potash secara tradisional digunakan sebagai agen penawar. Roti halia biasanya dibakar di atas wafer.

Sejarah dan varian kacang lada

Roti halia telah terkenal sejak abad ke-14, terutama di kawasan sekitar Nuremberg. Pada masa itu, kerana rempah-rempah yang diperlukan untuk pastri ini, "Lebzelter" (roti jahe) terutama terdapat di pusat perdagangan yang penting. Oleh itu, roti halia Nuremberg masih terkenal hingga kini. Elisen-Lebkuchen mempunyai tahap kualiti tertinggi. Sebagai tambahan, terdapat, misalnya, Aachener Printen, Basler Leckerli, Arzberger Lebkuchen dan Pulsnitzer Pfefferkuchen. Roti halia berkualiti tinggi ("feinste Lebkuchen") dicirikan oleh kandungan tinggi kacang (sekurang-kurangnya 25 peratus) dan kandungan tepung rendah (maksimum sepuluh peratus). "Roti halia halus," sebaliknya, mesti mengandungi sekurang-kurangnya 12.5 peratus badam, hazelnuts atau walnut.

Seberapa sihat kuki roti halia?

Sudah tentu, roti halia adalah gigi manis dan tidak terlalu sihat. Tetapi berbanding dengan gula-gula lain, pastri tidak begitu buruk. Kerana bahagian lemak dalam roti halia cukup rendah, kecuali jika dilapisi coklat. Dan dalam hal ini, perlu diperhatikan ramuannya: Salutan coklat yang diperbuat daripada couverture, misalnya, lebih sihat daripada yang dibuat dari lapisan lemak yang mengandungi koko. Banyak rempah-rempah yang terkandung juga mempunyai kesan positif pada kesihatan, terutama pada saluran gastrointestinal, kerana merangsang pencernaan atau menenangkan perut. Yang kacang terkandung juga memberikan sebilangan besar serat kenyang dan membekalkan tak jenuh yang sihat asid lemak. Walaupun begitu, 100 gram roti halia mempunyai kira-kira 400 kilokalori - jadi anda harus menikmati makanan manis hanya dengan sederhana.

Kayu manis sebagai bahaya kesihatan pada roti halia?

Roti halia mengandungi banyak kayu manis, tetapi ini tidak selalu sihat. Masalahnya ialah banyak pengeluar lebih suka menggunakan cassia murah kayu manis bukannya kayu manis Ceylon yang mahal. Walau bagaimanapun, ini mengandungi koumarin yang agak tinggi, yang disyaki berbahaya kesihatan kerana boleh merosakkan hati. Oleh itu, Institut Penyelidikan Risiko Persekutuan Jerman (BfR) memberi amaran kepada wanita hamil, kanak-kanak dan orang yang menghidapnya hati kerosakan terutamanya terhadap memakan cassia dalam jumlah besar kayu manis. Pengguna hampir tidak dapat mengetahui jenis kayu manis yang digunakan dalam roti halia ketika mereka membelinya. Walaupun produk dengan harga lebih tinggi tidak ada jaminan bahawa kayu manis Ceylon disertakan, ujian menunjukkan bahawa harga yang lebih rendah sekurang-kurangnya sering menunjukkan penggunaan kayu manis Cassia.

Acrylamide dalam roti halia

Sekiranya roti halia dibakar dengan garam staghorn, pastri tersebut mungkin tercemar dengan acrylamide, yang disyaki menyebabkannya kanser. Tetapi terdapat juga lebih banyak pastri roti halia di mana hampir tidak ada akrilamida yang dapat dikesan. Sebelum membeli, anda harus mengetahui jenis roti halia yang disyorkan. Melihat senarai ramuan sering berguna. Di samping itu, Kesatuan Eropah telah menetapkan bahawa pengeluar makanan dikenakan syarat yang lebih ketat dalam pengeluarannya mulai bulan April 2018. Contohnya, produk tidak boleh terlalu panas.

Resipi roti halia

Adakah anda ingin membakar roti halia anda sendiri, cuba resipi berikut. Bahan-bahan untuk kira-kira 20 kuki roti halia:

 • 200 g gula
 • 1 sachet gula vanila
 • 3 biji telur
 • 1 sudu teh kayu manis (kayu manis Ceylon)
 • Cubit setiap pala parut, cengkih, rempah dan kapulaga
 • 200 g kacang almond
 • 50 g kulit oren gula-gula
 • 75 g kulit lemon
 • Parut setengah lemon
 • 300 g tepung
 • 1 tingkat sudu kecil serbuk penaik
 • 20 wafer penaik (diameter 70 mm)
 • Kacang badam atau kacang hazel untuk menghias

Arahan penaik

Pukul telur dengan gula dan gula vanila dalam mangkuk hingga berbuih. Campurkan tepung dengan penaik serbuk dan memakai a penaik papan. Buat telaga di tengah dan tuangkan telur-gula campuran di sana. Kacau dengan tepung dan kemudian masukkan badam, gula-gula kulit jeruk, kulit lemon dan rempah. Sekiranya anda lebih senang, anda boleh menggunakan siap pakai rempah roti halia campurkan. Campurkan semuanya ke dalam pes pekat yang agak melekit. Gulung bola kecil dari dalamnya dan tekan ke wafer. Doh hendaklah disebarkan pada mereka mengenai ketebalan a jari. Hiaskan wafer dengan badam atau kacang dan bakar dalam ketuhar pada suhu 180 ºC selama 25 hingga 30 minit.