Kekurangan Zat Besi dan Overdosis

Penampilan dari kekurangan zat besi adalah biasa. Terutama wanita usia subur tidak jarang menghadapi situasi dengan kekurangan zat besi kerana bulanan darah kerugian. Sebab utama kekurangan zat besi adalah:

  1. Besi kehilangan: pendarahan berpanjangan kerana bisul atau kronik keradangan di saluran gastrousus, pendarahan hemorrhoidal atau pendarahan haid berat besi kerugian. Dengan sukan yang tinggi tekanan, kehilangan mineral and unsur surih meningkat melalui buah pinggang atau peluh.
  2. Terlalu sedikit besi pengambilan: orang yang tidak makan makanan haiwan sering kali menurunkan kadar zat besi. Makanan tumbuhan mengandungi cukup zat besi, tetapi dalam bentuk yang tidak dapat digunakan oleh tubuh.
  3. Peningkatan keperluan: Semasa mengandung dan penyusuan, peningkatan keperluan zat besi dalam banyak kes tidak dapat diimbangi melalui makanan. Dalam kes ini, pengambilan zat besi tablet ia perlu. Kanak-kanak dalam fasa pertumbuhan dan akil baligh juga memerlukan pengambilan zat besi yang lebih tinggi.

Kekurangan zat besi: gejala dan akibatnya

Tubuh dapat mengimbangi sebiji kekurangan zat besi dalam jangka masa tertentu, bagaimanapun, pada tahap kekurangan zat besi ini sudah muncul gejala seperti rapuh rambut and kuku, kulit kering, retakan di sudut mulut, perubahan mukosa pada mulut dan esofagus dan membakar lidah.

Sekiranya bilangan oksigen-membawa merah darah sel berkurang, yang oksigen bekalan ke sel juga merosot. Sekiranya badan mempunyai besi yang terlalu sedikit dalam jangka masa yang panjang, kekurangan zat besi ini menyebabkan anemia dengan gejala khas: keletihan, prestasi berkurang, pucat, pening and sakit kepala.

Adakah anda mengalami kekurangan zat besi?

Overdosis besi

Pengumpulan zat besi hampir tidak dapat dibayangkan dalam tubuh yang sihat, kerana terdapat cukup mekanisme peraturan yang menghalangnya. Kelebihan zat besi organisma hanya berlaku dalam konteks penyakit (hemokromatosis, hemosiderosis). Walau bagaimanapun, pengambilan zat besi tinggi yang tidak terkawal tidak dianjurkan bahkan untuk orang yang sihat, kerana disyaki bahawa pada kepekatan zat besi tinggi vitamin terhadap kanser telah hilang.

6 Petua untuk mencegah kekurangan zat besi.

  • Dengan campuran sihat, seimbang diet, anda biasanya mengambil cukup banyak besi unsur surih.
  • Daging, jeroan adalah sumber utama zat besi - jadi makan sebahagian daging tanpa lemak atau hati tiga hingga empat kali seminggu.
  • Biji-bijian dan kekacang seperti lentil atau kacang putih memberikan zat besi dan lain-lain yang berharga mineral.
  • Pengambilan yang mencukupi vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi dari makanan tumbuhan, jadi: gabungkan makanan dengan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C, seperti lada, tauge Brussels, sauerkraut atau kentang, atau nikmati segelas jus oren bersama makanan anda.
  • Jangan minum kopi atau teh dengan makanan kaya zat besi, simpan sekurang-kurangnya setengah jam di antara mereka! “Perompak besi” lain adalah fosfat dan asid oksalik (sebagai contoh, di rumpun, bayam).
  • Sekiranya kekurangan zat besi sudah dekat, minum herba darah jus dari farmasi atau kesihatan kedai makanan.